UralTone Solid State Integrated kuvallinen rakennusohje

LINKIT:

UralTone Solid-State Integrated with Pännäri Pre on ensimmäinen täysin ilman putkia toteutettu vahvistimemme. Olemme yhdistäneet puolijohdemaailman parhaat palat ja lopputuloksena on ääneltään kaunis vahvistin, jossa on tehoa riittävästi ja joka soveltuu ominaisuuksien puolesta lähes mihin tahansa käyttökohteeseen. Tavoitteena oli tehdä samalla tavalla korvia hivelevää soundia mitä putkivahvistimissamme, mutta pienemmässä koossa ja tehokkaalla päätteellä.

Solid State Integrated BOM Bill of Materials

Tässä artikkelissa käydään läpi vahvistimen rakentaminen vaihe vaiheelta. Alla olevaa ohjetta voi käyttää oppaana myös silloin, jos rakentaa pelkän etuvahvistimen. Etupaneelin relelevyn ja etuvahvistimen kytkentälevyn kasaaminen tapahtuu kutakuinkin samalla tavalla ja tekniikalla.

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee.

Lue osalistan ja layoutkuvat huomiot tarkasti. Sarjan mukana toimitettu layout ja osalista ovat aina uusinta versiota kun taas tämän sivun kuvasarja on tarkoitettu rakentamisen avuksi helpottamaan rakentamista. Käytä rakentamisessa aina uusinta layout-kuvaa ja osalistaa näiden kuvien ohella kun rakennat sarjaa.

Vahvistimen rakentaminen

Suosittemme rakentamaan vahvistimen ohjeen järjestyksessä. Näin työskentely kotelon sisällä on tilavampaa kun osat eivät ole edessä tai asennnettuja osia ei tarvitse irrottaa toisten osien asentamisen vuoksi. 

Ensimmäisenä kokonaisuutena rakennetaan takasivun liitäntäpaneeli. 

Kiinnitä RCA-liittimet takapaneeliin. Leikkaa ja lyhennä maadoituskorvaketta siten, että linjasisääntulojen liittimet voidaan maadoittaa levyyn. Juota maadoitukset. RIAA-sisääntuloa ei maadoiteta vaan juotoskorvakkeet taitetaan ylös.

Jätä liittimistä ainakin toinen, litteä reunukseton muovieriste pois. Sitä ei tarvita juotospuolella. Ulkopuolella eriste on enemmän tyyliseikka. Reunuksellinen eriste auttaa liittimen keskittämisessä reikäänsä.

Juota lattakaapeliliitin ja releet kantoineen levylle kuvan mukaisesti. Lattakaapeliliittimen kolo tulee levyn ulkolaidalle. Releiden kannat tehdään holkkirimasta katkomalla tästä viiden holkin pätkiä. Asennus on helpompaa kun nämä kiinnitetään releisiin ja juotetaan kokonaisuutena kiinni. Paikkaa K1 ei tule relettä eikä kantaa, sillä RIAA sisääntulon valinta on etuvahvistimen piirilevyllä. Huom: Diodeita D1-D4 ei asenneta.

Yhdistä aikaisempien työvaiheiden levyt toisiinsa ruuveilla ja 10mm korotuspaloilla. Mikäli RCA-liittimet eivät ole ihan keskellä, löysää mutteria siten, että saat relelevyn painettua kiinni. Kun levyt ovat asennettuina, juota RCA-liittimien kärjet relelevyyn. HUOM: Kun levyt juotetaan kiinni on näiden purkaminen irti toisistaan hankalaa. Varmista, että edellisten vaiheiden työt ovat tehty oikein ja liittimet ovat kiristetty takalevyyn kunnolla.

Katko sarjan mukana toimitettu suojattu kaapeli neljään osaan. Kuori johtojen päät. Siistin lopputuloksen saat kun pujotat kutistesukkaa ympäri kierretyn suojavaipan ympärille (alin ja toisiksi alin johto). Kun johtimen pää tinataan, kutistesukka puristuu eristeeksi sen ympärille (toiseksi ylin johdin). Lopun voi viimeistellä laittamalla paksumpaa sukkaa eristeen ja kuoritun johtimen saumapaikkaan (ylin johdin). Tässä vaiheessa rakentamista riittää, että valmistelet vain johtimien toiset päät.

