UralTone FF Ge efektipedalin rakennusohje

UralTone FF Ge on ehkäpä tunnetumman Fuzz pedaalin rakennussarjaksi sovitettu versio: Klassikko, Arbiter Fuzz Face Distortion Unit. Sen esitteli Arbiter Electronics Ltd vuonna 1966 ja pian pedaali löysi myös melko pian Lontoossa oleilevan J. Hendrixin käyttöön ja loppu on historiaa.

Fuzz Face kytkennän ensimmäinen versio toteutettiin Newmarket Ltd:n NKT275 Germanium transistoreilla. Johtuen Fuzz Face yhteydestä alkuperäinen ja eritoten aito sellainen NKT275 alkaa olla mahdoton löydettävä mitenkään järkevään hintaan. Uraltone FF Ge rakennussarjassa käytetään MN21A transistoria joka on mittauksellisilta ja äänellisiltä ominaisuuksiltaan lähellä NKT esikuvaansa. MN21 on myös esikuvaansa verraten stabiilimpi lämpötilan vaihtelujen suhteen mikä helpottaa käyttöä eri olosuhteissa. 

  1. UralTone Ge FF efektirakennussarja
    99,00 € 79,84 €

UralTone FF Ge - BOM - Sarjan osalista

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi
PDF muotoinen yleisohje pedaalirakentajille

Pedaalin rakentaminen

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

Jalkakytkinlevyn juottaminen, ledin etuvastus

Aloita rakentaminen jalkakytkimestä. Ensimmäisenä juotetaan kiinni ledin etuvastus. Tämä vastus on pakattuna erikseen muiden hardware-setin osien pussiin.

This image has an empty alt attribute; its file name is UralTone_jalkakytkin_02-750x750.jpg

Paina jalkakytkin kiinni levyyn. Huomaa asennussuunta, kierreosassa oleva kolo tulee ylös. Levyn juotospädit voivat olla ahtaat, joten paina kytkin kiinni riittävällä voimalla. Piirilevy ja kytkin kestävät kyllä.

This image has an empty alt attribute; its file name is UralTone_jalkakytkin_03-750x750.jpg

Leikkaa sarjan mukana toimitetusta johdosta viiden sentin pätkät. Kuori eristettä noin 3mm matkalta, kierrä säikeet yhteen ja esitinaa kuoritut johtojen päät. HUOM: Lediä ei asenneta vielä tässä vaiheessa paikoilleen!

Jalkakytkinlevy on valmis ja rakentaminen voi jatkua varsinaisen kytkennän levyn kanssa.

UralTone FFGe -efektin piirilevy: Levylle on painatettu kaikkien osien paikat tunnisteineen. Tunnistetta vastaavat osien arvot tai tyypit löytyvät sarjan mukana toimitetusta osalistasta.

Huom: kytkentälevyn versiossa v1.01 (kuvassa yllä) on diodin D1 painatus väärin päin. Raita kohdistetaan oikeanpuoleiseen päähän.

Rakentaminen on hyvä aloittaa matalista osista, jolloin osat painuvat levyn pintaan, kun näitä juotetaan kiinni levylle ja levy on käännettynä pöydän tms. pinnassa. Aloita latomalla vastukset levylle. Vastukset ovat merkitty R1, R2 jne. Vastusten arvot ovat merkitty värirenkain. Näiden tulkitsemiseen löytyy sarjan mukana toimitettu taulukko. Oikeat arvot voi myös mitata tai verrata värirenkaita ylläolevaan kuvaan. Vastusten asennussuunnalla ei ole väliä, mutta luettavuuden kannalta nämä kannattaa asentaa aina samoin päin levyn painatusten mukaan lukusuuntaan.

Juota diodi D1 paikoileen kuvan mukaisesti.

Juota kondensaattorit (C1, C2...) levylle. C1, C2 ja C5 ovat elektrolyyttikondensaattoreita joilla on määrätty napaisuus. Asennussuunta on painatettu levylle ja komponentin kylkeen. C4 ei asenneta.

