Käytettyjen laitteiden hankkimisessa on monta tekijää jotka tulee ottaa huomioon. Tässä artikkelissa ei niinkään oteta kantaa mikä on hyvä vahvistin vaan mitä tekijöitä kannattaa ottaa huomioon kun ostaa kätetyn vahvistimen.

Minkä laite sopii minulle?

Sehän selviää vain kokeilemalla. Aina tämä ei tietysti ole mahdollista, tällöin pitää varautua siihen ettei vahvistin soundaa odotusten mukaiselta. Ja meille tulevien viestien perusteella näin käykin yhä useammin kun kaupat tehdään netin välityksellä.

Mistä ostaa?

Käytettyjen markkinat ovat mullistuneet internetin myötä. Nykyään on aivan normaalia ostaa käytetty kitaravahvistin toiselta puolelta maailmaa yksityishenkilöltä. Ennen vahvistimia ostettiin lähinnä keltaisesta pörssistä, tutuilta tai soitinliikkeistä. Myös hinnat ovat mullistuneet netin myötävaikutuksella. Ei ole pitkään kun käytetty laite ei maksanut koskaan enempää kuin puolet uuden hinnasta, nykyään tuotteista yritetään saada lähes uuden hinta internetin myyntipalstoilla. Oikea hinta on tietysti aina se millä kaupat tehdään.

Varminta on ostaa laite yritykseltä, joka antaa sille takuun. Jos laitteessa ilmenee vikaa vastaa myyjä kaikista korjauskustannuksista tai purkaa kaupan. Jos asiasta tulee riitaa voi aina viedä riidan ratkaistavaksi ulkopuoliselle taholle. Harvat soitinliikkeet huoltavat myymiänsä käytettyjä tuotteita. Jos liike vakuuttaa laitteen olevan huollettu kannattaa tarkistaa missä huolto on tehty. Harvalla soitinliikkeellä on omaa, ammattitaitoista huoltoa.

Yksityisten välisissä kaupoissa ei päde samat kuluttajan oikeudet kuin yrityksen ja yksityisen välisessä kaupanteossa. Tällöin on varmistettava laitteen kunto erittäin tarkkaan ennen kauppojen tekoa. Jos laitteessa ilmenee pienikin vika tai kaikki "ei tunnu olevan kohdallaan" kannattaa selvittää mistä on kyse tai peruuttaa kaupat.

Ebay:n tai internetin muiden foorumien kautta ostetaan entistä enemmän soitinlaitteita. Yleisimmät ostomaat lienee Saksa, Englanti ja USA. Ebay:ssa on uskomaton valikoima hienoa käytettyä tavaraa, mutta riskit täytyy tiedostaa, etenkin jos hakusessa on viimeisen päälle priimayksilö.  Ongelma on tietysti se, ettei laitteita pääse koskaan testaamaan ennen ostopäätöstä. Kokemukseni mukaan kannattaa aina varautua siihen että laite on Suomeen saapuessaan jollain tavalla rikki ja huolto maksaa jopa satoja euroja. Eli kauppahinta pitää olla toimituskuluineen ja veroineen niin paljon halvempi kuin vastaava tuote Suomen markkinoilla, että tarvittaessa laitteen korjauttaminen ei nosta kokonaiskustannuksia kohtuuttomiksi. Vakuutteluja siitä että laite on täysin huollettu on turha uskoa. Vaikka laite olisikin "huollettu" voi huolto olla pahimmassa tapauksessa jopa huonontanut laitteen kokonaiskuntoa tai laskenut hienon vintage laitteen arvoa. Minusta järkevintä on etsiä sellaisia laitteita, jotka on mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa ja varautua tarvittaessa tekemään niihin perusteellinen huolto Suomessa. Hyvin todennäköistä on ettei huoltoa tarvitse tehdä tai että huolto ei tule maksamaan kovin paljoa, mutta pahimpaan kannattaa aina varautua.

