UralTone HIFI STEREO PP-EL84 putkivahvistinrakennussarja

UralTonen joukoissa on jo pitkään kytenyt ajatus suunnitella yksinkertainen, kestävä, helpohkosti kasattava, erittäin laadukkaista osista tehty, ja luonnollisesti erittäin hyvältä kuulostava hi-fi putkivahvistin. Monia hyviä designeja on pyöritelty pöydällä mutta ajan puutteen vuoksi mikään niistä ei ole jalostunut tuotteeksi asti. Joulukuussa 2010 meille tarjottiin mahdollisuutta teettää erittäin laadukkaita Johannes Roineen ja Timo Liusvaaran suunnittelemia Winlab rengassydänpäätemuuntajia. Muuntajat oli suunniteltu alunperin HIFI-lehdessä julkaistuun Mauri Pännärin Revenge EL34 PP projektiin. Suunnittelimme aluksi julkaisevamme Pännärin projektin rakennussarjana saatuamme ystävällisesti suunnittelijalta luvan tähän. Päädyimme kuitenkin suunnittelemaan laitteen monilta osin uudestaan vastaamaan paremmin meidän ideologiaamme ja tarpeitamme.

Ominaisuudet

Perinteinen push-pull putkivahvistin. Yksinkertaisuus on kaikessa äänentoistossa valttia. Harvoin monimutkainen rakenne ja tuhannet komponentit signaalitiellä parantavat äänenlaatua. Säröt voidaan näin saada hyvin pieniksi ja mittaustulokset erittäin näyttäviksi, mutta kokemuksemme mukaan kuulohavainnot eivät aina mene yksiin mittaustulosten kanssa. Putkivahvistimet eivät ole kehittyneet juurikaan vuosikymmeniin: monia 50-luvun klassikkolaitteita pidetään edelleen lyömättöminä äänenlaatunsa puolesta.

Speksit. Teholuokaksi halusimme noin 2x10W:a koska tämä riittää useimmille kaiuttimille, useimpiin kuuntelutiloihin vallan mainiosti. Korkeampi teholuokka nostaisi komponenttien hintaa parantamatta äänenlaatua. Tuohon teholuokkaan sopi hyvin myös EL84, jotka on tällä hetkellä yksi järkevimmistä hifi-pääteputkista. Klassikkoputki, joka ei ole turhaan säilyttänyt asemaansa. Suuret tuotantovoluumit ja kilpailu mahdollistavat edullisen hinnan. Vahvistin on suunniteltu 8 ohmin kaiuttimille, mutta päätemuuntaja voidaan kytkeä myös 4 ohmille. Impedanssi ei ole kovin tarkka. Säröarvot ja taajuusvaste saatiin viriteltyä loistaviksi. THD on 1W 0.01% ja 10W 0.3%, mikä on hyvä arvo putkivahvistimelle, jossa on takaisinkytkentää vain 10dB:tä. Takaisinkytkentää lisäämällä saadaan säröjä pienemmiksi, mutta sisäänmenoherkkyys huononee. Etuasteeseen ja vaiheenkääntöön valitsimme yleisen ECC83 putken, koska sillä saadaan hyvä sisäänmenoherkkyys, jolloin koko driver ja vaiheenkääntö voidaan toteuttaa yhdellä ECC83 putkella: vahvistimessa on siis vain 3 putkea per kanava!

Rakenne. Suunnitellessamme osien sijoittelua ja muuta rakennetta päädyimme turret levyn ja point-to-point -rakenteen välimaastoon. Virtalähde on point-to-point -rakenteella, mutta vahvistinpuoli on kytketty pommin kestävälle turret levylle. Tämä siksi, että koko vahvistimen rakentaminen point-to-point -tyyliin olisi vaatinut rakentajalta huomattavasti enemmän taitoa. Turret levylle on helppo kolvata komponentteja ja rakenne on käytännössä ikuinen. Hyvin kolvattuna UralTone PP-EL84 kestää vuosikymmeniä ja konkkahuollon jälkeen taas uusia vuosikymmeniä. Rakenne mahdollistaa kytkennän helpon modaamisen, tosin modifkaatioita ei äänenlaadun parantamiseen tarvita.

