UralTonen joukoissa on jo pitkään kytenyt ajatus suunnitella yksinkertainen, kestävä, helpohkosti kasattava, erittäin laadukkaista osista tehty, ja luonnollisesti erittäin hyvältä kuulostava hi-fi putkivahvistin. Monia hyviä designeja on pyöritelty pöydällä mutta ajan puutteen vuoksi mikään niistä ei ole jalostunut tuotteeksi asti. Joulukuussa 2010 meille tarjottiin mahdollisuutta teettää erittäin laadukkaita Johannes Roineen ja Timo Liusvaaran suunnittelemia Winlab rengassydänpäätemuuntajia. Muuntajat oli suunniteltu alunperin HIFI-lehdessä julkaistuun Mauri Pännärin Revenge EL34 PP projektiin. Suunnittelimme aluksi julkaisevamme Pännärin projektin rakennussarjana saatuamme ystävällisesti suunnittelijalta luvan tähän. Päädyimme kuitenkin suunnittelemaan laitteen monilta osin uudestaan vastaamaan paremmin meidän ideologiaamme ja tarpeitamme.

Ominaisuudet

Perinteinen push-pull putkivahvistin. Yksinkertaisuus on kaikessa äänentoistossa valttia. Harvoin monimutkainen rakenne ja tuhannet komponentit signaalitiellä parantavat äänenlaatua. Säröt voidaan näin saada hyvin pieniksi ja mittaustulokset erittäin näyttäviksi, mutta kokemuksemme mukaan kuulohavainnot eivät aina mene yksiin mittaustulosten kanssa. Putkivahvistimet eivät ole kehittyneet juurikaan vuosikymmeniin: monia 50-luvun klassikkolaitteita pidetään edelleen lyömättöminä äänenlaatunsa puolesta.

Speksit. Teholuokaksi halusimme noin 2x10W:a koska tämä riittää useimmille kaiuttimille, useimpiin kuuntelutiloihin vallan mainiosti. Korkeampi teholuokka nostaisi komponenttien hintaa parantamatta äänenlaatua. Tuohon teholuokkaan sopi hyvin myös EL84, jotka on tällä hetkellä yksi järkevimmistä hifi-pääteputkista. Klassikkoputki, joka ei ole turhaan säilyttänyt asemaansa. Suuret tuotantovoluumit ja kilpailu mahdollistavat edullisen hinnan. Vahvistin on suunniteltu 8 ohmin kaiuttimille, mutta päätemuuntaja voidaan kytkeä myös 4 ohmille. Impedanssi ei ole kovin tarkka. Säröarvot ja taajuusvaste saatiin viriteltyä loistaviksi. THD on 1W 0.01% ja 10W 0.3%, mikä on hyvä arvo putkivahvistimelle, jossa on takaisinkytkentää vain 10dB:tä. Takaisinkytkentää lisäämällä saadaan säröjä pienemmiksi, mutta sisäänmenoherkkyys huononee. Etuasteeseen ja vaiheenkääntöön valitsimme yleisen ECC83 putken, koska sillä saadaan hyvä sisäänmenoherkkyys, jolloin koko driver ja vaiheenkääntö voidaan toteuttaa yhdellä ECC83 putkella: vahvistimessa on siis vain 3 putkea per kanava!

Rakenne. Suunnitellessamme osien sijoittelua ja muuta rakennetta päädyimme turret levyn ja point-to-point -rakenteen välimaastoon. Virtalähde on point-to-point -rakenteella, mutta vahvistinpuoli on kytketty pommin kestävälle turret levylle. Tämä siksi, että koko vahvistimen rakentaminen point-to-point -tyyliin olisi vaatinut rakentajalta huomattavasti enemmän taitoa. Turret levylle on helppo kolvata komponentteja ja rakenne on käytännössä ikuinen. Hyvin kolvattuna UralTone PP-EL84 kestää vuosikymmeniä ja konkkahuollon jälkeen taas uusia vuosikymmeniä. Rakenne mahdollistaa kytkennän helpon modaamisen, tosin modifkaatioita ei äänenlaadun parantamiseen tarvita.