Lyhyt muistutus säädöksistä

Huomaa jos ostat sähkölaitteen EU:n ulkopuolelta olet sen maahantuoja. Tällöin vastaat sen sähköturvallisuudesta tiukan tulkinnan mukaan myös sen jälkeen kun olet myynyt laitteen. Tämä on etenkin hyvä pitää mielessä, jos ostat kiinasta halpalaitteita, sillä ne ei välttämättä täytä lainkaan EU:n määräyksiä. Vanhat laatulaitteet (Fender jne) sen sijaan on nykymittapuunkin mukaan turvallisia laitteita.

Miten välttyä sudenkuopilta

1. Laitteen kunto ulkoapäin

Jos laite on siistissä kunnossa ulkoisesti, on se todennäköisesti sitä myös sisältä. Lukuun ottamatta tapauksia, joissa laitetta modattu tai on huollettu epäasiantuntevasti.

2. Laitteen kunto sisältä

Jos ostaa kallista laitetta on syytä katsastaa myös konehuoneeseen. Jos näyttää siltä, että sisälle on vaihdettu runsaasti osia tai sitä on modattu on syytä tarkistuttaa asia ammattilaisella tai ainakin hinta pitää olla riskin mukainen.

3. Laitteen testaus soittamalla

Kaikki toiminnot ja säätimet kannattaa käydä huolella läpi. Tarkista soittamalla, että soundi on terve ja sen kuuloinen kuin mielestäsi pitääkin. Tarkista kaikki liittimet, heiluttele jakki kevyesti ja varmista ettei ne sisäänmenot ja ulostulot rutise tai pätki. Säätele kaikki potikoita nollasta kymppiin ja kuuntele. Yleistä häiriötasoa kannattaa kuunnella tarkasti. Jos laite on päällä ilman, että sen sisäänmenoliittimiin on kytketty mitään kiinni ei suurempia hurinoita pitäisi esiintyä. Koputtele laitetta eri suunnista volumetaso säädettynä kovalle. Mitään suurempia paukkumisia ei pitäisi esiintyä (lukuunottamatta mahdollista kaikutankin reagointia koputukseen).

4. Jos mikään asia testatessa alkaa epäilyttämään unohda koko juttu. Yleensä kannattaa luottaa intuitioon! Uusia kauppoja kyllä tulee vastaan.

5. Kuntotarkistus ammattilaisella

Jos laite on arvokas voi sen myös viedä asiansa osaavaan huoltoon tarkistettavaksi. Voit myös lähettää meille kuvia laitteen sisältä, jolloin voimme veloituksetta arvioida onko laite modattu tai huollettu epäilyttävästi. Kuvista ei tietysti läheskään kaikkea näe. Teemme putkivahvistimille myös kuntokartoituksia. Vahvistimen tarkistus maksaa tunnin työn (65€ 11/2017) ja sisältää todistuksen laitteen sen hetkisestä kunnosta, mahdollisista modauksista sekä erittelyn putkien kunnosta, vahvistimen ulostulotehosta, sähköturvallisuusmittauksesta (R-PE, R-iso, I-leak) jne.

Toisaalta putkivahvistimen perushuolto maksaa vain vähän enemmän (90€:a 11/2017), mikä voi olla järkevämpää teettää, sillä kuntokartoituksessa ei tehdä huoltotoimenpiteitä, perushuollossa niitä tehdään runsaasti. Monesti kauppatilanteissa nämä kulut jaetaan ostajan ja myyjän välillä puoliksi.

6. Vastuut

Muista myös, että myyjä vastaa laitteen kunnosta. Jos laite ei ole sovitussa kunnossa tai laitteesta aiheutuu ongelmia (esim. sähköturvallisuuteen liittyviä) on myyjä vastuullinen asiasta oli hän yksityishenkilö tai yritys. Käytännössä usein ostajan on vaikea saada myyjää vastuuseen, joten kalliimpien esineiden kohdalla on hyvä tehdä kauppakirja.

-Mikko Kankaanpää syksyisenä iltana 2016[related_products is_auto_added="1"]