UralTone PP-EL34 on suosituin HIFI rakennussarjamme. V2.0 audiokytkentä on sama kuin V1:ssä, mutta rakennetta on päivitetty paremmaksi. Tämä versio on entistä helpompi rakentaa myös vasta-alkajille.

Kestävyydestä, äänestä ja huippulaatuisista komponenteista ei ole tingitty!

Uutena ominaisuutena PP-EL34:een saa nyt integroitua Mauri Pännärin suunnittelemaan kytkentään pohjautuvan RIAA:n. Mittauksiemme perusteella (onnistuneen osien sijoittelun vuoksi) siitä saa rakennettua jopa hiljaisemman kuin erillisessä kotelossa.

Tämä ohje on kirjoitettu vahvistimen rakentamiseksi ilman RIAA-optiota.

Rakentaminen on pääpiirteittäin samanlaista kuin vanhasa versiossa. Levyn kasaaminen on helpottunut huomattavasti, sillä uudenlainen eyelet levy on paljon helpompi juottaa kuin ensimmäisen version turret levy.

Tässä artikkelissa käydään läpi rakentelua valokuvien kera. Pidä aina ensisijaisena ohjeena sarjan mukana toimitettua layout kuvaa ja osalistaa. Osa komponenteista saattaa olla erinäköisiä, mutta tärkeintä on että sähköiset arvot on osalistan mukaiset.

Vaihe 1 - Ennakkovalmistelut

Jos olet kokematon rakentaja opettele ensin hyvän juotoksen salat ja turvallisen työskentelyn perusteet. Tärkeintä on oma turvallisuus! Emme käy tässä läpi näitä seikkoja. Noudata tätä ohjenuoraa koko projektin ajan:

Jos et tiedä mitä teet, tai olet epävarma, älä tee!

Luo mieluummin ohjeet ensin, googleta lisätietoa tai kysy meiltä neuvoa.

Nämä yleisartikkelit kannattaa lukea ennen töiden aloittamista:

-Juotoskoulu: Juotoksen perusteet aloittelijoille
-Kaapelien käsittely
-Yleistä tietoa UralTone rakennussarjoista

Vaihe 2 - Rakennussarjan osien tarkistus

Tarkista, että kaikki osalistan mukaiset osat on toimitettu ja lajittele ne komponenttilajeittain (vastukset, kondensaattorit, liittimet, putken kannat jne).

Jos jotain puuttuu ota yhteyttä meihin ja korjaamme virheemme.

Jotkut komponentit voi näyttää eri näköisiltä kuin kuvissamme. Tärkeintä on, että vastusten ja kondensaattorien arvot ovat oikeat. Huomaa kuitenkin tämä: osien ilmoitettu jännitekesto on minimi. Esim. listan 400V voi todellisuudessa olla vaikka 630V. Lisäksi kondensaattoreissa 22uF on vastaava kuin 25uF jne.

Vaihe 3 - Rakentelupaikka ja -rauha

Varaa projektia varten pöytätilaa, jota et tarvitse koko projektin aikana mihinkään muuhun. Aikaa rakenteluun menee ammattilaiselta noin 2 työpäivää, aloittelijoilta 2 kertaa enemmän.

Varaa viereen kahvia tai teetä, rentoudu ja kohdista ajatukset pelkästään tähän projektiin.

Vaihe 4 - Kasaamisen aloittaminen

Ensimmäinen vaihe kasaamisessa on mekaanisten osien (hardware) ja muuntajien kiinnitys koteloon (chassis). Kiinnitä muuntajat ja takapaneelin liittimet ja muut osat layout-kuvan mukaisesti. Mikäli vahvistimeen ei asenneta RIAA-sarjaa, asenna myös laitimmaisiin etuasteputkien reikiin peitelevyt.

Päätemuuntajien asennuksessa käytetään 10mm korotuspaloja johtojen takia. Muuntajien asennusreiät ovat väljät, joten muuntajia ja korokepaloja tulee sovitella. Jätä korokkeen ja muuntajan pään mutteri aavistuksen löysälle. Kiinnitä sen jälkeen muuntaja chassikseen. Kiristä lopuksi mutterit tiukalle.

