Kitarakaapelien soundierot on ainainen kuumaperuna! Joidenkin mielestä kaapeleissa ei ole mitään eroa, toisten mielessä vain 69€ ja sitä kalliimmat kaapelit on käyttökelpoisia. Toiset vannovat perinteisten juotettavien kaapelien ja liittimien perään, toiset taas hyväksyvät vain mekaanisesti liitettävät (solderless) liittimet ja niihin sopivat kaapelit.

Useammat meistä ei ole koskaan AB(CDE...)-testannut kaapeleita. Näkemykset on pakko pohjata internet keskusteluihin ja artikkeleihin. Valmistimme UralTone earteaser -kaapelien sounditesterin. Testeri kytketään kitaran ja vahvistimen väliin. Testeriin saa kytkettyä 6 erilaista kaapelia. Kiertokytkimellä ohjataan ääni eri kaapelien kautta. Näin kuulee suoraan erot eri kaapelin välillä.

 

Testeri on kokeiltavana myymälässämme! Tervetuloa käymään ja toteamaan itse miltä eri kaapelit soundaa, vai soundaako miltään.

No, onko tässä tarkoitus kettuilla kaapeliuskovaisille vai uskommeko , että kaapelien välillä on niin isoja merkittäviä eroja, että ne kannattaa valita kuuntelemalla?

Ei kumpaakaan. Kaapeleiden mahdolliset soundierot johtuvat kaapelin kapasitanssista. Tyypillisesti kapasitanssit on välillä 52-150pf metriltä. Siis 6 metrin kitaran kaapelin kapasitanssi vaihtelee välillä n. 300-900pF. Kaapelin kapasitanssi muodostaa sen molemmissa päissä olevien piirien kanssa filtterin, joka muuttaa äänen taajuusvastetta. Eli teoriassa eroja on. Kuinka merkittäviä ne on, riippuu pitkälti käyttäjästä ja soittajasta, ja tietysti suurimmilta osin kaapelin pituudesta.

Toki kaapeleissa on muitakin speksejä, kuten resistanssi ja induktanssi, mutta nämä ovat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä ääneen.

Tärkeimpänä ominaisuutena kaapelien valinnassa pidän kestävyyttä ja käyttömukavuutta (esim. taipuisuus) kunhan kaapeli on riittävän hyvää teknisesti.

Lopuksi hyvin lyhyesti oma näkemykseni myymistämme kaapeleista ja liittimistä

Sommer cable

Laadukas saksalainen kaapelivalmistaja, joka tekee kaapeleita omalla nimellään ja paljon myös muille brändeille. Sommer cable nimellä myytynä kaapelit on edullisimpia.

Heidän perus kaapelinsa, Sommer cable Player ja Tricone ovat taipuisia, kestäviä, hyvin suojattuja ja kapasitanssiltaan keski-matalia. Ne sopivat erinomaisesti keikkakäyttöön käyttömukavuutensa puolesta. Metrihinnat ovat erittäin edullisia, koska nämä ovat firman ulosvetotuotteita hyvin kilpailulla markkinalla.

Sommer cable Spirit LLX on taas erittäin matalakapasitanssinen kaapeli, itseasiassa maailman matalakapasitanssisin kitarakaapeli, jota kannattaa käyttää silloin kuin haetaan soundiltaan ehdottoman väritöntä kaapelia tai silloin kun vedot ovat pitkiä. Kaapeli on paksumpaa eikä mene solmuun niin helposti kuin erittäin taipuisat peruskaapelit.

Schultz cable

Huonosti markkinoitu Schultz cable on laadukas ja perinteinen saksalainen kaapelivalmistaja. Heidän audiokaapelinsa on kestäviä ja spekseiltään hyviä. Merkki on nykyään vähemmän tunnettu, mutta heillä on joitakin merkillepantavia kaapeleita. Esimerkiksi hopeoitu SL1 on laadukas kaapeli, tosin käyttömukavuudeltaan sekin Sommer cable triconea ja playeriä selvästi huonompi.