Komponentit. Rakennussarjaan on valittu parhaat mahdolliset järkevän hintaiset osat. Vaikka osat vaihdettaisiinkin huomattavasti kalliimpiin, saatu hyöty äänenlaadussa tai kestävyydessä jäisi hyvin pieneksi tai jopa olemattomaksi. Rakennussarjan sisältämät osat vastaavat parhaiden kaupallisten putkihifivahvistimien komponenttien laatua. Lopputuloksena täten saamme kohtuullisella rahalla erittäin korkeatasoisen vahvistimen. Putkivahvistimen ehkä tärkein yksittäinen osa on päätemuuntaja. PP-EL84 käyttää erittäin korkeatasoisia Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja rengassydänmuuntajia. Ylpeänä voimmekin todeta, että rakennussarja on mitä suurimmissa määrin suomalaisen osaamisen tuotos.

Kotelo. Mukana toimitetaan UralTone:lla CNC-työstetty alumiinikotelo. Kotelo on työstetty loppuun asti, joten rakentajan ei tarvitse omistaa metallintyöstövälineitä. Optiona valittavissa sarja ilman koteloa. Suosittelemme valitsemaan kotelon mukaan jos et omaa tietotaitoa vahvistimen layoutin suunnittelusta. Mukana ei toimiteta tuotekuvassa näkyviä puupäätyjä. Puuosat voi helposti tehdä mieleisekseen ja vahvistimen koteloa voi tuunata muutenkin persoonalliseksi melko helposti. Etu ja takalevyjä tullee jossain vaiheessa myyntiin. Vahvistin voidaan rakentaa halutessa myös muihin koteloratkaisuihin, jos taitoa layoutin muuttamisesta löytyy. Toroid -muuntajat mahdollistavat myös erittäin pienet koteloratkaisut.

Ohjeet koostuvat selkeistä kaaviokuvista, tekstiosuudesta sekä valokuvista. Ohjeiden lisäksi tarjoamme rajattoman sähköpostituen ja tukea keskustelufoorumin kautta. Web-sivuston info-osioon tulee PP-EL84 galleria, jossa julkaisemme kuvia proton rakentelusta ja asiakkaiden omista PP-EL84 vahvistimista. Toivommekin rakentelijoilta valokuvia lisättäväksi galleriaan.

Pähkinänkuoressa:

 • 4xEL84 ja 2x ECC83 tai ECC81 (vaatii hieman modifikaatiota)
 • Teho 10W @ 8 ohm, 0.4-0.9V ohjauksella (0dB-10dB takaisinkytkennällä)
 • Erittäin korkeatasoinen äänenlaatu
 • Taajuusvaste min. 6,2Hz-60kHz +/-0.5dB (ilman leikkausta jopa 100kHz asti)
 • THD 1W 0.01%, 10W 0.3%
 • Takaisinkytkennän määrä valittavissa kytkimellä: 0, 6 tai 10dB. 6-10dB:tä on monien hifistien mielestä optimaalinen arvo putkivahvistimissa. Takaisinkytkennän vaikutus soundiin on hyvin kaiutinkohtaista.
 • Rakennussarja sopii myös aloittelijoille. Tarvitset perustyökalut, juotostaidon sekä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä.
 • CNC jyrsitty kotelo, joten metallityöstövälineitä ei tarvita.
 • Rajaton email tuki. Tukea ja neuvoja myös foorumimme kautta.

Optiona valittavissa sarja ilman koteloa. Suosittelemme valitsemaan kotelon mukaan, jos et omaa tietotaitoa vahvistimen layoutin suunnittelusta.

Hinta on edullisempi kuin osien yhteenlaskettu hinta verkkokaupassamme!

17 vastausta artikkeliin ”UralTone HIFI STEREO PP-EL84 putkivahvistinrakennussarja”

 • Yksi lisäominaisuus tuli mieleen, josta moni varmaan tykkäisi: 1kpl linjaulostulo kuulokevahvistimelle. Tosin tuo ei liene vaikea väkertää itsekään...

  Vastaa
 • Kytkimellä valittava 4 tai 8 Ohmin lähtö voisi olla myöskin lisänä.

  Vastaa
  • Impedanssinvalintakytkintä ei ole niin helppo lisätä koska se vaatisi sarja/rinnan kytkennän päätemuuntajien toisiokäämeille. Kytkimen pitäisi olla tyyppiä 4PDT ja kestää virtaa jonkinverran. Tämän vuoksi tämä ominaisuus ei ole järkevä. Harvat tahtovat 4 ohmin lähdön ja ne joilla on 4 ohmin kaiuttimet voivat kytkeä ulostulon kiinteästi 4 ohmille. Harvemmin käytetään vuorottain sekä 4 että 8 ohmin kaiuttimia ja jos näin tehdään voi tosiaan kytkimen lisätä.