Mikäli vahvistimessa käytetään pakkamuuntajaa, tee muuntajaan tarvittavat layout-kuvan mukaiset muutokset. Käännä L-raudat ympäri ja asenna muuntajaan korotuspalat (M5/M6,  20mm/25mm -riippuen versiosta). Lakattujen ruuvien avaamista voi helpottaa asetonilla. Kun irrotat L-rautoja muuntajasta, ole varovainen, ettei muuntajan kuparisuojaus repeydy.

Rengassydänmuuntajan alle asennetaan kumilevy. Käyttämättömien johtimien päät eristetään kutistesukalla.

Huomioitavaa:
-Huomioi, että prikat ovat oikealla puolella koteloa, kts kuvista mallit.

Vaihe 5 - Ensimmäiset kolvaamiset

Kolvaa johdot, jotka eivät yhdisty kytkentälevyyn missään kohdin kiinni. Poikkeuksena on etulevyn virtakytkin, joka kannattaa asentaa vasta kun piirilevy on asennettu paikoilleen. Puno ja juota valmiiksi takaisinkytkennän parikaapelit.

Suojamaajohto pitää jättää kuvan mukaisesti pidemmäksi, jotta verkkojohdon vedonpoiston pettäessä se irtoaa viimeisenä. Tämä on vahvistimen tärkein liitos, laita se ehdottoman tiukalle kiinni niin, että jokaisessa välissä on lukkoprikka.

Huomio:
-Tarkista muuntajien kytkentä myös muuntajien kyljestä / paketeista. Varmista, että layoutin värikoodeja vastaavat oikeat jännitteet (ilmoitettu layout kuvassa). Joskus valmistajat muuttavat värikoodeja ilmoittamatta eikä ohjeita huomata päivittää ajoissa.

Vaihe 6 - Kytkentälevyn latominen ja juottaminen

Lado komponentit levylle. Kokemuksemme mukaan hyvä käytäntö on aloittaa matalista osista (vastukset) ja edetä korkeampiin (aksiaaliset muovikonkat ja lopuksi pystyelkot). Näin osat pysyvät piirilevyn pinnassa kun levy käännetään juottamista varten. Jätä ne päät toistaiseksi juottamatta johon tulee myös johdin (sisääntulo, takaisinkytkentä, pääteputkien vastukset). Nämä juotetaan johtotusta tehtäessä. LED jätetään vielä asentamatta. Tämä juotetaan kiinni kun piirilevy on asennettu koteloon. Näin asennussyvyys menee nappiin.

Katkaise ylipitkät komponenttien jalat jo ennen juottamista. Jos jalat tai kaapelien kuparisäikeet jää juotoksen pinnalta törröttämään, katkaise ne siististi vahingoittamatta juotosta.

Huomioi erittäin tarkasti, ettei levyn alapuolelle jää törröttämään komponenttien jalkoja ym. Jalat ja muut läpi tulevat johtimet pitää katkaista lyhyiksi.

Kun kaikki komponentit on juotettu kiinni, johdota piirilevyn hehkujohdot. Hehkujohdotus kulkee piirilevyn yläpuolella. Pääteputkissa juotokset tehdään suoraan kantaan, etuasteputkilla piirilevyltä löytyy juotoskorvakkeet. Puno hehkukaapeli tiukaksi parikaapeliksi. Yksisäikeinen jäykkä johdin on helppo sovittaa paikoilleen ennen juottamista.

Huomioi seuraavat seikat:

-Asenna ensin putken kannat levylle. Huomio asennussuunta ja asennuspuoli. Pääteputken kannat voi asentaa myös väärinpäin eli asennussuunta pitää olla juuri oikea. Putket asennetaan lopuksi levyn juotospuolelle, eli nämä juotetaan kiinni komponenttipuolelta.

-Asenna juotospuolelle tulevat vastukset turret-nastoineen. Turret-nasta juotetaan piirilevylle. Jos haluat, voit lisäksi niitata tämän kiinni.

