UralTone Rouhi -pedaalin kuvallinen kasausohje

UralTone Rouhi -pedaalin kuvallinen kasausohje

LINKIT:

Osta UralTone Rouhi rakennussarja

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi

Tekninen tuki: tukifoorumien kautta: DIY-TONE.COM tai sähköpostitse: asiakaspalvelu@uraltone.com

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, mutta komponenttimaailma muuttuu kovaa vauhtia, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osavalmistajia tai sarjoja. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

Jalkakytkinlevyn juottaminen, ledin etuvastus

Aloita rakentaminen jalkakytkimestä. Ensimmäisenä juotetaan kiinni ledin etuvastus. Tämä vastus on pakattuna erikseen muiden hardware-setin osien pussiin.

Jalkakytkimen asennus, kytkimen asentaminen levyyn

Paina jalkakytkin kiinni levyyn. Huomaa asennussuunta, kierreosassa oleva kolo tulee ylös. Levyn juotospädit ovat ahtaat, jalkakytkin tarvitsee hieman voimaa ja suostuttelua. Tarvitset päättäväisyyttä, piirilevy ja kytkin kestävät kyllä.

Jalkakytkinlevyn johtojen asennus

Leikkaa sarjan mukana toimitetusta johdosta viiden sentin pätkät. Kuori eristettä noin 3mm matkalta, kierrä säikeet yhteen ja esitinaa kuoritut johtojen päät.
HUOM: Lediä ei asenneta vielä tässä vaiheessa paikoilleen!

Rouhi -rakennussarjan piirilevy.

Juota hiilimassavastukset levylle. Vastusten arvot ovat merkitty värirenkain. Värirenkaiden tulkitsemisesta löytyy tietoa täältä.

Juota jännitteensyötön suojadiodi paikoilleen. Huomioi diodin asennussuunta. Vasemman reunan vaalea raita/rengas kohdistetaan piirilevyn vastaavan painatuksen mukaisesti.

Juota 100pF keraamiset kondensaattorit C2 ja C3 levylle. Nämä kondensaattorit ovat merkitty 101 -tekstillä.

Juota elektrolyyttikondensaattorit C1 ja C4 paikoilleen. Huomioi näiden asennussuunta. Kotelon ura kohdistetaan silkkipainatuksen mukaisesti.

Juota muovikalvokondensaattori C5 kiinni. Tälle kondensaattorille on varattu useampi juotospädi mikäli kytkennässä halutaan kokeilla erilaisia (ja kokoisia) lähdön kondensaattoreita.

Juota trimmeri levylle.

Juota kaksoistransistori levylle. Huomioi asennussuunta - kotelossa on viiste (kuvassa oikealla sivulla) ja tämä kohdistetaan levyn painatusten mukaisesti. Transistori juotetaan siten, että kytkentäjalkoja jää 5-7mm levyn yläpuolelle. Näin komponentti ei lämpene liiaksi juotettaessa.

Potentiometrin ohjainnastan poistaminen

Seuraavaksi juotetaan potentiometrit kiinni levylle. Keskimmäisestä A250k potentiometristä poistetaan kiertymistä estävä ohjainnasta pois. Tämä irtoaa vääntämällä tai leikkaamalla sivuleikkureilla.

Potentiometrin ohjainnasta poistettu

Valualumiini murtuu poikki melko vaivatta.

Potentiometrit levyllä. Voit käyttää koteloa asennuksen apuna työntämällä potentiometrit kannen puolelta "väärin päin" koteloon. Näin nämä pysyvät suorassa oikealla paikallaan. Toinen taktiikka on juottaa ensin yksi koipi kiinni ja taittaa osa haluttuun asentoon.

Juota aikaisemmin rakennettu jalkakytkinlevy ja paristoklipsi kiinni. Paristoklipsin johtoja voi lyhentää n. 5cm. Klipsin johdot voi pujottaa levyn läpi vedonpoistoksi. (Huom. kuvassa toinen efekti)

Jakkinen asennus koteloon

Asenna jakit kiinni koteloon. Kotelon ja jakin väliin asennetaan tähtialuslevy.

DC-jakin asennus

Työnnä DC-jakki asennusreikään.

Ledin pujottaminen asennuspaikkaansa

Työnnä led asennuspaikkaansa. Huomioi ledin napaisuus. Ledin lyhyempi jalka / viistetty on merkitty levyyn. Pystysuuntaan katsottuna (johdot ylös) viistetty sivu / lyhyempi kytkentäjalka tulee vasemmalle. Jalkakytkimen kierreosaan laitetaan aluslevyt valmiiksi odottamaan asennusta.

Efektin elektroniikka

Tämä kokonaisuus ujutetaan koteloon.
(Huom: kuvan efektikytkentä poikkeaa artikkelin kytkennästä)

Levyjen asennus koteloon

Asenna levyt koteloon. Pujota ensimmäisena paristoklipsin johdot ulostulojakin alta. Efektilevyn asentamisessa tulee olla tarkkana ettei DC-jakki putoa paikoiltaan. (Tätä voi pitää virrattomalla DC-johdolla tai plugilla kiinni). Asenna halutessasi etulevy paikoilleen. Kiinnitä mutterit sormin ja sovittele levy nätisti paikoilleen. Kun kaikki istuu halutusti, tinaa DC jakki kiinni. Led asennetaan siten, että tämä työnnetään etulevystä läpi ja juotetaan kiinni.
(Huom: kuvan efektikytkentä poikkeaa artikkelin kytkennästä)

Juota jakkien johdot ja DC jakki kiinni kuvan mukaisesti. Sisääntulon johdot kannattaa juottaa vihreäastä alkaen jolloin valmiit juotoksia ei tarvitse tehdä juotettujen johtimien alle. Jakin voi myös jättää löysälle ja kiertää tätä aina sopivaan kohtaan.

Kiinitä etupaneeli jalkakytkimen ja potentiometrien muttereilla. Ruuvaa kiinni valitsemasi nupit. Lisää 9V paristo ja testaa.

Kaksoistransistorin jälkimmäisen transistorin kollektorilla on trimmeri jota kääntämällä voi hakea toiminnalle ja äänelliselle mieltymykselle sopivaa Bias jännittettä.
Hyvä lähtökohta on puolet käyttöjännitteestä eli 4.5-5 Volttia mittapisteen (merkitty levyllä TP) ja maan väliltä mitattuna. Hiukan matalampi jännite pyöristää soundia ja korkeampi nostaa ulostulotasoa.

Biasjännite vaikuttaa myös miten säröytynyt ääni puhdistuu kitaran Volume säädöllä joten säätötrimmeriä kannattaa hiukan käännellä ja kuunnella mittaamisen lisäksi.

Vastaa

Post your comment

UralTone verkkokauppa