Tasker

Tasker on italialainen suuri kaapelivalmistaja. Heidän kataloginsa on iso ja kattaa kaikki elektroniikan suuntaukset. Audiopuolella valikoimaa riittää, mutta mitään erityistä heidän valikoimistaan ei kitarapuolelle löydy. Hyviä peruskaapeleita kyllä, mutta oma valintani kallistuu saksalaisten kilpailijoiden puoleen.

George L 

Legendaarisin solderless kaapeli- ja liitinvalmistaja. Vuosikausiin ainut alallaan, mutta nyttemmin kilpailijoita omine versioineen on tullut sekä kaukoitään että Amerikkaan. Edelleen George L tuotteet ovat erittäin laadukkaita. Heidän kitarakaapelinsa on matalakapasitanssista ja liittimien metalli on todella laadukasta. Liittimien pinnoite ja metallityöstön jälki on erinomaista.

Kitarasta vahvistimeen / pedaaleille kaapeli on käyttömukavuudeltaan hankalaa, mutta pedaalilaudoissa ja muissa kiinteissä asennuksissa se on todella kätevää ja toimivaa. George L kitarakaapelin valmistaa hetkessä.

Evidence audio

Suomessa toiseksi tunnetuin solderless kaapelien valmistaja, jonka tuotteet on myös laadukkaita. Kaapeli on yksisäikeistä ja jäykkää, joten se on parhaimmillaan kiinteissä asennuksissa. Kaapelin tekeminen on hiukan hitaampaa verrattuna George L tuotteisiin, mutta molemmat on kyllä alkuharjoittelun jälkeen nopeita ja helppoja valmistaa.

Liittimet juotettaviin kaapeleihin - Switchcraft vai Neutrik

Monet kaapelivalmistajat myyvät omia liitimiään mutta harvat niitä itse tekevät. Tunnetuimmat liitinvalmistajat Suomessa ovat Neurik ja Switchcraft. Molempien laatu on erinomaista. Tyylillisesti ne eroavat aika paljon. Switchcraft on perinteisemmän näköinen, tehty erittäin laadukkaasta metallista ja työnjälki on erittäin tarkkaa. Neutrik on modernimpi ja heidän vedonpoistonsa on nykyaikaisempi.

Käytännössä molemmat toimivat ja kestävät todella hyvin. Hinta- ja laatu on kohdillaan. Me olemme päätyneet Switchcraftiin, koska heidän liittimet näyttävät ja tuntuvat pirun hyviltä. Firmalla on pitkät perinteet ja he valmistavat myös parhaat runkoliittimet (vahvistimet, pedaalit).

Pienempiä valmistajia on myös markkinoilla. Schultz:lla on omat halpis- ja laatusarjansa. Heidän halpiskaapeliensa liittimet on itseasiassa ihan kohtuullisia ja kun ottaa huomioon koko kaapelin hinnan, jopa hämmästyttäviä.

Summa summarum

Henkilökohtainen valintani solderless osastossa on George L: Toimii, on todella hyvän tuntuinen, työstöjälki mahtava, kaapeli on spekseiltään huippulaatuista.

Kolvatuissa kaapeleissa Switchcraft 280 suora plugi (tai 226 kulma) ja Sommer cable tricone kaapeli. Erinomainen kitarasta lähteväksi kaapeliksi loistavan käyttömukavuuden ansiosta. Speksit hyvät. Mahtava hinta-/laatusuhde.

Kun haetaan erityisen värittömintä kitarakaapelia on valintani Switchcraft 280 plugi ja Sommer cable spirit LLX low loss kaapeli. Kaapeli on jäykempää kuin tricone, mutta speksit on todella hyvät.

Tervetuloa vierailemaan myymälässämme ja toteamaan kitarakaapelien mahdolliset erot omilla korvilla.[related_products is_auto_added="1"]