UralTone Reverb -rakennussarjan kuvallien rakennusohje

UralTone Reverb -rakennussarjan kuvallinen rakennusohje

LINKIT:

Osta Kaiku efektipedaalin rakennussarja

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi

Tekninen tuki: tukifoorumien kautta: DIY-TONE.COM tai sähköpostitse: asiakaspalvelu@uraltone.com

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, mutta komponenttimaailma muuttuu kovaa vauhtia, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osavalmistajia tai sarjoja. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

Kaiku rakennussarja poikkeaa rakenteeltaan hieman muista 1590B koteloon sovitetuista rakennussarjoistamme. DSP-pohjainen kytkentä vie enemmän tilaa, joten paristolle varattu tila on otettu kytkennän käyttöön. Sarjan piirilevy täyttääkin koko kotelon. Tästä syystä kasaaminen poikkeaa muista efekteistä, mutta kuten muutkin sarjamme, tämäkin tehdään samalla matalat osat ensin -työjärjestyksellä.

Pintaliitoskomponentin juottaminen levylle, kulmat kiinni.

Kasaaminen aloitetaan juottamalla FV1-piiri levylle. Pintaliitososan kohdistamisessa tulee olla tarkkana, jotta ohuet kytkentäjalat osuvat piirilevyn kupariliuskoihin. Huomioi piirin oikea asennussuunta, tämä on merkitty pyöreänä kuoppana piirin kannen kulmaan. Osan irroittaminen jälkikäteen on työlästä ja onnistuminen edellyttää usein erikoistyökaluja. Kannattaa juottaa piiri kiinni ensin yhdestä kulmasta ja varmistaa osan oikea kohdistus. Tämän jälkeen juotetaan vastakkainen kulma kiinni. Onnistuneeseen juotokseen tarvitset teräväkärkisen kolvin ja ohutta (0,7mm) tinaa. Kannattaa myös varata tinaimusukkaa, mikäli piirin jalkojen väliin jää tinasiltoja.
(huom: kuvassa prototyypin pcb, tuotantoversio poikkeaa tästä hieman.)

Pintaliitoskomponentin juottaminen levylle, kaikki kytkentäjalat kiinni

Kun piiri on paikoillaan juotetaan kaikki jalat kiinni. Mikäli juottamisessa ei ole syntynyt tinasiltoja, asennus on valmis.

Pintaliitoskomponentin juottaminen levylle, juotosten korjaus tinaimusukalla

Mikäli juotettaessa komponentin jalkoihin menee liikaa tinaa tai jalkojen väliin jää oikosulkuja, liitoksen voi siistiä tinaimusukalla. Sukka imaisee ylimääräiset tinat pois. Tämän jälkeen juottamisesta jääneet fluksijämät voi puhdistaa isopropanolilla.

Seuraavaksi asennetaan eprom-piirin holkit. Nämä asennetaan levyn juotospuolelle, jotta eeprom voidaan tarvittaessa vaihtaa. Mikäli et halua tätä ominaisuutta voit juottaa samaan kohtaan tavallisen 8pin kannan.
Syötä holkki reikäänsä kuvan mukaisesti. Käytä esim. laitteen kotelon pohjaa alustana jota vasten painat holkin levyyn sisälle.

Varmista että holkit ovat riittävän syvällä ja samalla tasolla. Kotelossa ei ole yhtään ylimääräistä tilaa, joten näiden tulee mennä näin syvälle kuin kuvassa.

Juota pinnit ja katkaise ohuet jalat leikkureilla pois.

DSP-piirin ja eprom-kannan jälkeen asennetaan vastukset levylle. Vastukset ovat merkitty R1, R2... ja osalistasta löytyvät merkintää vastaavat osien arvot. Vastukset ovat merkitty värirenkain. Sarjassa käytetään metallikalvovastuksia jossa arvo on merkitty neljällä renkaalla. Vastusten värirenkaiden tulkitsemiseen tarvittavan ohjeen löydät täältä:
https://www.uraltone.com/blog/komponenttien-tunnistaminen-efektirakentelu/
Vaihtoehtoisesti vastukset voi mitata yleismittarilla. Kuvan vastukset ovat aseteltu levylle samaan lukusuuntaan kuin levyn silkkipainon osanumerointi.

Vastusten jälkeen juotetaan levylle diodit. Huomioi diodien asennussuunta - levylle ja diodiin on painatettu merkkirengas jotka tulee kohdistaa.

Seuraavaksi levylle juotetaan operaatiovahvistimen kanta (U1). Huomioi asennussuunta, levyn painatuksessa ja kannan muovirungossa on oikean suunnan osoittava kolo. Mikäli et asentanut eepromin holkkeja aikaisemmin, juota myös kanta paikkaan U3.

Juota DSP-piirin kide (Y1) paikoilleen.

Juota matalamat muovikalvokondensaattorit ja keraaminen kondensaattori (C5) paikoilleen. Huomioi kondensaattorin C6 asennus, käännä tämä vinoon kuten kuvassa. Tämä asennetaan vinoon, jotta tähän kohtaan jää tilaa kannen valintakytkimelle.

Juota korkeammat 1uF muovikalvokondensaattorit levylle. Huomio C5 asennus poikittain.

