UralTone Rouhi MK4 efektipedalin kuvallinen rakennusohje

LINKIT:

Osta UralTone Rouhi MK4 efektirakennussarja

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi
PDF muotoinen yleisohje pedaalirakentajille Lataa

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Pedaalin rakentaminen

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

Jalkakytkinlevyn juottaminen, ledin etuvastus

Aloita rakentaminen jalkakytkimestä. Ensimmäisenä juotetaan kiinni ledin etuvastus. Tämä vastus on pakattuna erikseen muiden hardware-setin osien pussiin.

Jalkakytkimen asennus, kytkimen asentaminen levyyn

Paina jalkakytkin kiinni levyyn. Huomaa asennussuunta, kierreosassa oleva kolo tulee ylös. Levyn juotospädit voivat olla ahtaat, joten paina kytkin kiinni riittävällä voimalla. Piirilevy ja kytkin kestävät kyllä.

Jalkakytkinlevyn johtojen asennus

Leikkaa sarjan mukana toimitetusta johdosta viiden sentin pätkät. Kuori eristettä noin 3mm matkalta, kierrä säikeet yhteen ja esitinaa kuoritut johtojen päät. HUOM: Lediä ei asenneta vielä tässä vaiheessa paikoilleen!

Rouhi MK4 kytkennän v1.01 piirilevy: Levylle on painatettu kaikkien osien paikat tunnisteineen. Tunnistetta vastaavat osien arvot tai tyypit löytyvät sarjan mukana toimitetusta osalistasta.

Rakentaminen on hyvä aloittaa matalista osista, jolloin osat painuvat levyn pintaan, kun näitä juotetaan kiinni levylle. Aloita latomalla vastukset levylle. Vastukset ovat merkitty R1, R2 jne. Vastusten arvot ovat merkitty värirenkain. Näiden tulkitsemiseen löytyy sarjan mukana toimitettu taulukko. Oikeat arvot voi myös mitata tai verrata värirenkaita ylläolevaan kuvaan. Vastusten asennussuunnalla ei ole väliä, mutta luettavuuden kannalta nämä kannattaa asentaa aina samoin päin levyn painatusten mukaan lukusuuntaan.

HUOM: R7 on pienennetty 2.2kohmiin trimmerin säätövaran kasvattamiseksi.
Päivitetty 5.1.2020.

Seuraavina matalina osina juotetaan levylle kiinni diodi. Diodin asennussuunta on määrätty: Diodin katodin rengas kohdistetaan piirilevylle painattuun renkaaseen.
Huom: Sarjan Germanium-diodi kestää huonosti lämpöä. Älä lämmitä komponenttia turhaan. Diodi voi kuvasta poiketen olla myös musta.

Juota trimmeri RV2 paikoilleen.

Juota keraamiset- ja muovikalvokondensaattorit (C1, C2...) paikoilleen. Keraamisten kondensaattorien arvot merkitään siten, että kaksi ensimmäistä lukua ilmoittavat arvon kaksi ensimmäistä lukua. Kolmas ilmoittaa nollien määrän. Esim. 471 on 470pF, 472 on 4700pF eli 4.7nF. Näiden asenussuunnalla ei ole väliä.

Asenna elektrolyyttikondensaattorit levylle. Huomioi osan asennussuunta, Miinusnavan valkoinen raita vastaa piirilevyn valkoista painatusta.

Juota Germanium-transistorit levylle. Huomioi asennus, asennustila on pieni, joten nämä tulee asentaa siten, ettei transistorin kotelon yläreuna tule yhtään ylemmäs kuin viereiset elektrolyyttikondensaattorit. Jätä transistorien jalkoihin muutama milli lankaa kotelon ja levyn välille. Nämäkin kestävät huonosti kuumaa joten työskentele nopeasti. Sarjan transistorit ovat valittu, huomioi näiden asennuspaikat.

