uraltone koneita

UralTone verstaan konevalikoimaa. Näillä pärjää hyvin pitkälle...

Kitarakaapin rakentamisesta ei ole kirjoitettu kirjallisuutta tai artikkeleita kovinkaan paljoa. Puutöihin pätee tietysti samat lainalaisuudet, kuin muuhunkin puutyöstöön, mutta kaiutinkaapeissa on paljon muutakin mietittävää kuin pitävät saumat ja siisti ulkoasu. Yritän paljastaa juttusarjassa kaikki "salaisuudet", jotka olen vuosien varrella oppinut - usein kantapään kautta. Tässä osassa käyn läpi näkemykseni tarvittavista työkaluista ja niiden hankkimisesta.

Tärkein ohje, jota ei tullut alussa kuunneltua, on käyttää kunnon materiaaleja ja työkaluja. Huonosta ei yksinkertaisesti saa tehtyä hyvää. Piste.

Kitarakaappien rakentaminen artikkelien sisällysluettelo (tullee muuttumaan seuraavien artikkeleiden valmistuttua)

  1. Materiaalit ja niiden hankinta →
  2. Työkalut ja verstastilat→
  3. Rakentaminen - leikkaus, liitokset, liimaus ja viimeistely→
  4. Pintakäsittely - tolexointi, tweedaus ja lakkaus
  5. Johdotus - kytkennät ja toteutus
  6. Design

 

Yleistä

Olen oppinut vuosien varrella arvostamaan laadukkaita ja hyvin toimivia työkaluja. Nuorempana, pääosin lompakon ohuuden vuoksi, olen käyttänyt paljon halpakauppojen halvimpia työkaluja ja kokemukset ovat huonoja melkein kautta linjan. Yhtä projektia varten ei kannata ostaa kallista laitteistoa, joten suosittelen hakeutumaan avoimien verstaiden piiriin. Näitä löytyy työväenopistoista ja joiltakin yhdistyksiltä. Toki tuttujen ja sukulaisten autotallit kannattaa katsastaa ensin.

Pakolliset sähköiset työkalut ovat käsijyrsin ja akkuporakone. Hiomakone helpottaa hiomista merkittävästi verrattuna käsin hiomiseen. Sirkkeliä tarvitaan jos sahaat kappaleet itse. Jos käytät liitoksissa domino-, keksi-, tai tappiliitoksia tarvitset näitä varten sopivat koneen. Jos halutaan tehdä sormiliitoksia tai kalanpyrstöjä tarvitaan tätä varten jigi, ellei halua olla hyvin perinteinen, ja tehdä kymmeniä harjoituskappaleita, jolloin riittää pelkkä käsisaha ja taltta.

Käsityökaluja ei itseasiassa tarvita paljoa. Saha pitää olla jos käyttää rimoja ja liimauksessa tarvitaan pensseleitä, kumipäistä vasaraa ja puristimia.

Merkit

Käytämme verstaassamme pääosin Festoolin koneita, jotka ovat todella hyvälaatuisia ja näin myös hintavia. Bosch:n sininen linja on osoittautunut myös hyväksi ja hiukan halvemmaksi. Muista merkeistä on vähemmän kokemuksia, mutta kannattaa muistaa, että hinta korreloi yleensä laadun kanssa.

Puun leikkaus

Kaiutinkaappien valmistuksessa tarvitaan lähinnä suorakaiteen muotoisia kappaleita. Näiden leikkaaminen luulisi olevan hyvin helppoa. Ikävä kyllä täysin suorakulmaisen kappaleen tekeminen voi olla yllättävän haastavaa. Ammattimaisilla levysirkkeleillä osaava tekijä saa hyvää jälkeä, mutta harrastajaverstaissa ei moisia usein ole. Olen saanut monta kertaa puutavaraliikkeistä (lähinnä isoista ketjuista) surkeasti mittaan sahattuja kappaleita. Yli millin heitto vaikeuttaa suuresti saumojen tekemistä ja liimausta.