Juota elektrolyyttikondensaattorit (C14, C15, C17 ja C18) paikoilleen. Nämä ovat elektrolyyttikondensaattoreita. Näillä on määrätty napaisuus. Levyllä painettu valkoinen alue tulee samaan kuin kondensaattorin kylkeen painatettu valkoinen raita. C14:n kokoa on kasvatettu alkuperäisestä suunnitelmasta, eikä levyllä ole merkintää osan napaisuudesta. Musta / miinus kohdistetaan alaspäin. C18 asennetaan siten, että kytkentäjalat jää hieman pidemmäksi ja osa tulee kuvan mukaisesti vasempaan reunaan.

Toinen kuvakulma kondensaattoien poikkeavista asennuksista.

Juota Mosfet (T1) ja regulaattori (U4) paikoilleen. Näiden osien asennuksessa kotelon muoto vastaa piirilevylle painatettua.

Juota DC-jakki levylle.

Juota trimmerit RV4 ja RV5 levylle.

Työnnä IC-piiri U1 kantaansa. Huomioi asennussuunta. Mikäli olet asentenut eepromin kannan tälle puolen levyä työnnä myös tämä kantaansa.

Potentiometrin ohjainnasta poistettu

Jatka potentiometrien juottamisella. Keskimmäisestä potentiometristä tulee poistaa ohjainnasta. Tämä murtuu helposti irti pihdeillä vääntämällä.

Juota potentiometrit kiinni levyyn. Voit käyttää kotelon kantta telineenä. Kannattaa juottaa jokaisesta potikasta vain yksi jalka kiinni ja sovittaa osaa levylle lämmittämällä tätä ainoaa liitosta. Kun potikat ovat kaikki samalla tasalla ja suorassa juota kaikki jalat kiinni.

Työnnä jalkakytkin levyyn ja kierrä sen alin mutteri samalle tasalle potentiometrien kanssa kuvan mukaisesti. Korkeuden säätö on tärkeää, jotta kyktentä mahuu koteloon sisälle. Huomioi asennussuunta, kierreosan kolon tulee osoittaa ylöspäin kohti DC-jakkia. Älä juota jalkakytkintä vielä kiinni.

Siirrä piirilevy syrjään. Asenna on-off-on vipukytkin ja jakit koteloon. Asenna myös etupaneeli nyt, jos haluat. Asenna jakit kuten kuvassa, jakkien toinen juotoskorvake tulee olla suoraan ylhäällä. Voit jättää jakit aavistuksen löysälle, niin näitä voi tarvittaessa kiertää myöhemmin. Kuvan mukainen asento näille on kutakuinkin oikea.

Jakkien oikea asennussuunta toisesta kulmasta katseltuna.

Juota kytkimeen ja jakkeihin johdot. Jätä nämä melko pitkäksi (n. 10cm) toistaiseksi. Valintakytkimen keskinastasta juotetaan johdin alapuolen jakin maadoituskorvakkeeseen ja tästä taas lähtee toinen musta maadoitusjohdin.
Eli vasemman puolen jakista lähtee punainen johdin signaalille ja kaksi mustaa, toinen signaalin maa ja toinen valintakytkimen keskinastaan. Oikean puoleisesta jakista lähtevät sninen ja musta (signaali ja maa). Valintakytkimen laidoista lähtevät valkoinen ja vihreä johdin.

Juota jakkien johtimet sekä vipukytkimen johdot levyn padeihin S0 ja S1. Mitoita johtimien mitta siten, että laitteen saa avattua juottamatta kuten yllä. Vältä kuitenkin tahattoman pitkiä johtimia. Pujota jalkakytkimen led paikoilleen, mutta älä juota sitä vielä. Ledin asennussuunta määrä sen onko sen väri punainen ja klippauksessa keltainen tai vihreä ja klippauksessa keltainen. Punaisen päälläolon merkkivalon saa siten, että ledin lyhyin nasta tulee vasemmalle ja keskimittainen oikealle neliön muotoiseen padiin.

Työnnä kytkentä koteloon. Varmista ettei johdot jää potikoiden ja kotelon väliin puristuksiin tai ei pyöri jakkien kohdalla siten, ettei plugeja voi työntää kiinni. Kapea ruuvimeisseli tms. on oiva työkalu työnnellä johtimia syrjään. Varmista että levy on kutakuinkin suorassa ja samalla tasolla suhteessa koteloon. Kiinnitä jalkakytkimen ja potentiometrien mutterit ja juota jalkakytkin kiinni. Ohjaa led etulevystä läpi ja juota kiinni levylle.

Juota pieni hyppylänka (oikeanpuoleisen jakin yläpuolella) pisteiden 1 ja GND väliin. Älä käytä liian pitkää johdinta, ettei sen päät osu komponenttipuolella osiin. Tämä jumpperi asettaa keskimmäisen potikan toimimaan efektoidun signaalin voimakkuussäätimenä (mix).

Työnnä eeprom kantaansa.

Huom: Mikäli haluat että mix-säädin toimii dry-wet säätimenä (blend) ja irroita R12 levyltä ja jumpperoi nastat 1 ja 2.

Ruuvaa potentiometrien hatut paikalleen. Onnittelut työstä, laite on valmis käytettäväksi!

Laitteen sisällä on kaksi trimmeriä jotka vaikuttavat joidenkin ohjelmien toimintaparametreihin. Voit säätää näitä pienellä ruuvimeisselillä ja etsiä omaa soundisuosikkiasi.

Vastaa

Post your comment

UralTone verkkokauppa