UralTone Reverb -rakennussarjan kuvallien rakennusohje

  1. UralTone Reverb -efektirakennussarja

    Alkaen 54,99 € 44,35 €

    Asti 71,48 € 57,65 €

    Rating:
    99% of 100

UralTone Reverb - BOM - Sarjan osalista

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi
PDF muotoinen yleisohje pedaalirakentajille

Pedaalin rakentaminen

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

UralToneReverb kytkentälevy. Rakennussarja poikkeaa rakenteeltaan hieman muista 1590B koteloon sovitetuista rakennussarjoistamme. DSP-pohjainen kytkentä vie enemmän tilaa, joten paristolle varattu tila on otettu kytkennän käyttöön. Sarjan piirilevy täyttääkin koko kotelon. Tästä syystä kasaaminen poikkeaa muista efekteistä, mutta kuten muutkin sarjamme, tämäkin tehdään samalla matalat osat ensin -työjärjestyksellä.

(HUOM: Kytkennän piirilevyn layout on muuttunut ja 1.9.2021 toimitetut sarjat toimitetaan kuvan levyllä.)

Pintaliitoskomponentin juottaminen levylle, kulmat kiinni.

Kasaaminen aloitetaan juottamalla FV1-piiri levylle. Pintaliitososan kohdistamisessa tulee olla tarkkana, jotta ohuet kytkentäjalat osuvat piirilevyn kupariliuskoihin. Huomioi piirin oikea asennussuunta, tämä on merkitty pyöreänä kuoppana piirin kannen kulmaan. Osan irroittaminen jälkikäteen on työlästä ja onnistuminen edellyttää usein erikoistyökaluja. Kannattaa juottaa piiri kiinni ensin yhdestä kulmasta ja varmistaa osan oikea kohdistus. Tämän jälkeen juotetaan vastakkainen kulma kiinni. Onnistuneeseen juotokseen tarvitset teräväkärkisen kolvin ja ohutta (0,7mm) tinaa. Kannattaa myös varata tinaimusukkaa, mikäli piirin jalkojen väliin jää tinasiltoja.
(huom: kuvassa prototyypin pcb, tuotantoversio poikkeaa tästä hieman.)

Pintaliitoskomponentin juottaminen levylle, kaikki kytkentäjalat kiinni

Kun piiri on paikoillaan juotetaan kaikki jalat kiinni. Mikäli juottamisessa ei ole syntynyt tinasiltoja, asennus on valmis. Onnistunut juotos on sekä komponentin kytkentäjalassa, että piirilevyn padilla. Tarkista juotokset huolella.

Pintaliitoskomponentin juottaminen levylle, juotosten korjaus tinaimusukalla

Mikäli juotettaessa komponentin jalkoihin menee liikaa tinaa tai jalkojen väliin jää oikosulkuja, liitoksen voi siistiä tinaimusukalla. Sukka imaisee ylimääräiset tinat pois. Tämän jälkeen juottamisesta jääneet fluksijämät voi puhdistaa isopropanolilla. Voit myös huoletta juottaa useamman kyktentäjalan kerralla ja poistaa liiat tinat sukalla pois. Näin juotoksesta tulee siisti ja luotettava.

FV1 juotettuna levylle.

Juota EEPROM-piirin irtonaiset holkit levylle. Nämä uppoavat levyyn miltei kokonaan, jotta EEPROM mahtuu koteloon kansi suljettuna. Voit katkoa holkkien kapeammat juotospinnit.

EEPROM kanta levyn juotospuolella.

DSP-piirin ja eprom-kannan jälkeen asennetaan vastukset levylle. Vastukset ovat merkitty R1, R2... ja osalistasta löytyvät merkintää vastaavat osien arvot. Vastukset ovat merkitty värirenkain. Sarjassa käytetään metallikalvovastuksia jossa arvo on merkitty neljällä renkaalla. Vastusten värirenkaiden tulkitsemiseen tarvittavan ohjeen löydät täältä:
https://www.uraltone.com/blog/komponenttien-tunnistaminen-efektirakentelu/
Vaihtoehtoisesti vastukset voi mitata yleismittarilla. Kuvan vastukset ovat aseteltu levylle samaan lukusuuntaan kuin levyn silkkipainon osanumerointi.
Huom: R12 jätetään juottamatta, mikäli Mix potikka halutaan toimivan Dry/wet säätimenä. Muutoksesta lisää tietoa artikkelin lopussa.

