Audiolaitteiden vianetsintä - audio probe aka ääni-ilmaisin aka köyhän miehen skooppi

Vastattuani saman viikonlopun aikana useampaan vianetsintä kysymykseen päätin lanseerata erittäin vanhasta tuote ideasta oman version kauppamme. Kyse on ns. audio probe testeristä eli suomeksi vaikka ääni-ilmaisimesta, joka tunnetaan myös käyhän miehen skooppina. Idea on sama kuin oskilloskoopissa, mutta näytön sijasta mitattavaa signaalia kuunnellaan. Osat maksavat hyvin vähän ja kasaaminen on helppoa.

uraltoneaudioprobe7

Ja mikä parasta: tästä tuotteesta on todellista hyötyä kaikille vian etsijöille, jotka eivät omista oskilloskooppia.

Laite toimii seuraavasti: Syötetään testattavan laitteen sisäänmenoon audiosignaalia, yleisimmin siniaaltosignaalia audio generaattorista. Generaattorina on nykyään helpoin käyttää älypuhelinta (tai tietokonetta). Puhelimen kuulokeliitännästä syötetään 3.5mm kaapelin ja 3,5mm-6,3mm adapterin kautta signaali mitattavaan laitteeseen, esim. kitaraefektiin.

uraltoneaudioprobe6

 

Audio proben ulostulo kytketään kitarakaapelilla kitaravahvistimeen (tai mihin tahansa muuhun vahvistimeen) ja proben maadoitushauenleuka kytketään mitattavan laitteen maahan (runko, jakin maa jne). Audio probella voidaan näin kuunnella miten signaali kulkee laitteessa. Yleensä aloitetaan sisäänmenosta, johon siis syötetään siniaaltoa puhelimesta. Kun tökkäät audio probella sisäänmeno jakin tip (kuuma, plus) liitäntää kuulet vahvistimesta puhelimesta tulevan siniaaltosignaalin. Voit sitten edetä signaalitietä pitkin kohti ulostuloa ja todeta missä kohdin signaali ei enää kulje. Näin on hyvin helppo paikantaa laitteen väärin kytketty tai vioittunut osio.

Rakentaminen

1.  Poista naarasplugista suojus ja juota kondensaattori (voi olla eri näköinen kun kuvassa) jakkiin kuvan mukaisesti.

uraltoneaudioprobe uraltoneaudioprobe2

2. Juota tämän jälkeen musta maajohdin naarasplugiin kuvan mukaisesti.

uraltoneaudioprobe8

3. Juota maajohtimen toiseen päähän hauenleuka.

uraltoneaudioprobe3

4.  Taita liittimen vedonpoiston metalliset hakaset alaspäin kuten kuvissa. Näin estetään kondensaattorin johtimen oikosulku, jos probe taittuu konkan ja liittimen liitoskohdasta.

5. Testaa ääni-ilmaisimen toiminta.

6. Jos ääni-ilmaisin toimii oikein voit juottaa kondensaattorin päähän tukiholkin ja työntää ääni-ilmaisin kutistesukan sisään. Lämmitä kutistesukkaa, niin että se kutistuu tiukasti kondensaattorin ja liittimen päälle. Kutistesukkaa voi varovasti kuumentaa sytyttimellä tms liekillä, jos kuumailmapuhallinta ei ole saatavissa.

7. Asenna puhelimeen audio generaattori play, windows phone tai app store - sovelluskaupoista. Tarjolla on lukuisia ilmaisia vaihtoehtoja esim. hakusanoilla: tone generator, function generator, sine generator, audio generator.

8. Iloitse näppärästä testilaitteistosta.

Kirjoittanut Mikko Kankaanpää 1/2016

 

 

 

2 vastausta artikkeliin ”Audiolaitteiden vianetsintä - audio probe aka ääni-ilmaisin aka köyhän miehen skooppi”

 • teemu pohjanlehto 16.2.2016 klo 23:43

  Tälläinen laite on kyllä ihan ehdoton rakenteluprojekteissa. Itsellä ollut käytössä vastaava audio sniffer Open Music Labsilta. Pitää laittaa tämä tilaukseen.

  http://www.openmusiclabs.com/projects/audio-sniffer/

  Vastaa
  • Tuokin on hyvä. Mietin, tarviiko omaa vahvistinta ja päädyin siihen, että jokaisella rakentajalla on kotona joku vahvistin jota voi käyttää. Oli se sitten stereo tai kitaravahvistin, kaikki käy. Kuulokevahvistimen saisi nykyään todella pieneen (vaikka tuollaiseen putkeenkin), mutta paristo vie jonnin verran tilaa...

   Vastaa
Vastaa

Post your comment

UralTone verkkokauppa