Suosittelen kuitenkin sahauttamaan palat valmiiksi puutavaraliikkeessä, jos ei omista kunnollista sirkkeliä tai muuta tarkasti leikkaavaa puuntyöstökonetta, mutta kannattaa kertoa mihin palat tulevat ja painottaa, että kappaleet pitää olla täsmälleen oikean kokoisia. Millin heitto ei ole hyväksyttävä.

Sirkkelit

Festool sirkkeli kulmaohjaimen kanssa.

Festool sirkkeli kulmaohjaimen kanssa.

Eräs puuseppä kertoi minulle aikoinaan, että kunnon käsisirkkelillä ja ohjurilla saa tarkempaa jälkeä kuin pöytäsirkkelillä. Paljon myöhemmin tajusin, että mies oli oikeassa. Itse käytän Festoolin TS 55 upotussahaa, johon saa tarkkoja kiskoja ja jopa rinnakkaisohjaimen (FS-PA), jolla saa tehtyä helposti täysin suorakulmaisia kappaleita levystä ja niitä voi monistaa helposti. Kiskoja ei pidä kiinnittää lainkaan sillä niiden alapinta tarttuu hyvin kiinni levyn pintaan. Universaalit ohjurit voisi tehdä myös vanerista itse. Halpakaupan ohjurit ovat usein käyttökelvottomia huonon tarkkuuden vuoksi.

Kunnolliset levysirkkelit on niin isoja ja kalliita, ettei niitä harrastajaverstaissa juurikaan näe.

Jyrsimet

festool jyrsinYläjyrsin on pakollinen väline kaappien tekemisessä. Sillä saa tehtyä kaiuttimille ja kontrollipaneeleille aukot ja pyöristetty kulmat. Periaatteessa jyrsimellä voi myös leikata kappaleita sirkkelin tavoin. Käytössämme on Festoolin OF1010, joka toimii kuin unelma. Mutta olen sitä mieltä, että myös halvemmilla malleilla pärjää. Kaiutinkaappirakentamisen jyrsinnät ei ole vaativimmasta päästä sormiliitosten tekemistä lukuunottamatta. Laadukasta jyrsintä on tosin paljon helpompi, turvallisempi ja mukavampi käyttää. Ihan halvimpien koneiden kohdalla turvallisuus herättää huolta: 20 000 kierrosta minuutissa pyörivän terän kanssa saa olla varovainen. CE merkki ei takaa käytännössä mitään koneen turvallisuudesta.

Jyrsintä valittaessa on tärkeää ottaa huomioon kaksi seikkaa: teho ja terän kiinnitys. Laadukas 1000W jyrsin riittää hyvin, mutta halpakaupan jyrsimissä kannattaa valita tehokkaampi malli: tehonkulutus verkosta ja antoteho eivät ole sama asia. Käsijyrsimissä (siis terissä) käytetään 6mm, 1/4" (6,35mm), 8mm ja 1/2" varsia. Halvemmat terät ovat usein 6 tai 6,35mm varrella, kun laadukkaammat taas suuremmalla. On siis hyvä, että yläjyrsin hyväksyy myös 8mm terät. Ebay:stä löytyy paljon sellaisia teriä mitä täältä ei saa ja monet ovat tuumamitoituksella, joten niiden sopivuus koneeseen on etu.

Terissä on isoja laatueroja. Plektra Trading Helsingissä toimittaa laajan valikoiman erilaisia teriä ja heiltä saa myös konsultaatiota. Rautakaupoista ei teriä enää juurikaan löydy. Halpakaupoissa on yleensä settejä, joilla kyllä jokusen aukon tekee. Jos aikoo käyttää kulmarautoja tarvitaan 1/2" pyöristysterä, joita ei löydy kuin erikoisliikkeistä, kuten Plektrasta, tai vaihtoehtoisesti ebay:stä. Aukkojen leikkaamiseen käy mikä tahansa suora terä, joka on riittävän pitkä. Muita teriä ei kaiutinkaappirakentamisessa tarvita.