Komponentit. Rakennussarjaan on valittu parhaat mahdolliset järkevän hintaiset osat. Vaikka osat vaihdettaisiinkin huomattavasti kalliimpiin, saatu hyöty äänenlaadussa tai kestävyydessä jäisi hyvin pieneksi tai jopa olemattomaksi. Rakennussarjan sisältämät osat vastaavat parhaiden kaupallisten putkihifivahvistimien komponenttien laatua. Lopputuloksena täten saamme kohtuullisella rahalla erittäin korkeatasoisen vahvistimen. Putkivahvistimen ehkä tärkein yksittäinen osa on päätemuuntaja. PP-EL84 käyttää erittäin korkeatasoisia Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja rengassydänmuuntajia. Ylpeänä voimmekin todeta, että rakennussarja on mitä suurimmissa määrin suomalaisen osaamisen tuotos.

Kotelo. Mukana toimitetaan UralTone:lla CNC-työstetty alumiinikotelo. Kotelo on työstetty loppuun asti, joten rakentajan ei tarvitse omistaa metallintyöstövälineitä. Optiona valittavissa sarja ilman koteloa. Suosittelemme valitsemaan kotelon mukaan jos et omaa tietotaitoa vahvistimen layoutin suunnittelusta. Mukana ei toimiteta tuotekuvassa näkyviä puupäätyjä. Puuosat voi helposti tehdä mieleisekseen ja vahvistimen koteloa voi tuunata muutenkin persoonalliseksi melko helposti. Etu ja takalevyjä tullee jossain vaiheessa myyntiin. Vahvistin voidaan rakentaa halutessa myös muihin koteloratkaisuihin, jos taitoa layoutin muuttamisesta löytyy. Toroid -muuntajat mahdollistavat myös erittäin pienet koteloratkaisut.

Ohjeet koostuvat selkeistä kaaviokuvista, tekstiosuudesta sekä valokuvista. Ohjeiden lisäksi tarjoamme rajattoman sähköpostituen ja tukea keskustelufoorumin kautta. Web-sivuston info-osioon tulee PP-EL84 galleria, jossa julkaisemme kuvia proton rakentelusta ja asiakkaiden omista PP-EL84 vahvistimista. Toivommekin rakentelijoilta valokuvia lisättäväksi galleriaan.

Pähkinänkuoressa:

  • 4xEL84 ja 2x ECC83 tai ECC81 (vaatii hieman modifikaatiota)
  • Teho 10W @ 8 ohm, 0.4-0.9V ohjauksella (0dB-10dB takaisinkytkennällä)
  • Erittäin korkeatasoinen äänenlaatu
  • Taajuusvaste min. 6,2Hz-60kHz +/-0.5dB (ilman leikkausta jopa 100kHz asti)
  • THD 1W 0.01%, 10W 0.3%
  • Takaisinkytkennän määrä valittavissa kytkimellä: 0, 6 tai 10dB. 6-10dB:tä on monien hifistien mielestä optimaalinen arvo putkivahvistimissa. Takaisinkytkennän vaikutus soundiin on hyvin kaiutinkohtaista.
  • Rakennussarja sopii myös aloittelijoille. Tarvitset perustyökalut, juotostaidon sekä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä.
  • CNC jyrsitty kotelo, joten metallityöstövälineitä ei tarvita.
  • Rajaton email tuki. Tukea ja neuvoja myös foorumimme kautta.

Optiona valittavissa sarja ilman koteloa. Suosittelemme valitsemaan kotelon mukaan, jos et omaa tietotaitoa vahvistimen layoutin suunnittelusta.

Hinta on edullisempi kuin osien yhteenlaskettu hinta verkkokaupassamme![related_products is_auto_added="1"]