Huom: uudella levyllä transistorien padit ja transistorin jalat menevät kohdakkain. Transistorin jalat ovat kotelossa kolmion muodossa. Piirilevyn padit ovat piirretty samaan asentoon. Päältä / transistorin läpi katsottuna kolmion 90-asteen kulma, keskimmäinen jalka tulee vasemmalle. Vrt. alla olevaan kuvaan.

Transistorit sivusta. Huomioi jalkojen järjestys. Transistorit voivat olla myös eri tyyppiä mitä kuvissa. Varmista ohjeisat mukana toimittettavien transistorien kantakytkentä.

Juota potentiometrit paikoilleen. Huom. Kuten kaikissa kolminappisissa sarjoissamme, poista keskimmäisen potentiometrin ohjausnasta. Tämä irtoaa kärkipihdeillä vääntämällä tai sivuleikkurilla katkaisemalla.

Juota jalkakytkimen piirilevy ja kytkennän piirilevy toisiinsa. Juota paristoklipsi. Paristoklipsin johdot pujotetaan levyn läpi vedonpoistoksi. Klipsin johtimia voi lyhentää hieman. Sovita kytkentää koteloon ja leikkaa tarpeen mukaan.

Jakkinen asennus koteloon

Asenna jakit kiinni koteloon. Nämä voi jättää sormikireyteen, jolloin niitä voi pyöritellä paikoillaan kun johdot juotetaan kiinni.

DC-jakin asennus

Työnnä DC-jakki asennusreikään.

Ledin pujottaminen asennuspaikkaansa

Työnnä led asennuspaikkaansa. Huomioi ledin napaisuus. Ledin lyhyempi jalka / viistetty on merkitty levyyn. Pystysuuntaan katsottuna (johdot ylös) viistetty sivu / lyhyempi kytkentäjalka tulee vasemmalle. Jalkakytkimen kierreosaan laitetaan aluslevyt valmiiksi odottamaan asennusta.

Efektin elektroniikka

Tämä kokonaisuus ujutetaan koteloon.
(Huom: kuvan efektikytkentä poikkeaa artikkelin kytkennästä)

Asenna levyt koteloon. Pujota ensimmäisena paristoklipsin johdot ulostulojakin alta. Efektilevyn asentamisessa tulee olla tarkkana ettei DC-jakki putoa paikoiltaan. (Tätä voi pitää virrattomalla DC-johdolla tai plugilla kiinni). Asenna halutessasi etulevy paikoilleen. Kiinnitä mutterit sormin ja sovittele levy paikoilleen. Kun kaikki istuu halutusti, tinaa DC jakki kiinni. Led asennetaan siten, että tämä työnnetään etulevystä läpi ja juotetaan kiinni.

Juota jakkien johdot kiinni. Sisääntilon jakin juotoskorvakkeet painetaan ennen juottamista sisäänpin. Jakkeja voi kiertää juottamista varten aina siten, että juotettava johdin ja juotoskorvake on suunnattu ylös. Juottamisen jälkeen jakkia kierretään seuraavaa johtoa varten. Aloita juottaminen kuvasta katsottuna alemmasta korvakkeesta, näin juotetut johdot siirtyvät syvemmälle koteloon, eivätkä ole edessä kun seuraavat johtimet juotetaan paikoilleen.

HUOM: UralTone sarjoissa käytetään kahta toisistaan poikkeavaa input-jakkia. Tarkista ennen juottamista kumpi versio jakkia sarjan mukana on toimitettu: https://www.uraltone.com/blog/efekti-jakit/

Efekti on jo miltei valmis. Viimeiseksi säädetään trimmeri RV3 kohdalleen. Kytke sisääntulojakkiin plugi, jotta efektiin tulee sähköt. Mittaa TP1 pisteen ja kotelon välinen jännite. Säädä trimmeriä kunnes mittapisteessä on noin 2V jännite. Voit myös kokeilla soittamalla ja jättää trimmerin parhaan kuuloiseen asentoon.

Onneksi olkoon! Käsissäsi on huippuluokan Fuzz pedaali, joka on sinun rakentamasi!

[related_products is_auto_added="1"]