Porat

Akkuporakoneella pärjää varsin hyvin. Nykyajan koneet on erittäin tehokkaita. Reilulla 100€:lla saa jo päteviä koneita, joiden akut kestävät ja eikä teho lopu kesken. Pienempiä koneita on paljon mukavampi käyttää ruuvinvääntiminä. Tosin pienuus-teho suhteen parantuessa myös hinta nousee rajusti.

Poranterien suhteen ei myöskään pidä olla kovin kriittinen. Perussetillä pärjää sillä kovin montaa reikää ei kaiutinkaappeihin tarvitse tehdä.

Hiomakoneet

Kätevin kapine on epäkeskohiomakone. boss epäkeskohiomakoneHyviä kokemuksia verstaallamme on Bosch:n sinisistä ja Festoolista. Jotkut halpakaupan koneet olen todennut käyttökelvottomiksi. Paremmat koneet poistavat materiaalia aivan eri tavalla kuin halvat. Lisäksi pölynpoisto toimii. Festoolin hiomakone-imuri yhdistelmällä voisi hioa melkeinpä olohuoneen pöydällä. Paperit kiinnitetään tarralla ja halpakaupan versiotkin toimii kohtuullisesti. Säännölliseen käyttöön merkkipaperit tullee halvemmaksi. Tarkista papereita ostaessa, että paperin koko ja pölynpoisto rei´itys ovat oikeat.

Pölynpoisto

Tärkein kone verstaassa on imuri! Ja vielä sellainen jonka saa liitettyä käsityökoneisiin. Muutoin ilma, sekä keuhkot, on sakeana pölystä ja sotku on valtava. Imuria valittaessa tärkeimmät kriteerit on imuteho ja ulostuloilman suodatus. Imuteho on harrastaja käytössä usein riittävä vähänkään kunnollisemmissa koneissa, mutta ulosmenevän ilman suodatus ei välttämättä ole kunnossa. Usein suodatin on pelkkä kankaan palanen, joka on kiinnitetty moottorin ilmanottoaukon päälle. Paremmissa imureissa on erillinen suodatinosa moottoriosan ja purusäiliön välissä. Tällainen suodatin on helppo puhdistaa ja tarvittaessa uusia.

Festool tekee loistavia imureita, samoin muut laatumerkit. Halpakaupan imureista osa on ihan ok, kunhan hyväksyy kovan melun. Ihan halvimpien imuteho on usein turhan huono. Joidenkin imureiden automaattiset ravistustoiminnot eivät ole tarpeellisia, sillä ne on tarkoitettu kivipölyn tukkiman suodattimen puhdistamiseen.

Dusty Deputy erotin

Kaupallinen esierotin.

UralTone esierotin

10 minuutin työn tulos.

Hyvä ratkaisu on käyttää erillistä esierotinta, tai ns. sykloonia, imurin letkun välissä. Tähän jää 95% pölystä eli se säästää pölypusseja ja suodattimia. Hyvän esierottimen kanssa jotkut käyttävät jopa kotitalousimureita. Esierottimia saa tehdastekoisina, mutta iso osa harrastajista tekee moisen itse. Googlella löytyy paljon vinkkejä, mutta yksinkertaisimmillaan kyse on tyhjästä purkista jossa on kaksi reikää. Molempiin tulee letku: toinen imurille ja toinen työstökoneelle.

 

 

Liitoksien tekemiseen vaadittavat koneet

Perinteisin liitos kitarakaapeissa on sormiliitos. Se on todella pitävä ja näyttävä. Käytännössä kotiverstaissa käytetään sormiliitosten tekemiseen yläjyrsintä ja sormiliitosjigiä. Jigejä on nykyään saatavissa helposti, mutta laadukkaimmat on arvokkaita. Olen käyttänyt halpaa jigiä, jolla sai tehtyä kalanpyrstöliitoksia. Sain liitokset onnistumaan, mutta jigin käyttäminen oli sormiliitosjigitodella hidasta ja työlästä. Hankimme verstaaseen Akeda dowetail jig:n, jota myytiin Euroopassa Trend brändin alla (valmistus lopetettu jostain syystä). Jigin käyttömukavuus on aivan toista luokkaa. Koekappaleita ei pidä tehdä, vaan liitoksista saa tarkat ensi yrittämällä. Jos jollakin lukijalla on vinkkejä edullisesta, mutta helppokäyttöisestä ja toimivasta sormiliitosjigistä yläjyrsimeen, otan tiedon kiitollisena vastaan.

