Olen vaihtamassa pääteasteputkia ENGL Blackmore kitaravahvistimeen ja teidän vaihtoehdoista nousi esille Svetlana / SED 6L6GC ja Tungsol 5881. Molemmat pitäisi olla laadukkaita ja ovat myös suht saman hintaisia. Kuinka nämä eroavat soundillisesti?

Kannattaa vertailla mieluummin SED 6L6GC ja tungsol 6L6GC putkia koska kyse on samasta putkityypistä. Tungsol:ssa on pikkusen vähemmän headroomia ja soundillisesti se on ehkä hiukan pehmeämpi kuin SED 6L6GC. SED:ssä on taas enemmän voimaa ja ryhtiä. Molemmat on erittäin laadukkaita 6L6GC putkia.

Englisi on suunniteltu sovtek 5881:lle jotka ei ole oikeita 5881 putkia kuten tungsol 5881:t on.  Sovtek 5881:t on soundillisesti yksiöikoisempia, mahdollisesti hieman "tummempia" ja fyysisesti melko kestäviä ja edullisia (minkä vuoksi niitä jotkut valmistajat suosii).

Muista tarkistaa bias pääteputkien vaihdon yhteydessä.

Etuasteessa on tällä hetkellä JJ:tä. Entä mikä on tuon vahvistimen (neljännen) ECC83 putken funktio pääteastepuolella? Onko tämä niin kutsuttu tasasuuntaajaputki ja mihinkä se käytännössä vaikuttaa?

Tarkoittanet vaiheenkääntäjää. Ko putki kääntää ja jakaa signaalin push-pull päätteen puoliskoile sopivaksi (tässä tapauksessa kaksi pääteputkea vahvistaa aallon toisen puoliskon ja kaksi taas toisen). Myös vaiheenkääntäjä vaikuttaa soundiin ja suositeltavaa on käyttää vain laadukkaita putkia.

Vanhan uskomuksen mukaan vaiheenkääntäjä kuluu pääteputkien kanssa samaa tahtia, ts. vaiheenkääntäjä pitää vaihtaa aina pääteputkien vaihdon yhteydessä. Tämä ei pidä paikkaansa vaan jokainen putki vahvistimessa kuluu "omaan tahtiinsa" ja, pääteputkia lukuunottamatta, putkia voi vaihtaa yksitellen. Toki monesti  on järkevää vaihtaa kaikki putket kerralla säilyttääkseemme vahvistimen luotettavuus, etenkin jos putket ovat kovin vanhoja.[related_products is_auto_added="1"]