   Vastaa
 • Itse jään phono-liitäntää kaipaamaan. Tosin RIAA-muuntajan lisääminen pakettiin taitaa tehdä siitä aikalailla monimutkaisemman - vahvistimen perusaatteen vastaisesti. Erillinen muunnin tosin on taas yksi palikka lisää hyllyssä.
  Ei uraltonella ole suunnitelmia diy RIAA paketin kasaamisesta?

  Vastaa
  • Putki-RIAA monimutkastaisi laitetta selvästi, nostaisi hintaa oleellisesti ja tekisi kotelosta paljon isomman. RIAA on myös erittäin häiriöherkkä joten erillinen kotelo on perusteltu. Halvalla saa hyväsoundisia trankku-RIAA palikoita, mutta toki putki RIAA on tyylillisesti putkivahvistimen kanssa parempi kaveri. Tässä voisi olla rakennussarjaidea jossain vaiheessa. Virransyötön saisi otettu PP-EL84:sta joten kotelosta saisi tehtyä kohtuullisen kokoisen ja osien hinta jäisi tod. näk mukavan matalaksi.

   Vastaa
 • Tarvin helpon valinnan 4 tai 8 Ohmin kaiutimille. Mikä nimenomainen kytkin sopisi? Entä tarviiko takaisinkytkentäpiiriä myös muuttaa lähtöimpedanssia vaihdettaessa?

  Vastaa
  • Tarvitset kaksi asentoisen 4 napaisen kytkimen. Meillä ei ole mitään tällaista valikoimissamme. Saadaan tilattua C&K valmistamaa pienoiskytkintä (5A@125V) n. 8€ hintaan. Laita asiasta emailia tarvittaessa.

   Vastaa
 • mökkihöperö 15.4.2012 klo 18:15

  mitä ko aparaatin pitäis antaa 4 ohmiin ja millä sisään tulolla? olisko jollakin mittaustuloksia ? muuten todella hieno ääni... sen kun saisi itsellekkin

  Vastaa
  • Vahvistin antaa 4 ohmiin suunnilleen saman ulostulotehon kuin 8 ohmiin KUN päätemuuntajan kytkee 4 ohmille. Jos laittaa 8 ohmin liitäntään 4 ohmia niin tehot tippuu.

   -Mikko / UralTone

   Vastaa
 • Jos vahvistimen rakentaa esimerkiksi 8 ohmin kaiuttimille, kuinka suuri lähtöimpedanssi on takaisinkytkennän määrillä 0, 6 ja 10 dB?

  Vastaa
  • Moro,

   ulostuloimpedanssi 8 ohmin kaiuttimella on ilman takaisinkytkentää 9 ohm, 6dB:llä 2 ohm ja 10dB:llä 1 ohm. Lisäämällä takaisinkytkentää tuota saa tietysti pienennettyä.

   -Mikko

   Vastaa
 • Terve, olen varsin noviivi näissä vahvistimen rakentelu asoissa. Haluaisin kuitenkin modata pelkän päätteen. Pelkällä virtakytkimellä. Olisikohan mahdollista kohtuu vaivalla ?

  Vastaa
  • On hyvin helppoa: poistat vain volumesäätimen, kanavavalitsimen ja turhat liittimet kytkennästä. Tosin tämä ei paranna äänenlaatua ja minusta huonontaa käytettävyyttä tietyissä tilanteissa, joten en näe tällaiselle modille perusteita. Lisätietoja saat tietysti rakentelun yhteydessä minulta!

   -Mikko

   Vastaa
 • Lapveteläinen 31.5.2013 klo 21:09

  Ei-eksoottisilla pilleillä toteutettu putki-RIAA -rakennussarja lähtisi varmasti kaupan hyllyltä nopeaan tahtiin, ja olisi vahvistimelle tyylikäs kaveri.

  Vastaa
 • Mitenhän 6ohm kaiuttimet toimivat? Kannattaako silloin laittaa 4 vai 8 ohmin kytkennällä? Tai jollain muulla tavalla?

  Vastaa
Vastaa