Lamelloliitos eli ns. keksiliitokset on toimivia myös kaiutinrakentamisessa. Lamellon yksinoikeus on rauennut, joten kopiokoneita saa halvalla. Olen saanut halvalla lamellojyrsimellä toimivaa jälkeä, vaikka koneen äänimaailma oli karmea ja ohjurit surkeat.

Tappiliitokset voi tehdä ilman kalliita koneita, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon harrastajille.

festooldominoSormiliitoksen ohella paras löytämäni liitos on Festoolin kehittämä dominoliitos. Se on ikään kuin tappiliitoksen ja lamelloliitoksen välimuoto. Tappien tilalla on dominopalikkaa muistuttavat puupalaset. Tämän liitostavan etuna on suuren lujuuden lisäksi se, että palaset kohdistuvat automaattisesti. Domino jyrsimellä tekee aukot dominoille todella nopeasti ja ne menevät aina oikeille kohdille. Tämä tekee liimaamisesta helppoa ja nopeaa. Harmillista on koneen ja domino palikoiden hinta: Festoolin patentti estää muita konevalmistajia tekemästä versioita koneesta, mikä pitää koneen hinnan korkealla.

CNC

CNC kone tekee tarkkaa jälkeä, mutta ei aina nopeampaa.

CNC kone tekee tarkkaa jälkeä, mutta ei aina nopeasti.

CNC koneiden hinta on laskenut aasialaisten koneiden ansiosta suunnattomasti viimeisten vuosien aikana, joten tietokoneavusteiset koneet alkavat olla jo harrastajienkin ulottuvissa. Edelleen laadukkaat länsimaiset koneet on hintavia. Käytämme omien kaappien tekemisessä jonkin verran CNC-jyrsintä paikoissa, joissa käsityö ei tuo lisäarvoa ja joissa tarvitaan tarkkuutta. Esimerkiksi etu- ja takapaneelit rei´ityksineen on tällainen käyttökohde. Käytännössä CNC-kone ei kuitenkaan lisää kokonaisnopeutta pientuotannossa, sillä konetta pitää valvoa ja ohjelmien tekeminen vie aikaa. Tarkkuutta se kuitenkin lisää. Isoissa sarjoissa automaatiokoneet on tietysti ainut tie nykypäivän sarjatuotannon hintatasolle.

Puristimet

Sulassa sovussa Besseytä ja yksi Biltema.

Sulassa sovussa Besseytä ja yksi Biltema.

Käytämme nykyään ainoastaan laadukkaita Bessey-puristimia. Kaiutinkaappien puristamiseen paras on K-body REVO, mutta halvempi Uniklamp malli ajaa asiansa. Kaikkein kalleimmilla puristimilla on itseasiassa vaarana puristaa liian tiukkaan, jolloin puu alkaa antaa periksi tai levy taipumaan sauman vierestä. Käytin pitkään halpakaupan puristimia ja niillä kyllä pärjää, etenkin jos tekee sopivat puupalikat puristimien alle. Mainitsemillani Besseyn puristimilla on se etu, että ne puristavat isolta pinta-alalta sekä edesauttavat laatikon puristumista suoraan kulmaan. Muilta valmistajilta löytyy varmasti vastaavia "Parallel clamp" puristimia. Hyvät puristimet tekevät liimauksesta huomattavasti helpompaa: kiinnittäminen on nopeaa ja kotelon kulmista tulee helpommin suoria.

