Juottaminen ja juotostyökalut - kuinka teen kestävän juotoksen

Hyvän juotoksen tekeminen ei ole vaikeata. Pieni harjoitustuokio ja asialliset välineet riittävät.

Työkalu eli juotosasemat (editoitu 19.1.2018)

Halvimmalla juotoskolvilla on vaikea saada hyviä juotoksia aikaan. Jos tarkoituksena on juottaa pari piuhaa tai yksi pedaalirakennussarja voidaan suositella alta 20€:n säädettävää juotoskahvaa. Suoraan voimme kuitenkin sanoa: tämä ei ole hyvä kolvi.

Alle 100€ HQ juotosasemalla pääsee jo pidemmälle. Sen teho ja lämmitysnopeus riittävä myös vahvistimien tekemiseen. Olen nähnyt näitä myös monilla huoltofirmoilla ammattikäytössä. Näitä ei ole kuitenkaan tarkoitettu jatkuvaan käyttöön eivätkä ne sitä hyvin kestä.

Otimme tammikuussa 2018 valikoimiimme lastin kaukoidän juotosasemia suoraan isolta tehtaalta. Näin hinta-/laatusuhde on todella hyvä. Ominaisuudet ja käyttömukavuus ovat aivan toista luokkaa HQ asemien kanssa, silti hinta on osin halvempi. Ominaisuudet ovat paremmissa malleissa myös parempia verrattuna Xytronic asemiin. Toki jäädään vielä JBC tai ERSA laadusta.

Tässä linkki koko uuteen valikoimaan!

 

 

Keskihintaiset Xytronic 100-200€ juotosasemat riittävät jo kevyeen ammattikäyttöön. Niiden käyttömukavuus on kohtalaista ja monissa on mukana edistyneempiä toimintoja, kuten automaattinen sammutus. Ersan halvin pico malli on hinta-laatusuhteeltaan myös erinomainen. Kolvi ei näytä kummoiselta mutta on käyttömukavuudeltaan hyvä! Ersa on huippulaadukas valmistaja ja tämä on heidän ainut kaukoidässä tehty mallinsa, minkä näkee myös hinnoittelussa. Hinta on heidän mittapuussa todella edullinen.

Ammattikäyttöön suosittelemme JBC juotosasemia. Emme myy näitä, mutta olemme todenneet ne erittäin hyviksi jokapäiväiseen käyttöön.

Juotostina

Suosittelemme käyttämään laadukasta juotostinaa. Hyvällä tinalla on huomattavasti helpompi tehdä hyviä juotoksia, sillä fluxi kanavia on enemmän ja fluxin laatu ja määrä on optimoitu. Olemme todenneet Stannol tinat laadukkaiksi ja hinta-/laatusuhteeltaan sopiviksi myös harrastajakäyttöön.

Pedaalien tekemiseen 0.5-0.7mm tina on sopivaa. Vahvistimiin, joissa käytetään turret tai eyelet -levyjä, sopii paremmin 1mm tina.

Nykyään uusissa laitteissa käytetään lyijytöntä tinaa. Se vaatii korkeamman lämpötilan, mutta sillä saa yhtä hyviä juotoksia kuin lyijyttömällä, vaikka moni muuta väittää. Harrastajakäytössä voidaan käyttää lyijytöntäkin tinaa, koska laitetta ei myydä eteenpäin.

Jos korjaat laitetta, joka on tehty lyijyttömällä tinalla käytä myös korjauksiin lyijytöntä.

Juotoksen esityöt

 1. Varmista, että juotettavat pinnat ovat puhtaita eivätkä ole hapettuneita. Puhdista ne tarvitaessa IPA:lla (isopropanooli) ja/tai mekaanisesti hiomalla / viilaamalla / raaputtamalla.
 2. Valitse oikea kärki oikeaan työhön. Piirilevyjä juottaessa kärki pitää olla pieni. Turret nastoja ei ole hyvä juottaa pienellä kärjellä, sillä se jäähtyy liian nopeasti isoa metallipalaa juottaessa.
 3. Säädä kolvin lämpötila sopivaksi. Lyijylliselle tinalle maksimi on 385C, sopiva aloituslämpötila on 330C luokkaa. Lyijyttömälle 370C on sopiva aloituslämpötila. Eri kolveilla sopiva lämpötila vaihtelee, sillä halvemmat kolvit eivät pidä kärjen lämpötilaa yhtä hyvin tasaisena. Tällöin joudutaan usein käyttämään korkeampaa lämpötilaa. Laatukolvien kanssa voi riittää tietyissä juotostöissä alle 300C lämpötila mainiosti. Liian korkea lämpötila voi rikkoa komponentit, mutta myös kuivattaa juotosta.
 4. Varmista, että kolvin kärki on puhdas ja esitinattu. Älä koskaan puhdista kärkeä hiomalla, sillä kaikissa laadukkaissa kärjissä on pinnoite, jota ei saa rikkoa. Käytä puhdistamiseen teräsvillatyynyä tai kosteaa sientä (ei märkää).

