Parhaat kitarakaiuttimet 1/2016 (IMHO)

Minulta kysytään harva se päivä kaiutinsuosituksia, joten päätin kirjoitella tämän päivän suosikeistani listan. Tämä ei ole paremmuusjärjestys ja saatavilla on toki kymmeniä muitakin hyviä elementtejä. Saa epäillä, kommentoida ja teilata. Nämä nyt sattuivat tulemaan mieleen tänä kylmänä talvi-iltana.

WGSblackhawk

1. WGS BlackHawk AlNiCo 50W
Huh huh miten hyvä kaiutin. Minusta paras AlNiCo elementti, vaikka monet pääsee lähelle. Rouheampi ja musikaalisempi kuin Jensen Blackbird ja toimii paremmin säröillä kuin Celestion Gold.

2. Jensen Tornado neodymium (sekä 10" että 12")
Yksi uusista suosikeistani. Toimii todella hienosti monissa vahvistimissa. Yllättävän lähellä hyviä AlNiCo:ta (neodymium -elementit onkin usein jotenkin ALNiCo:jen ja keraamisten välimaastosta soundillisesti). Lämmin, mutta ei tumppu. Bassopää on sopivan tiukka, ei liian muhkea. Toimii Fender puhtailla, mutta myös rouheammilla säröillä. Kestää erittäin hyvin kovia äänenpaineita, joten voi asentaa tehokkaampaankin vahvistimeen. Soi kuitenkin jo parilla watilla. Tässä on todella hyvä hinta-/laatusuhde ja valmistus on mukavasti Euroopassa.

3. WGS Reaper
Celestion G12H tyyppinen kaiutin. Hieno rock kaiutin, kuten esikuvansakkin. Pidän enemmän kuin G12M tyyppisistä.

4. WGS ET65
Kun haetaan pehmeämpisointista elementtiä on ET65 takuuvarma valinta. Erittäin lämmin ja hieno snadisti britti henkinen kaiutin. Isommissa Fendereissä (lue Twin) mahtavan kuuloinen.

5. WGS ET65 / Veteran 30 yhdistelmä 2x12" kaapissa.
Avot, tästä ei keraamisten kaiuttimien liitto parane. Todella hieno yhdistelmä.

6.  WGS Veteran 30
Vintage 30 versio, jossa on tasaisempi ylämiddle. Minusta parempi kuin esikuvansa, joka toimii joskus todella hyvin, mutta toisaalla on erittäin ongelmallinen kaiutin. Tämä on selvästi yleispätevämpi!

7. Jensen P10R/F
Perus P10R ei ole suosikkini, mutta tämä Fenderin kanssa kehitelty versio on paljon, paljon parempi. Kireyttä on saatu pois ja kaiutin soi suoraan paljon terveemmältä ja mielyttävämmältä.

8. Jensen P12Q AlNiCo
Ei mikään yleisjyrä, mutta Tweed Deluxessa toimii hienosti. Oikeassa paikassa mahtava juurihoito-kaiutin. Jos haetaan alkuperäistä Tweed soundia on isommat AlNiCot ja keraamiset kaiuttimet aivan liian jämäkkiä. Tämä tasoittaa 5E3 ylisuurta alapäätä ja rutisee tarvittaessa rouheasti. Jos vain hyvä soundi on hakusessa ei autenttisuus toimii esim. Black Hawk vielä paremmin 5E3:ssa (tarkista mahtuvuus koppaan!).

9. Eminence Legend EM12A
Hieno versio Electro Voice EVM12L kaiuttimesta. Tätä soundia ei oikein keveimmistä, eikä myös halvemmista, kaiuttimista voi saada.

10. Eminence 820H ja 620H
8" ja pienemmät kaiuttimet on usein tehty halvalla ja hyvin kevytrakenteisiksi. Näille on paikkansa, mutta jos haetaan "isompaa" soundia pienessä koossa on Eminencen 820H ja 620H ainoat varteenotettavat vaihtoehdot. Kun haetaan sitä perinteisempää halpis-blues-putki-postimyynti-pahvi-kitaravahvistin -soundia niin kannattaa katsella Jensenin Keraamisten ja AlNiCo:n perään.

11. Eminence Ragin Cajun ja WGS G10C (ja G10C/S).
Kaikki hyviä kymmpituumaisia Fender tyyppiseen amerikan soundiin. Ragin Cajun on aavistuksen napakampi ja ehkä artikuloivampi yläpäästä ja WGS:t on taas hiukan pehmeämpiä. WGS S versio (eli G10C/S) on hiukan vielä pehmoisempi kuin WGS G10C.

12. WGS Veteran 10
Loistava britti tyyppinen 10" elementti, joka toimii hyvin myös särösoundeilla.

13. Mikä tahansa WGS, Celestion, Jensen, Eminence kaiutin sopivan päivän sattuessa!

- Mikko Kankaanpää 7.1.2016

2 vastausta artikkeliin ”Parhaat kitarakaiuttimet 1/2016 (IMHO)”

  • Erik Vartiainen 18.8.2016 klo 19:37

    Kiitos hyvästä yhteenvedosta eri kitarakaiuttimien ominaisuuksista. Mitä noista ehdottaisit Celestion Seventy 80:n tilalle Tech21 Trademark 60:een? (Tech21:ssä puhdaskanava emuloi Fender- ja särökanava Marshall-tyyppistä vahvistinta.) Painotus voisi olla sellainen, että kaiutin toimisi erityisen hyvin puhtaalla kanavalla.

    Vastaa
Vastaa

Post your comment

UralTone verkkokauppa