Työkalujen hankinta

Lähes kaikissa uusissa koneissa kannattaa kysyä tarjousta monesta paikasta. Olen saanut Festoolin koneille hyvin erilaisia hintoja eri paikoista. Suomesta voi lähes aina saada halvemman hinnan kun ulkomaisista nettikaupoista! Monesti pienemmät kauppiaat antavat parhaat tarjoukset. Myös isommat muut hankinnat kannattaa kilpailuttaa. Soitinkaupan katteet on jo vedetty useimmissa liikkeissä minimiin, mutta rautakauppa perustuu edelleen pärstähinnoitteluun ja isoihin aleprosentteihin. OVH:t on siis korkeita ja alennusvara on suuri. Ystäväni oli taannoin töissä isossa rautakaupassa ja hänen mukaansa, jokaisesta vähänkään arvokkaammasta tuotteesta kannattaa kysyä alennusta ja, ainakin heidän kaupastaan, lähes aina sitä myös sai.

Harrastajalle on kuitenkin monesti järkevintä ostaa laatukoneita käytettynä. Laadukkaat ja yksinkertaiset työstökoneet voi kestää 50 vuotta ammattikäytössä. Tori.fi, huuto.net, huutokaupat.com jne. kannattaa kaluta läpi. Tee-se-itse henkiset tietysti ostavat koneita rikkinäisenä ja laittavat ne kuntoon. Myös puristimet, vasarat, sahat ja muut työkalut on tehty ennen keskimäärin paremmin. Kirppareilta voi löytää laatumerkkejä kolikkohintaan.

Pientarvike

Liimapensselit, verhoiluveitset (mattopuukko), rullamitat, vasarat jne. on halpalaadussakin yleensä kelvollisia kaiutinkaappityöskentelyyn.

Kaupat

Itse olen saanut hyvää palvelua työkaluhankinnoissa seuraavista firmoista:

  • Plektra Trading Helsinki. Jyrsinterät, Festool-koneet, perinteisemmät käsityökalut.
  • Seppo Kivilinna Oy - Helsinki (Puhoksen ostari, Itiksen vieressä). Koneita ja tarvikkeita vanhan ajan hengessä.
  • Maalarimestarien.com. Pintakäsittelyyn liittyvät asiat, mutta myös festool koneita tilauksesta.
  • Alppi-Rauta Oy - kätevästi Kalliossa verstaamme lähellä. Hyvä palvelu.

Vinkatkaa muista hyvän palvelun kaupoista niin voi lisäillä niitä listaan.

Työskentelytilat

Tilat nyt yleensä on mitä on. Harvalla on mahdollista vuokrata isoja tiloja kaiutinkaappirakentamista varten, ainakaan isoimmista kaupungeista. Omakotiasujat pystyvät tekemään kesäpäivinä melkein kaikki työt ulkona. Näin pölynpoisto-ongelmatkin ratkeavat. Itse olen joutunut vuosien varrella mukautumaan mitä kummallisimpiin loukkoihin ja hyvin on pakon edessä sopeuduttu.

Monissa taloyhtiöissä on puutyöhuone kellarissa, eikä näistä usein infota asukkaita. Tilat voi olla pienen piirin käytössä ja toivotaan, ettei käyttäjiä tule liikaa. Kannattaa siis soittaa isännöitsijälle, jos ei ole varma, onko moisia tiloja omassa taloyhtiössä. Monissa taloyhtiöissä on lisäksi vapaana kellaritiloja, joita vuokrataan asukkailla halvalla tai jotka saisi yhteiseen verstaskäyttöön, jos vain joku organisoisi asian.

Pienissä verstaissa siisteys on hyvin tärkeää. Siistissä tilassa työskentely on antoisampaa, terveellisempää, nopeampaa ja johtaa parempaan lopputulokseen. Tämä on minun ollut vaikea sisäistää, mutta onneksi parannusta vuosien saatossa on sentään tapahtunut.

Kirjoittanut Mikko Kankaanpää Kesäkuussa 2014

 [related_products is_auto_added="1"]