-Elektrolyyttikondensaattorit tulee latoa oikein päin. Plus napa on merkattu uralla ja miinus viivalla. Varmista, että jokainen elektrolyyttikondensaattori tulee oikein päin! Väärin päin kytketty kondensaattori voi räjähtää (!).

-Lado kaikki komponentit niin, että niiden kyljessä lukevat arvot jäävät näkyviin. Kytket eri osat, esim. vastukset aina samoin päin. Näin arvojen lukeminen on helpompaa ja lopputulos professionaalisen näköinen.

-Varmista, ettei kolvi ole osunut yhdenkään komponentin kylkeen. Kondensaattorit rikkoutuvat tästä, sillä niiden sisällä on ohuita kalvoja joiden välille tulee oikosulku herkästi. Vaihda osat joissa on kolvin jälkiä (!!)

-Varmista levyn alta, ettei mikään johdin nouse levyn pinnasta muutamaa milliä korkeammalle.

Vaihe 8 - Sisääntulovalitsimen ja voimakkuussäätimen piirilevyjen juottaminen

Sisääntulovalitsimen piirilevy on helpoin juottaa käyttämällä koteloa jiginä. Asenna sekä 3,5mm jakki ja kiertokytkin kiinni koteloon ja paina piirilevy näihin kiinni. Huom: kiertokytkintä ei paineta kiinni levyyn, vaan levy jää samalle tasolle jakin kanssa. Juottaminen levyyn tapahtuu kiertokytkimen juotoskorvakkeiden korkeudelta.

Kun sisääntulovalitsimen levy on valmis juota potentiometri kiinni volume-piirilevyyn.

Vaihe 9 - Kytkentälevyjen kiinnittäminen koteloon

Kun kytkentälevyt ovat valmiita on aika kiinnittää ne koteloon. Varmista, ettei kytkentälevyjen ruuvit osu komponenttein jalkoihin ja aiheuta oikosulkua.

Asenna ensin vahvistimen piirilevy. Kannattaa jo ennen asennusta varmistaa levy silmämääräisesti. Tarkista pääteputkien kantojen, elektrolyyttikondensaattorien ja tasasuuntaajan oikeat asennussuunnat. Tarkista kaikki juotokset. Piirilevy on jokseenkin työläs irrotettava valmiista vahvistimesta.

Aloita muuntajilta tulevien johtojen kolvaaminen piirilevylle layout-kuvan mukaisesti. Verkkomuuntajalta tulevat hehkujohdot ja päätemuuntajien ensiöiden johtimet punotaan yhteen, samoin takaisinkytkennän kaapelointi. Sopivalla asettelulla verkkomuuntajan hehkujohtimia ei tarvitse lyhentää (vrt. esimerkkikuvat). Pieni pelivara on myös eduksi jos laitetta tarvitsee joskus huoltaa, mutta älä kuitenkaan jätä kaapelointia tahattoman pitkäksi. Asenna lopuksi LED paikoilleen.

Kun pääteputkien puoleinen sivu on juotettu kiinni juotetaan sisääntulon johdotus. Etene takalevyn liittimestä yksi johto kerrallaan. Seuraa piirilevyn merkintöjä (kanava / numero). Pujota johdin sukkaan. Valintakytkimen johdot mahtuvat komponenttipuolelta sisään ja johdotuksesta tulee näin päin siisti. Kun kaikki kuusi johtoa ovat asennettu juota lähtöön johtimet ja juota nämä volume-levylle. Tältä taas juotetaan johdot vahvistinlevylle.

Sisääntulon johdotuksessa kannattaa mallata sekä valintakytkintä ja volumesäädintä paneelista irti ja kiinnittää takaisin vuoron perään, jotta lopputuloksesta saa siistin ja kaapeloinnista oikean mittaisen ja johdot asennettua siististi levyjen komponenttipuolelle. Kun input-johdotus on valmis kiinnitä sisääntulojohtimien punos chassikseen nippusiteillä ja nippusideankkureilla. Juota takaisinkytkennän johdot piirilevylle.

