UralTone PISTE 6,5" kaiutinrakennusohje

UralTone Piste 6,5" on koaksiaalisarjamme pienin kaiutin, mutta laadullisesti muiden tavoin erittäin korkeatasoinen. Pienen kokonsa ja suhteellisen yksinkertaisen rakenteen vuoksi kaiutin on helppo rakentaa. Suunnittelussa päämääränä oli kaiutin, joka on selvästi isoveljiään pienempi, mutta joka omaa samat laadulliset kriteerit: riittävä bassontoisto ja koaksiaalielementin mahdollistama upea äänikuva. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen: kokonaisäänenlaatu on erinomainen ja bassontoisto on huomattavasti parempi mitä voisi uskoa näin pienestä kotelosta ilman sähköistä korjausta.

Käymme tässä artikkelissa läpi rakennussarjan kasaamisen kotelon tekemistä lukuunottamatta.

URALKIT paneelin tekstit on tehty oikealla kullalla! Meidän mielestä pitää aina kiinnittää huomiota yksityiskohtiin - niistä löytyy todellinen laatu.

Kotelo

UralTone PISTE 6,5" kaiuttimen kotelon CAD kuva:

Kotelon mittoja voi muutella haluamansa mukaan kunhan sisätilavuus säilyy samana ja bassorefleksiputket ovat samoilla mitoilla.

Materiaaliksi suosittelemme vähintään 15mm vaneria tai MDF:ää. Tärkeintä on, että kotelo on akustisesti mahdollisimman jäykkä.

Kotelon vaimennus

Kotelo pitää vaimentaa tarkoitukseen sopivalla vaimennusaineella. Sarjan mukana tulee kaiutinvaimennusaineeksi suunniteltua vanulevyä. Suositeltava vaimennus on:

 • Takaseinälle n. 100mm
 • Sivuilla n. 25mm
 • Kattoon 50mm
 • Pohjalle refleksiputkien päälle 50mm
 • HUOM: älä tuki refleksiputkien aukkoja vaimennusaineella - ilman pitää saada virrata vapaasti putkesta koteloon ja ulos

Kotelon jäykistys

Koteloa voi jäykistää bitumimatolla, etenkin jos on päättänyt tehdä sen ohuemmasta kuin 15mm materiaalista. 15mm vaneri tai MDF kotelo on tarpeeksi jäykkä ei hyödy bitumi tms kerroksesta - sisärima riittää.

Jakosuotimen rakentaminen

Jakosuodin toimitetaan osina eli se pitää kolvata kasaan itse. Rakenne on yksinkertainen ja osat isoja, joten työ ei ole vaikea.

Yksinkertaisuudessaan: Kolvaa osalistan ja piirilevykuvan mukaiset komponentit oikeille paikoilleen.

Huomioitavaa:

 • Nykyään pitää käyttää lyijytöntä tinaa ja tulee valita tinaseos, jossa on 3-4% hopeaa. Muut seokset on vaikea juottaa harrastajalaitteilla. Eli seos pitäisi olla esim: Sn96,5Ag3Cu0,5. Ag3 tarkoittaa 3% hopeaa.
 • Juotoskolvi pitää olla säädettävä, jotta lämpötila saadaan tarpeeksi korkeaksi. Sopiva on 370C. Juotosasema on suositeltava. Alle 100€:lla saa jo harrastajaluokassa erinomaisia asemia.
 • Huolehdi riittävästi ilmanvaihdosta - juotoshöyryt ei ole terveydelle eduksi
 • Jakosuodinkomponenteissa ei ole asennussuuntaa eli kaikki tämän sarjan osat on bipolaarisia. Voit siis asentaa vastukset ja kondensaattorit kummin päin tahansa.
 • Aloita matalimmasta komponentista. Asenna osa levylle, käännä levy ylösalaisin pöytää vasten ja juota komponetin jalat juotospadeihin kiinni.
 • Toimi rauhallisesti ja lämmitä juotosta riittävästi: tina tulee olla kokonaisuudessaan sulanutta kun kolvin kärki irroitetaan juotoksesta. Kylmäjuotos syntyy usein hätäilyn seurauksena.
 • Katkaise lopuksi ylipitkät jalat lyhyiksi.
 1. Aloittelevan kolvaajan työkalupaketti

  Alkaen 2,50 € 2,02 €

  Asti 170,46 € 137,47 €

Jakosuodinosat voivat olla saatavuudesta riippuen kahdelta eri valmistajalta - eli värillä ei ole väliä kunhan osien arvot ovat oikeat.

