Transistorin valinta

Experimental F-Face rakennussarjassa voit käyttää mitä tahansa piensignaali NPN transistoreja. Kaikilla malleilla on toki oma soundinsa kytkennässä mutta suurimmat erot tulee transistorin materiaalista (germanium tai silikoni) ja vahvistuskertoimesta (hFE).

Ensimmäiset Fuzz:t tehtiin aikakaudella, jolloin ei ollut kuin germanium transistoreita ja näitä pidetäänkin kaikkein klassisimpina ja monesti parhaina fuzz pedaaleina. Siispä jos haetaan klassista 60-l. fuzz soundia niin valinta on germanium transistorit. Toisaalta soundin myötä tulee myös kääntöpuoli: germanium transistorien toleranssit ovat todella suuret ja lämpötilan vaihtelun vaikutus transistorin toimintaan on erittäin suuri (kylmästä autosta lavalla kannettu germanium pedaali kuulostaa aivan toisenlaiselta, yleensä huonommalta, kuin huoneenlämpöinen). Germanium transistorit on pakko mitata ja valita suuresta joukosta: 35% menee roskiin korkean vuotovirran vuoksi ja kelvollisista vain pieni osa käy vahvistuskertoimen osalta FF kytkentään.

Silikoni transistoreiden etuna on laadun tasaisuus, halpa hinta ja lämpötilariippumattomuus. Soundillisesti silikoni transistoreilla voi tehdä yhtä hyviä (tietysti hieman erilaisia) fuzz pedaaleita kunhan valitsee käytettävät transistorit oikein. Tärkeintä on etsiä tyyppejä joissa on matala vahvistuskerroin. Germanium transistoreiden hFE on yleensä luokkaa 40-120, kun silikoni transistoreilla 100-900. Vanhemmat silikonitransistorityypit sopii paremmin juuri matalamman gainin takia. Silikoni transistori Fuzz puhdistuu usein paremmin kitaran volumea pienennettäessä verrattuna vastaavaan germanium pedaaliin.

Testien ja saatavuuden perusteella valitsimme silikoni versioon BC107A ja germanium versioon AC127. Molempia saa toistaiseksi kohtuullisen helposti ja hintakin on vielä hyväksyttävä. BC108A käy myös hyvin, kuten muutkin matalagainiset transistorit. Tarkista tarvittaessa kantakytkentä googlella (hakuun: transistorin tyyppi + pinout tai data sheets). Kokeile ennakkoluulottomasti erilaisia transistorityyppejä ja yhdistelmiä. Anna korvan päättää mikä on paras!

Alla kuvat joiden avulla transistorit saa asennettua oikein päin.

BC107 pinout:

 

 

 

AC127 PINOUT (alhaalta kuvattuna):

 

Transistorien juottaminen

Kitin mukana toimitetaan holkkikantarimat, jotka saa asennettua piirilevylle transistorien kannoiksi. Jos haluat kokeilla eri trankkuja pedaalissa, kantoja kannattaa ehdottomasti käyttää. Jos olet päättänyt ennakkoon mitä trankkuja käytät, voit hyvin juottaa transistorit suoraan levyyn kiinni. Näin liitos on pitävämpi ja pitkäikäisempi. Germanium transistorien juottamisessa pitää olla erittäin huolellinen: Germanium komponentit eivät kestä korkeita lämpötiloja kovin hyvin, joten juottaminen pitää tapahtua nopeasti. Juotettavaan jalkaan (levyn komponenttipuolelle) voidaan kiinnittää metalliklipsi (esim. hauenleuka tms) johtamaan lämpöä pois. Oikealla juotostekniikalla transistorit eivät hajoa, vaikkei ylinmääräistä lämmönjohdinta käytettäisikään. Lyhennä aina transistorin jalat niin lyhyiksi kuin mahdollista ja varmista ettei germanium transistorin kotelo aiheuta oikosulkuja muissa komponenteissa.

Transistorien biasointi ja trimmerien säätö-ohje


Kokoa laite ja tarkista että kaikki on oikein. Käännä trimmeri P6 täysin oikealla (siis ikäänkuin täysille), P5 keskiasentoon ja P4 täysin vasemmalle. Sivutrimmeri P3 käännetään täysin oikealle eli täysille. Volume potentiometri P2 puoliväliin ja Fuzz potentiometri lähes täysille.

Kytke virrat päälle (laittamalla plugi sisäänmenojakkiin) ja mittaa yleismittarilla jännite testipisteestä (eli transistori 2:n collectorilta). Punainen mittajohdin laitetaan testipisteeseen ja musta esim. kotelon ruuvinreikään tai muuhun maapisteeseen. Säädä trimmeriä P5 niin että saat testipisteen ja maan väliin 4,5V jännitteen. Tämä biasoi 2 transistorin käyttökelpoiselle alueelle. Kytke tämän jälkeen efekti vahvistimen ja kitaran väliin ja kuuntele. Säädä volume ja fuzz potikoita ja testaile toimintaa.Trimmerien asetukset vastaavat nyt alkuperäisen ff:n komponenttiarvoja. Jos soundi ei ole lainkaan terve tarkista vielä uudestaan testipisteen jännite. Ja tarvittaessa käy koko kytkentä uudestaan läpi.

Kun soundi on perinteisen fuzz facen kuuloinen, voit jatkaa trimmerien toiminnan testaamista. P3 rajoittaa sisäänmenevää signaalia samoin kuin kitaran volume potikka. P3 kääntämällä pienemmälle maksimi särön määrä vähenee mutta soundi muuttaa enemmän overdrive suuntaan. Tämä sääntö toimii oikeastaan usein paremmin särön määrän säätämiseen kuin Fuzz potikka. Kokeile eri asentoja suhteessa Fuzz potikan asentoihin. Trimmeri P6 säätää virtalähteen ja ulostulon välistä resistanssia. Kääntämällä P6 vasemmalle nousee laitteen ulostulo voimakkuus ja särön luonne muuttuu. Tätä säätöä kutsutaan joskus FF:ssä Contour säädöksi. P4 säätää 1 transistorin kollektorivastuksen arvoa. Silikoni transistoreilla vaikutus on vähäisempi kuin germanium trankuilla. Varmista vielä ennen kannen kiinnilaittamista että testipisteen jännite on 4,5V:a. Kun laite on soundillisesti tuttu ja muut säädöt on hallussa voit kokeilla eri jännitteitä. Paras asetus on se jossa saat parhaat soundit.[related_products is_auto_added="1"]