Huomioitavaa ja mahdolliset vikapaikat:

-Noudata kaapelien värejä, näin vianhaku on helpompaa. Jos joku kaapeli loppuu kesken voit korvata sen toisella värillä - soundi on sama.
-Osassa sarjoista tulee valmiiksi pätkityt kaapelit. Valitse näistä aina oikean pituinen ja värinen pätkä.
-Älä korvaa paksuja hehkujohtimia ohuella johdolla. Johtimien paksuudet ja tyypit ovat valittu.
-Suojatut kaapelit menevät helposti oikosulkuun juotettaessa kun suojasukka sulaa eristeen läpi signaalikaapeliin. Pujota kutistesukkaa maapunoksen ympärille, jolloin se tasoittaa lämpökuormaa juotettaessa. Kutistesukalla saa suojattujen johtimien päistä myös siistin näköiset.
-Varmista jokainen juotos hyvällä silmällä tai suurennuslasin avulla. Kylmäjuotokset näyttävät yleensä huonoilta myös ulospäin (ei kuitenkaan aina) ja hyvät juotokset on usein siistejä myös pinnalta.

10 - Tarkistuskierros

Kun kaikki osat on kolvattu ja ruuvattu paikalleen, pitää kaikki käydä läpi vielä kertaalleen. Tarkista jokainen liitos, juotos, komponentin asennussuunta ja johdotus kohta kohdalta. Parasta on käydä läpi jokainen eyelet nasta ja seurata siitä lähteviä komponentteja ja johtimia verraten niitä layout kuvaan. Merkkaa samalla kuvaan mitkä komponentit, johtimet ja eyelet nastat on tarkistettu. Kun kaikki on käyty läpi on aika kytkeä virrat koneeseen!

11. Virrat päälle

Kun olet 100% varma, että kaikki on oikein on aika kytkeä virrat päälle. Oletamme tässä, että ainut testilaite mitä omaat on yleismittari.

Varmista, että laite on pöydällä, joka on siisti. Ylinmääräiset osat, johdot yms pitää siivota pois testipöydältä, ettei ne vahingossakaan pääse aiheuttamaan oikosulkua. Esim. silmällä vaikeasti havaittavat tinalangan pätkät voivat olla tuhoisia, jos ne ovat jääneet vahvistimen sisään. Heiluta vahvistinta ilmassa komponenttipuoli alasapäin ja varmista, ettei kotelon sisään ole jäänyt mitään ylinmääräistä irtotavaraa.

Mittaa yleismittarin ohmimittarilla maapisteiden resistanssi suhteessa koteloon. Eli laita yleismittari resistanssi mittaukselle (pienin alue), laita musta mittajohdin koteloon kiinni ja käy yksitellen läpi kaikki layout kuvan maapisteet (ground points). Mittari pitäisi näyttää nolla tai lähes nollaa (maksimissaan muutamaa ohmia). Mittaa resistanssi isojen suotokondensaattorien yli. Mikäli tulos on muutamia ohmeja, on laitteessa oikosulku. (Huom, kun konkat latautuvat on mittatulos aluksi pieni, mutta se nousee suureksi.)

Varmista, että (oikeat) sulakkeet on asennettuna (oikeisiin) sulakepesiin.

Kytke virtakytkimet "päälle" asentoon. Varmista, ettei putket ole kannoissa. Kytke laite seinään. Jos havaitset mitään epäilyttävää ääntä, hajua tai kipinöintiä tms vedä välittömästi pistoke seinästä. Jos ongelmia ei esiinny, voit tehdä ensimmäiset jännitemittaukset.

Laita yleismittari vaihtojännite (AC) mittausalueelle. Valitse suurin jännitealue (400VAC minimissään). Laita musta mittajohdin koteloon kiinni, esim. hauenleualla tai käytä kotelon reikiä apuna. Mittaa käyttäen yhtä kättä, toinen käsi on mittauksien ajan takataskussa. Tällä estetään paniikkitilanteissa sähköisku, jossa virta kulkee kädestä käteen sydämen kautta. Mittaa mittapisteet joiden alku on AC, esim. AC 330V. Tässä pisteessä mittari pitää näyttää 330V n. 15% toleranssilla (eli 330V +-15% / 280 - 380V on ok tässä vaiheessa). Ota kaikkien mittausten välillä verkkojohto pois pistorasiasta.