Kaiutinterminaalit ja paneeli

Kaiutinterminaalit ovat massiiviset, joten niiden juottamiseen tarvitaan kunnon juotoskolvi. Jos tällaista ei ole saatavissa kannattaa käyttää juotoskorvakkeita: niiden juottaminen on huomattavasti helpompaa. Esitinaa terminaalin juotoskohta tai -korvake, tällöin kaapelin juottaminen on helpompaa.

Huomioi prikkojen asennus. Jos käytät juotoskorvakkeita pitää alla olevan kuvan mukaiset muoviprikat jättää pois. Jos et käytä korvakkeita, asenna kaikki prikat.

Bassorefleksiputket

Käyttämämme bassorefleksiputket on säädettäviä. Suositeltava mitta on 25cm. Asenna jatkoputki niin, että osa, jossa on ruuvinreiät tulee sisemmälle puolelle. Varmista putken kiinnitys esim. kuumaliimalla tai jämäkällä teipillä.

Kuumaliima on helposti sotkevaa. Suosittelemme käyttämään mustaa kuumaliimaa, joka on perus rautakauppalaatua parempaa.

Osien kiinnittäminen koteloon

Kiinnitä ensin bassorefleksiputket ruuveilla kiinni. Liitos pitää olla tiivis.

Tämän jälkeen juotetaan jakosuodinlevyyn johdot liittimiä ja kaiuttimia varten.

 • LF tai WF tarkoittaa bassoelementtiä. + napa kytketään kaiuttimen punaisella merkittyyn korvakkeeseen (kaiuttimen sivulla) ja - napa taas toiseen vastaavaan liittimeen.
 • HF tai TW tarkoittaa diskanttielementtiä, joka tässä tapauksessa on integroituna bassokaiuttimeen, kytketään kaiuttimen magneetin keskellä oleviin liittimiin. Jälleen piirilevyn + kohdasta kaiuttimen punaisella merkittyyn korvakkeeseen.
 • Juota levyn input kohtaan johdot.
 • Punaista johdinta käytään aina kun johdotetaan + johtoja ja mustaa kun johdotetaan - navoille meneviä johtoja.
 • Jätä johdot niin pitkiksi, että saat asennettua kaiuttimen ja liitinpaneelin myös sen jälkeen kun jakosuodin on kiinnitetty kotelon takaseinään.

Jakosuodinlevyn alle tulee muoviset korotepalat, jottei juotoskohdat osu kotelon pintaan. Jos asennus on hankalaa voit käyttää välissä myös vanua tai muuta materiaalia, joka ei johda sähköä ja joka nostaa juotokset kotelon pinnasta irti.

Kiinnitä jakosuodin kotelon takaseinään ruuveilla.

Tämän jälkeen vedetään johdot takapaneelille ja juotetaan ne kiinni takapaneelin liittimiin. Kiinnitä tämän jälkeen takapaneeli koteloon kiinni. Liitos pitää olla tiukka. Varman päälle pelaaja voi vuorata liittimen kotelon sisäpuolelta kuumaliimalla ja näin varmistaa liitoskohdan tiiviys. Tämän jälkeen tosin liittimiä ei voi enää kolvata eikä juotoksia korjata.

Vedä lopuksi kaiuttimelle tulevat johdot kotelon ulkopuolelle ja juota ne kiinni oikeisiin juotoskorvakkeisiin. Ole tarkkana, että plus johdot menee oikeisiin paikkoihin, samoin miinus johdot.

Lisää vanu kotelon sisälle ja ruuvaa elementit kiinni koteloon. Liitoksen pitää olla tiivis, mutta varo kuitenkin vääntämästä kaiutinta tai ruuveja rikki.

Kaiutin on valmis

Kun molemmat kaiuttimet on kasattu ohjeen mukaisesti voidaan siirtyä siihen parhaaseen vaiheeseen eli musiikista nauttimiseen. Kytke kaiuttimet vahvistimeen, laita äänenvoimakkuus minimiin, laita suosikkilevy pyörimään ja nosta volumea rauhallisesti. Huoneen täyttää laadukas ääni, joka on tuotettu sinun tekemilläsi kaiuttimilla!

Onneksi olkoon - toivomme kaiuttimille pitkää käyttäikää ja lukuisia nautinnollisia kuunteluhetkiä.