Huom: ylläolevasta kuvasta eteenpäin D1 on kuvassa väärin päin ja R3 ja R4 ovat menneet ristiin. Tämä asennus on väärä. Noudata alun kuvien ohjetta.

Juota trimmeri RV1.

Juota transistorit Q1 ja Q2. Sarjan mukana toimitetaan sovitetut transistorit. Q1 (oikealla) vahvistus on aina pienempi. Kuvassa arvot ovat 55 ja 67.

Sama työvaihe sivusta kuvattuna. Transistorit ovat nostettu hieman levyn pinnasta jotteivat nämä kuumene juotettaessa liikaa. Älä nosta näitä kuitenkaan liiaksi, transistorin kotelo on jännitteellinen / kuljettaa signaalia ettei se mene oikosulkuun kotelon tai potentiometrien kanssa.

Juota potentiometrit levylle. Kannattaa juottaa ensin vain yksi kytkentäjalka kiinni ja varmistaa että osa on niin syvälle asennettuna padiin kuin mahdollista. Kun asennus näyttää hyvältä ja osa on suorassa, juota loput kyktentäjaloista.

Juota alussa tehty jalkakytkin sekä paristoklipsi kiinni kytkentälevyyn. Paristoklipsin johdot pujotetaan levyn läpi ja juotetaan padeihin. Näin johtimeen saadaan vedonpoisto. Klipsin johtoja voi lyhentää hieman, n. 5cm. Johdon sopivaa mittaa voi arvioida laittamalla osat tilapäisesti koteloon sisälle.

Jacket installation in case

Asenna jakit kiinni koteloon. Nämä voi jättää sormikireyteen, jolloin niitä voi pyöritellä paikoillaan kun johdot juotetaan kiinni.

DC jacket installation

Työnnä DC-jakki asennusreikään.

Ledin pujottaminen asennuspaikkaansa

Työnnä led asennuspaikkaansa. FFGe on totetutettu PNP transistoreilla ja maa on tässä positiivinen. Tästä syystä led asennetaan väärin päin jalkakytkinlevyn painatuksiin nähden.
Jalkakytkimen kierreosaan laitetaan aluslevyt valmiiksi odottamaan asennusta.

Efektin elektroniikka

Tämä kokonaisuus ujutetaan koteloon.
(Huom: kuvan efektikytkentä poikkeaa artikkelin kytkennästä)

Työnnä levyt koteloon. Mikäli DC-jakki ei pysy paikoillaan voit käyttää jännitteetöntä virtalähdettä, DC-plugia tai kärkipihtejä liitimen paikallaan pitämiseksi.

Juota jakkien johdot kiinni. Sisääntilon jakin juotoskorvakkeet painetaan ennen juottamista sisäänpin. Jakkeja voi kiertää juottamista varten aina siten, että juotettava johdin ja juotoskorvake on suunnattu ylös. Juottamisen jälkeen jakkia kierretään seuraavaa johtoa varten. Aloita juottaminen kuvasta katsottuna alemmasta korvakkeesta, näin juotetut johdot siirtyvät syvemmälle koteloon, eivätkä ole edessä kun seuraavat johtimet juotetaan paikoilleen.

Kiinnitä etulevyyn sopivaksi katsomasi potentiometrin nupit. Asenna 9V paristo ja testaa toimiiko efekti. Jos laite toimii, se tulee vielä säätää.

Säätämistä varten tarvitset yleismittarin ja pienen tarkkuusruuvimeisselin. Työnnä sisääntuloon plugi, jotta efektiin tulee sähköt. Anna laitteen olla jonkin aikaa sähköissä.

Laita mittarin toinen mittapää esim. efektin kotelon pohjan ruuvin reikään. Mittaa yleismittarilla mittapistettä TP1. Säädä trimmeriä siten, että tällä nastalla on 6-8 V jännite. Lopullisen jännitteen voit hienosäätää soittamalla. Oikea arvo on siinä, missä efekti kuulostaa mielestäsi parhaimmalta.

Annetut arvot ovat suosituksia. Jännitearvojen lisäksi kannattaa kuunnella miltä efekti kuulostaa eri säädöillä.