Mesan Dual Rectifieriin vaihtelisin pääteputket ja koska siinä on fixed bias niin pitäisi olla sitten näitä medium-luokituksen putkia. Luokituksen valintaa en kuitenkaan löytänyt kuin Svetlana / SED 6L6GC putkesta Kiinnostaisi TungSolin 5881 ja 6L6GC STR putket. Mitä eroa näillä on ja löytyykö kummastakin 4 kpl medium-tason putkia?

Jaamme vain joitakin putkia luokituksiin. Lähinnä niitä, joita voimme ostaa suurissa erissä ja jotka sovitamme itse. Luokituksella on hyvin harvoin merkitystä (huom. suurin osa kauppiaista ei tarjoa tällaista palvelua), joten ei hätää. Luokitussysteemi on kätevä silloin kun halutaan säästää biasointi -kuluissa. Esimerkiksi ostetaan Medium luokituksen putket, sädetään bias ja euraavalla kerralla voidaan ostaa saman luokituksen putket ja asentaa ne vahvistimeen biasoimatta eli säätämättä lepovirtoja. Luokitus on tarpeen myös silloin kun vahvistin on katodibiasoitu erittäin kuumaksi (esim. AC30). Tällöin kannattaa valita matalamman luokituksen putket jotta putkien käyttöikä olisi mahd. pitkä.

Mesan omat putket on tehtaan mukaan valittu sopiviksi heidän vahvistimiinsa niin, ettei biasointia tarvitse tehdä putkien vaihdon yhteydessä. Olen testannut ison joukon Mesa leimaamia pääteputkia ja vahvistimia todeten, ettei putkia ole erityisesti valittu, vaan vahvistimet on säädetty niin kylmiksi, että sisään voi heittää mitkä tahansa putket ilman vaaraa siitä että putket kävisi liian kuumina (lepovirta asettuisi liian korkealle tasolle). Elikkä yhtä hyvin, kuin voit käyttää Mesan omia putkia, voit käyttää mitä tahansa saman tyypin putkia ilman tarvetta säätää biasta, jos siis luottaa tehtaan kehotukseen. Minun mielestä on kuitenkin aina järjevää putkien asennuksen yhteydessä katsoa mihin lepovirrat asettuu ja tarvittaessa säätää bias kohdilleen. Tai kuten me teemme täällä, valitaan sellaiset putket kokeilemalla jotka sopivat parhaiten vahvistimeen ilman että bias-piirin vastuksia pitää alkaa vaihtamaan. Ammattitaitoinen huoltomies näkee samalla jos laitteessa on jotain muuta vikaa ja voi puhdistaa laitteen ja sen säätimet.

Lyhyesti jos tehdasta uskoo voi laittaa mitkä tahansa saman tyypin pääteputket koneeseen ilman että biasta pitää säätää.

Niin ja fixed bias muuten tarkoittaa sitä, että bias nimenomaan pitää säätää. Nimi on harhaanjohtava. Lisätietoa putki-info ja biasointi artikkeleissa info-osiossamme.

[related_products is_auto_added="1"]