kirjoittanut Mikko Kankaanpää 3/2014

Minulle tulee viikottain kysymyksiä miten kytkeä kaksi kaappia vuorotellen yhteen vahvistimeen tai miten kytkeä kaksi nuppia yhteen kaappiin. Ensimmäinen on helppo: Tarpeeksi jykevällä jalkakytkimellä, ts AB-boksilla, voi suhteellisen turvallisesti kytkeä kaksi kaappia yhteen nuppiin. Vahvistimella on koko ajan kuorma, joten vaaraa vahvistimen vioittumisesta ei ole. Etenkin, jos kyseessä on putkivahvistin kannattaa käyttää laadukkaita kytkimiä tai AB-bokseja, sillä kytkimen hajotessa on mahdollista, että vahvistimen pääteputket tai päätemuuntaja vioittuu.

switchblade

Electro Harmonix Switchblade on halpa tapa kytkeä vuorotellen kahta kaappia yhteen vahvistimeen. Vahvistin kytketään Y-liitäntään ja Kaapit A ja B liittimiin. Suosittelen tätä kuitenkin vain pienempien vahvistimien kanssa. En suosittele kytkentää Marshall:ien kanssa, sillä monet Marshall mallit on erityisen herkkiä päätemuuntajien vioittumisen suhteen.

Ja vielä itsestäänselvyys: aina pitää käyttää vain laadukkaita kaiutinkaapeleita! Muutaman euron säästö kaapelissa voi rikkoa putkivahvistimen.

Entä sitten kaksi vahvistinta yhteen kaappiin?

Useammalla meistä on monia vahvistimia ja monesti samasta laitteesta ei saa sekä kunnollisia puhtaita että rosoja. Kaksi erillistä comboa tai kaappi-nuppi -yhdistelmää, jotka mikitetään erikseen on keikoilla epäkäytännöllinen. Paljon helpommalla pääsee, kun käyttää kahta nuppia yhteen kaappiin tai yhtä comboa ja nuppia, jota ajaa vuorollansa combon kaiuttimeen.

Tarvittaessa voi vielä laittaa keinokuorman säröisemmän vahvistimen perään hillitsemään tehoja. Näin saa avattua "lead" vahvistimen tarpeeksi kovalle, jotta soundi "avautuu", mutta säilytetään silti mahdollisuus dynaamisiin puhtaisiin toisen vahvistimen avulla.

Palmer Tino

Tähän tarpeeseen ei ole montaa toimivaa kaupallista vaihtoehtoa. Laitteen pitää täyttää seuraavat vaatimukset:

  • Korkea laatu - laitteen hajotessa voi hajota myös vahvistin tai pääteputket
  • Vahvistimen kaiutinlähdöt sekä sisäänmenot pitää kytkeä samanaikaisesti
  • Kytkennän pitää olla häiriötön
  • Maalenkit vahvistimien välillä pitää katkaista
  • Laitteessa pitää olla kaukosäätömahdollisuus - siis liitäntä jalkakytkimelle
  • Molemmilla vahvistimilla pitää olla kuorma kytkettynä kokoajan. Siis käyttämättömälle vahvistimelle kytketään keinokuorma.

Yksi testeissä hyväksi havaittu kriteerit täyttävä laite on Palmer Tino.

Palmer tino kaavio

Vahvistimien kaiutinliitännöistä kytketään kaiutinkaapelit Palmer Tino:n takapaneeliin, josta taas lähtee kaiutinkaapeli kaiuttimelle. Etupaneeliin kytketään kitarakaapeli ja kaapelit vahvistimien sisäänmenoihin. Takapaneeliin saa myös jalkakytkimen, jolla voi ohjata laitetta.

Lisätietoja Palmerin sivuilta.

Palmer Tino

DIY ratkaisut

Tarkoituksena oli suunnitella vastaava rakennussarja joitakin vuosia sitten. Kokeilimme erilaisia rele ja puolijohde kytkimiä, mutta suunnittelu oli yllättävän vaikeaa. Ongelmaksi muodostui kytkentänapsahdukset. Kytkimien toiminta piti ajastaa oikeaan järjestykseen (erot tietysti sekunnin murto-osia). Loppujen lopuksi laitteesta tuli liian monimutkainen sen hetken tarpeeseemme ja valmis Palmerin tuote olisi ollut hinnassa hyvin lähellä rakennussarjan hintaa.

Jos ajoittaiset napsahdukset kytkiessä ei haittaa - osalla vahvistimista tätä ongelmaa ei edes esiinny - voi kytkennän toteuttaa myös melko yksinkertaisesti releillä: Yksi jalkakytkin ohjaa sekä kaiutin- että piensignaalireleitä. Kaiutinrele kytkee 8-15ohm 50W vastuksen kuormaksi käyttämättömälle vahvistimelle. Kaiutinsignaalin maa sekä kuuma pitää kytkeä releillä. Osaava tee-se-itse tekijä siis voi tehdä kaupallista ratkaisua halvemmalla kohtuu hyvin toimivan laitteen, mutta joka paikassa toimivan ratkaisun suunnittelu ei ole näin yksinkertaista.

[related_products is_auto_added="1"]