Meiltä on vuosikausia kyselty omia boutique tyylisiä pedaaleita ja etenkin rakennussarjoja. Toisaalta kiire ja toisaalta haluttomuus tehdä klooneja muiden designeista, lukuisten muiden rakennussarjavalmistajien tapaan, on lykännyt hommaa tähän kevääseen asti.

Kummallisen innostuksen vallassa otin eräänä keväisenä päivänä koekytkentälevyn protopöydälle ja aloin työstää ensimmäistä Fuzz kytkentää.

Suunnittelu

Suunnitteluprosessi menee jokseenkin näin. Ideoita mahdollisiin kytkentöihin on pää täynnä. Ensimmäisessä vaiheessa piirrän paperille hahmotelmaa mahdollisesta kytkennästä. Googlella löytyy tukea ideoihin ja komponenttien datalehdet käydää nhuolella läpi. Kun hahmotelma tuntuu mahdollisuudelta rakennan kytkennän protolevylle. Ensin mittailen signaaligeneraattorin, audioanalysaattorin ja skoopin avulla karkeasti että homma toimii. Kun signaali menee kytkennän läpi jokseenkin tyydyttävästi otan kitaran käteen ja alan testailemaan korvalla. Kun korvaan särähtää jokin osa-alue äänessä etsin mittareiden avulla mikä mättää. Esim. jos alapää menee tukkoon voidaan käydä signaalitie läpi ja katsoa missä kunkin asteen alarajataajuus menee. Koko kymmenien tuntien prosessin ajan kytkentää siis kuunnellaan, mittaillaan, muutetaan, kuunnellaan, mittaillaan ja taas muuten jne. Joskus lähdetään poikkeamaan aivan uusille raiteille, mutta useimmiten palataan takaisin alkuperäiseen ideaan. Kun soundi on oman maun mukainen optimoin säätimien ja kytkimien toiminnan.

Tässä vaiheessa rakennetaan laite koteloon ja testataan mahdollisimman monenlaisessa ympäristössä. Moni laite voi soundata protopöydällä upealta, mutta bändin kanssa soittaessa laitteen ongelmat tulevat esiin.

Kun kytkentä on soundillisesti valmis suunnitellaan piirilevy ja lopullinen kotelointi. Protolevyt tilataan tehtaalta (tai tehdään itse) ja kotelo jyrsitään CNC koneellamme. Kun viimeinen proto on hyväksytty voidaan tilata varsinaiset piirilevyt ja jyrsiä koteloita tarvittava määrä.

Suunnitteluprosessi on siis pitkä, kärsivällisyyttä vaativa, mutta toisaalta erittäin mielenkiintoinen ja antoisa!

Subminiature series

Kun mietittiin kotelointia ensimmäisiin pedaaleihin yritettiin etsiä jotain omaa, siitäkin huolimatta että pedaalit rakennettaisiin valualumiinikoteloihin. Hammondin valikoimista löytyi normaalia pedaalikokoa pienempi kotelo, joka on mitoiltaan erittäin hyvän näköinen, ja johon pedaalin pakolliset osat (kytkimet, jakit, potikat, virtaliitin) mahtuvat siihen juuri ja juuri. Koko on siis aikalailla minimi johon pedaali voidaan rakentaa. Tähän koteloon ei missään nimessä saa kaikkia kytkentöjä mahdutettua mutta boosteri, monenlaiset fuzz:t ja säröt sekä tremolo on nyt ainakin tulossa. Toisin kuin monissa muissa hyvin pienissä efekteissä UralTone subminiature pedaalit toimii myös paristolla. Valitsimme kätevän 12V pariston jota käytetään yleisesti esim. pienissä kaukosäätimissä. Hintakin on edullinen: 10kpl erissä 0.45€ / kpl (10/2012).

Muut pedaalirakennussarjat

Normaalikoteloihin rakennettavista pedaaleista julkaistaan ensimmäisena Du-O-Fuzz. Pedaalissa on kaksi rinnakkaista fuzz säröa, joita voi miksata portaattomasti keskenään. Toisen kanavan saa kytkimellä octave fuzz:ksi. Soundivariaatioita löytyy siis todella paljon.

Tulossa?

Ideoita on mm. erilaisiin säröihin / fuzzeihin, octave down efektiin, ring modulaattoriin, 1-8 bittiseen lo-fi pedaaliin, putkietuseen jne. Ideat ei lopu kesken, aika sen sijaan on kortilla. Ehdotuksia ja ideoita uusista sarjoista otamme kiitollisna vastaan![related_products is_auto_added="1"]