Juottaminen

 1. Laita kolvin kärkeen pieni määrä tinaa.
 2. Vie kolvi yhteen juotettavien kappaleiden liittymiskohtaan. Esim. piirilevyä juottaessa komponentin jalan juureen, piirilevyn pinnalle.
 3. Syötä tinaa liitoskohtaan, kärjen viereen. Älä syötä tinaa suoraan kärkeen.
 4. Piirilevyjä juottaessa tinaa menee helposti liikaa. Hyvin pieni määrä riittää normaalisti. Turret juotoksissa tinaa tarvitaan enemmän. Liika tina on kuitenkin useimmin ongelma kuin liian pieni tinamäärä.
 5. Kun tina on täysin sulanut pidä kolvia hetken juotoskohdassa, jonka jälkeen vedä juotoskolvin kärki pois.
 6. Älä liikuta, puhalla tai millään muulla tavalla muokkaa juotosta vaan anna sen kovettua rauhassa. Puhallus tai liikuttaminen huonontavat melko varmasti juotoksen laatua.
 7. Varmista silmällä, että juotos on hyvä. Jos juotoksesta tuli epäonnistunut korjaa se lämmittämällä tina kokonaisuudessaan uudestaan ja lisäämällä juotoskohtaan hieman uutta tinaa.
 8. Liian pitkä lämmitysaika voi tuhota herkkiä komponentteja, esim. transistoreita ja muita puolijohteita. Etenkin germanium -komponentit ovat herkkiä rikkoutumaan liiasta lämmöstä. Myös piirilevyjen liuskat voivat irrota liiasta lämmöstä.

Hyvän juotoksen tunnusmerkit

 1. Laadukas juotos on kartion-muotoinen, ja sen pinta on tasainen ja kiiltävä.
 2. Huonolaatuinen juotos on usein epämääräisen muotoinen ja sen pinta on matta.

 

Eristeiden sulaminen - tyypillisin vianaiheuttaja tee-se-itse laitteissa

Työskentelen päivittäin rakennussarjojen kasaajien ongelmien parissa. Yleisin syy toimimattomaan laitteeseen on kolvissa. Ei yleensä juotoksissa vaan siinä, että kolvilla on sohaistu väärään paikkaan tai sulateltu eristeitä.

Kolvilla ei saa edes hipaista komponenttien runkoihin! Jos sulatat muovikalvokondensaattorin kylkeä menee se takuuvarmasti oikosulkuun! Tätä on vaikea uskoa, mutta kannattaa uskoa. Eli vaihda kaikki komponentit joissa on pieniäkin sulamisen merkkejä kuoressa ennen laitteen käynnistämistä!

Toinen yleinen kolvausongelma koskee suojattujen kaapelien juottamista. Liiallisella lämmittämisellä sulaa kaapelien suojasukka aiheuttaen oikosulun kaapelin suojasukan ja kuuman sisäjohtimen välillä. Tätä ei yleensä silmällä näe.

Ole erityisen varovainen kun juotat suojattuja johtimia. Tähän auttaa teflon eristeinen kaapeli, mutta sen hinta on 10 kertainen verrattuna normaaliin, joten sitä ei joka paikassa pysty käyttämään.

PVC kaapelien eristeet sulavat myös pienestä hipaisustakin. Vaikkei sulaminen aiheuta toimintaongelmaa välittömästi pitää kaapelit, joissa on sulamisjälkiä vaihtaa välittömästi.

Ongelma johon usein törmää on kaapelien kuparisäikeet, jotka sojottavat hallitsemattomasti ympäriinsä. Katkaise kaikki juotoksesta tulevat paljaat kuparisäikeet, ettei ne aiheuta oikosulkuja.

Kolvin kärjen kunnostaminen

Pidä aina kärki puhtaana. Jokaista juotosta ennen ja jokaisen juotoksen jälkeen kärki pitää käyttää puhdistuksessa joko teräsvillassa tai kosteassa tyynyssä.

Älä koskaan jätä kolvia päälle pitkäksi aikaa. Sulje kolvi aina kun et käytä sitä. Helpoin tapa pilata kärjet on jättää kolvi pitkäksi aikaa päälle ilman käyttöä.

Jos kuitenkin kolven kärki on mennyt huonoon kuntoon auttaa Wellerin juottimen kärjen aktivoija. Kuuma kolvi kastetaan aineeseen ja kärki puhdistetaan, jonka jälkeen siitä tulee taas käyttökelpoinen.

 

 

Vastaa

Post your comment

UralTone verkkokauppa