Hintaansa parempi Jazzmaster

UralTone Jazzmaster

Olen sitä mieltä, että parhaat soittimet saa soitinrakentajilta tai ostamalla vanhaa. Joskus on kuitenkin virkistävää ottaa lähtökohdaksi halpa aihio ja kokeilla kuinka hyväksi sen pystyy virittämään.

Tässä lähtökohtana Fender Squier Jazzmaster, made in china, joka on lähtökohtaisesti täysin soitettava kitara. Tämä maksoi noin 300€ ja mallin tuotanto on lopetettu. Nykymallit on oletettavasti vastaavaa tasoa.  Työn jälki on hyvää, kuten massasoittimissa nykyään on totuttu näkemään.

Koska lähtökohta on näinkin kelvollinen ajattelin päivittää osat niin hyväksi kuin mahdollista. Paremmiksi mitä Fender USA tai muut laatuversiot aiheesta tarjoaa.

Sanomattakin on selvää, että päivitetyt osat maksaa enemmän kuin koko kitara. Onko siis järkeä? Se nähdään pian…

MojoTone jazzmaster

Mikrofonit

Alkuperäiset ei ole käämitty kun Jazzmaster mikit kuuluu. Joten perinteiseen soundiin tarvitaan ehdottomasti uudet mikit.

Olen laittanut Mojotone mikkejä omiin Stratoihin ja Telecastereihin ja olen pitänyt niiden soundista. Halvemmallakin saa päteviä mikkejä (esim. meidän korean tuonti (UT guitar parts, Wilkinson)). Kokeilemalla eri versioita voi löytää muutamalla kympillä todella hyvä soundiset mikit. Mojotone:n kanssa kokeilut voi jättää välistä, koska voi olla varmaa, että laatu on erinomaista. Minusta hinta- ja laatu kohtaa tässäkin.

Mastery bridge

TALLA

Mikkien jälkeen eniten soundiin vaikuttava osa on talla, joka välittää värähtelyn runkoon.

Tällä hetkellä parhaina Offset kitaroiden (jazzmaster jne) talloina pidetään amerikkalaisia  koneistettuja Mastery talloja. John Woodland on kehittänyt Jazzmaster talla ja vibra systeemiä selvästi alkuperäistä paremmaksi. Mastery tallassa kielet ei särise eikä tipu tallapalalta vaikka soitettaisiin kuinka rajulla kädellä.

Mastery koneistaa tuotteensa USA:ssa.

Mastery vibra

Squier vibra toimii, mutta ei pidä virettä kovin hyvin ja on tuntumaltaan keskinkertainen.

Mastery talla on kauniisti koneistettu ja on tuntumaltaan erittäin hyvä.

Virittimet, elektroniikka, satula….

Alunperin tarkoitus oli vaihtaa kaikki, mutta tähän mennessä kitarasta on tullut niin hyvä, että se on itseasiassa parhaita soittimia mitä minulla on. Siirrän siis jatkomodaukset toiseen viikonloppuun.

Mieli varmaan muuttuu ja tulee toisia parhaita eteen, mutta nyt kädet tarttuvat useimmiten juuri tähän kitaraan. 

Vahvistimeen välittyy hallittu, eloisa ja harmonisesti rikas perinteinen Jazzmaster soundi. Sustainia riittää, talla/vibra pitää vireen ja kampi toimii tarkasti ja hallitusti.

Taas tuli todettua, että puiden merkitys soundiin on pienempi kuin monen muun osan. Toki kitara olisi vielä parempi, jos lähtökohtana olisi ollut paremmista puista rakennettu Jazzmaster.

Mutta sokkona jos soittaisi voisin arvioida, että tästä kitarasta voisi kaupassa pyytää 2000-3000€.

Tästä innostuneena päätin jo seuraavan projektin: Stratocaster upgrade – katsotaan miten päivtetty halpis strato tulee pärjäämään vanhalle USA Fenderilleni…

LOPPUHUOMIO: UralTone myy Mojotone mikkejä ja Mastery tuotteita, joten tämä on puolueellinen teksti. On kuitenkin todettavat, että on luonnollista käyttää osia, joita saa omasta hyllystä. Emme myisi näitäkään merkkejä, ellei ellei niiden hinta kohtaisi laatua.