Kun kaikki on todettu oikeaksi on aika laittaa putket kantoihin. Varmista, että putket menee oikein päin kantaansa. Monissa nykyputkissa kanta rikkoutuu helposti, jos putkea yrittää asentaa vinossa tai väärässä asennossa kantaan. Pääteputkien ohjurihahlo kertoo miten päin putki tulee asentaa kantaansa.

Laita virrat uudestaan päälle. Jälleen, jos huomaat mitä tahansa epäilyttävää vedä verkkojohto välittömästi pois pistorasiasta. Mittaa jännite pisteestä A - I. Tässä kohdin mittauksen toleranssi on 20%:a, sillä layout -kuvan mittausarvot on mitattu kaikkien putkien kanssa. Jännitteisiin vaikuttaa mittauspaikan verkkojännite ja komponenttien toleranssit (etenkin putkien).

Mittapistekartta

Mittapiste

Jännite (toleranssi 10%)

A

420V

B

310V

C

245V

D

73V

E

1.6V

F

225V (pisteiden F ja G jännitteiden tulee olla likimain samat)

G

225V

H

75V

I

27V

 

Jos kaikki on ok voit kytkeä kaiuttimet kaiutinliittimiin ja ohjelmalähteen sisäänmenoon. Varmista, että volume on nollassa.

Huomaa, että tässä vaiheessa virtalähteen kondensaattoreihin on varautunut jännitettä. Voit siis saada sähköiskun vaikkei laite olisikaan kytketty valtakunnan verkkoon.

12. Lepovirran säätö eli BIASOINTI

PP-EL34 on katodibiasoitu vahvistin eli lepovirtaa ("biasta") ei tarvitse säätää putkien vaihdon yhteydessä.

13. Levy soimaan ja korvat auki

Laita suosikkilevysi soimaan ja nosta hiljalleen volumea niin että kuulet musiikin kaiuttimista.

Jos joku asia ei toimi, kuulostaa oudolta tai epäilyttävältä kytke virrat pois ja jatka vikaan mahdollisesti liittyvien kohtien tutkimista ja viahakua.

Jos kaikki toimii hienosti, asenna kannen koppa ja pohjalevy paikoilleen. Vahvistin on valmis! Nauti hienosta musiikista ja onnittele itseäsi:
Ihan jokainen ei ole rakentanut huippuluokan putkivahvistinta!

14. Tuki

Annamme mieluusti teknistä tukea! Jotta saat parhaan mahdollisen tuen lähesty meitä sähköpostitse ja mainitse ensimmäisessä viestissä seuraavat asiat:

  1. Mikä rakennussarja on kyseessä
  2. Oma nimesi, puhelinnumerosi ja tilausnumero (jos löytyy)
  3. Kuvaile ongelma mahdollisimman tarkasti. Saamme paljon viestejä ja puheluita, joten emme aina muista vaikka asiasta olisi puhuttu esim. puhelimessa. Eli kerro aina kaikki asiat uudestaan.
  4. Voit laittaa kuvan tai muutaman kuvan (alle 1M mutta tarkkoja) laitteen sisältä, jotta näemme karkeasti onko laite rakennettu oikein.
  5. Älä koskaan poista ketjusta vanhoja viestejä
  6. Pyrimme vastaamaan 24h aikana arkisin, mutta joskus tuessa on ruuhkaa. Jos et saa vastausta kahden päivän kuluessa ota uudestaan yhteyttä.

15. Antaa musiikin soida

Onneksi olkoon, käsissäsi on erittäin laadukas putkivahvistin, joka kestää soittoa kymmeniä vuosia kunhan putkia muistaa vaihtaa säännöllisesti. Muutaman vuoden välein kannattaa tarkistaa bias (eli mitata katodivastuksen yli menevä jännite ja verrata ohjeiden jännitteisiin) ja vaihtaa tarvittaessa putket. Yleensä pääteputket kestää 2-5 vuotta käytöstä riippuen ja etuasteputket hiukan pidempään.[related_products is_auto_added="1"]