Juota kide Y1 levylle

Juota trimmerit RV4 ja RV5 levylle.

Seuraavaksi levylle juotetaan operaatiovahvistimen kanta (U1). Huomioi asennussuunta, levyn painatuksessa ja kannan muovirungossa on oikean suunnan osoittava kolo. Mikäli et asentanut eepromin holkkeja aikaisemmin, juota myös kanta paikkaan U3.

Juota diodit levylle. Huomioi diodien asennussuunta - levylle ja diodiin on painatettu merkkirengas jotka tulee kohdistaa.

Juota matalamat muovikalvokondensaattorit ja keraaminen kondensaattori (C5) paikoilleen. Näillä ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Juota elektrolyyttikondensaattorit levylle. Huom: C14:lla on levyllä puutteellinen painatus. Elektrolyyttikondensaattorin raidallinen miinusnapa kohdistetaan ylös. Asenna osa mahdollisimman kiinni levyyn.

Juota Mosfet (Q1) ja regulaattori (U4) paikoilleen. Näiden osien asennuksessa kotelon muoto vastaa piirilevylle painatettua.

Työnnä operaatiovahvistin U1 kantaansa. Huomioi asennussuunta.

Potentiometrin ohjainnasta poistettu

Jatka potentiometrien juottamisella. Keskimmäisestä potentiometristä tulee poistaa ohjainnasta. Tämä murtuu helposti irti pihdeillä vääntämällä.

Juota potentiometrit kiinni levyyn. Voit käyttää kotelon kantta telineenä. Kannattaa juottaa jokaisesta potikasta vain yksi jalka kiinni ja sovittaa osaa levylle lämmittämällä tätä ainoaa liitosta. Kun potikat ovat kaikki samalla tasalla ja suorassa juota kaikki jalat kiinni.

Juota DC-jakki levylle ja työnnä jalkakytkin asennuspaikkaansa.

Kierrä jalkakytimen alin mutteri samalle tasalle potentiometrien kanssa kuvan mukaisesti. Kytkimen asennus levyyn on tiukka, mutta onnistuu kyllä. Levy ja kytkin kestää päättäväisen painalluksen levyyn. Korkeuden säätö on tärkeää, jotta kytktentä mahtuu koteloon sisälle. Huomioi asennussuunta, kierreosan kolon tulee osoittaa ylöspäin kohti DC-jakkia. Älä juota jalkakytkintä vielä kiinni.

Juota jakit ja valintakytkin johtoineen levylle. Jakkeihin riittää noin 5cm johtimet, kytkintä varten tarvitaan pidemmät johdot. Käytä koteloa mallina johtimien pituuden arvioimiseen. Sopiva mitta johdoille on se, etteivät ne ole liian tiukalla mutta ei myöskään ole liian pitkinä möykkyinä kotelon sisällä.

Työnnä led asennupaikkaansa ja taita laitimmaisia kytkentäjalkoja sivuille jotta led pysyy asennuksen ajan levyn pinnassa. Punaisen päälläolon merkkivalon saa siten, että ledin lyhyin nasta tulee vasemmalle ja keskimittainen oikealle neliön muotoiseen padiin. Pujota valintakytkin ja jakit levylle.

Sama työvaihe kuin edellä, pujota levy paikalleen.

Kun levy on paikoillaan, ruuvaa etupaneelin potentiometrit ja jalkakytkin kiinni. Kun asennus on kohdillaan, juota jalkakytkin kiinni. Pudota led alas asennusreiästään läpi ja juota se kiinni. Työnnä EEPROM kantaansa.

Juota silta padien 1 ja GND välille.

Huom: Mikäli haluat että mix-säädin toimii dry-wet säätimenä (blend) ja irrota R12 levyltä ja jumpperoi nastat 1 ja 2. Säätö voi olla käytännöllisempi tapauksissa jolloin efektistä tarvitaan 100 % wet-signaali esim. mikserin paluuseen tms. Mix-säätö taas pitää kuivan signaalin tason aina samana. Tämä helpottaa kaiun määrän säätöä ja toimii samalla tavalla kuin kitaravahvistimissa.


Ruuvaa potentiometrien hatut paikalleen. Onnittelut työstä, laite on valmis käytettäväksi!

Laitteen sisällä on kaksi trimmeriä jotka vaikuttavat joidenkin ohjelmien toimintaparametreihin. Voit säätää näitä pienellä ruuvimeisselillä ja etsiä omaa soundisuosikkiasi.