Juota kaapelit kiinni levyyn. Huomioi IN4 padien johtimet neljänteen RCA-liitin -pariin.

Sama työvaihe toisesta kuvakulmasta.

Juota hyppylangat takapaneelin ja relelevyn välille. Näitä johtimia tulee kaksi, kummallekin sivulle levyä.

Kiinnitä levy takapaneeliin.

Poista kaiutinterminaaleista yksi muoviprikka. Lyhennä kauluksellisen prikan kaulusta siten, ettei se estä osan asennusta. Kuvasta poiketen lyhennys onnistuu helpoiten terävällä veitsellä liitintä vasten, liitintä rullaten terän kanssa.

HUOM: Laitteen molemmat kaiutinliittimet ovat jännitteelliset. Älä jätä muovisia eristeitä asentamatta tai maadoita kumpaakaan kaiutinliitäntää.

Kiinnitä kaiutinterminaalit takalevyyn kuvan mukaisesti.

Kiinnitä maadoitusliitin koteloon. Poista tarvittaessa maali kotelon sisäpinnalta jotta kontaktista tulee hyvä. Asenna IEC-liitin ja juota suojamaan kaapeli maadoitusliittimen ja IEC-liittimen välille.

Kiinnitä ICE-power vahvistinmoduuli koteloon. Asennus helpottuu kun laitat kuvassa kaksi ylempää ruuvia ja mutteria valmiiksi ja työnnät vahvistinmoduulin paikoilleen. Alareunassa on enemmän tilaa pujotella muttereita paikoilleen.

Johdota verkkovirran johtimet sekä kaiutin kaapelit.

HUOM: Kaiuttimien johtoja ei saa niputtaa muiden kaapeleiden kanssa samaan häiriösuojauksen takia. Anna näiden johtojen kulkea omassa tilassa suoraan takapaneeliin. Juottaminen tukeviin liittimiin voi olla haastavaa. Sekä liittimen, että johdon esitinaaminen auttaa. Vaihtoehtoisesti johtimen voi tinata kiinni liittimen vieressä olevaan padiin.

Koteloon asennettavat työvaiheet ovat toistaiseksi tässä. Jatka asennusta kasaamalla etuvahvstimen piirilevy.

Etuvahvistimen piirilevy.

Levyllä on varauksia erilaisiin toteutuksiin. Ice-power -vahvistimen kanssa ei tarvita levyn oikealla puolella olevaa virtalähdekytkentää. Tämän osat jätetään latomatta. Vastaavasti pelkkänä etuvahvistimena kasattu kytkentä toteutetaan ilman Ice-power komponentteja. Kumpainenkin toteutus on merkitty layout-kuvaan.

Juota vastukset (R1, R2...) levylle.
Huom: Osalistan R64 ei ole levyllä eikä sitä käytetä kytkennässä

Juota diodit (D1, D3...) levylle. Huomioi että diodeilla on määrätty asennussuunta. Komponentin kotelon raitapainatus korhdistetaan piirilevyn silkkipainatuksen mukaisesti.

Huom: LED:t D5 ja D6 puuttuvat kuvasta levyltä. Juota myös nämä.

Juota IC-piirien kannat paikoilleen. Kantojen päädyssä on lovi merkitsemässä kantaan asennettavan osan asennussuuntaa. Asenna kannat silkkipainatuksen mukaisesti oikein päin.

Juota kondensaattorit (C1, C2...) levylle. C36 on elektrolyyttikondensaattori joka tulee asentaa oikein päin. Kotelon raidallinen puoli kohdistetaan piirilevyn painatuksen (valkoinen puoliympyrä) mukaisesti.

Huom: C13 ja C14 ovat RIAA-asteen kytkentäkondensaattorit. Nämä voidaan joissain tapauksissa korvata hyppylangalla. kts. ohje artikkein lopusta.

Juota transistorit (Q1 - Q4) ja regulaattori (U7) levylle.

Huom: Q5, Q6, ja U 9 ei käytetä kytkennässä. Osat saattavat tulla sarjan mukana.

Juota lattakaapelin liitin levylle. Huomio asennussuunta, lovettu sivu osoittaa pois levyn keskustasta.

Juota releet (K1, K2) levylle.

Liimaa pieni pala teippiä tms voimakkuuspotentiometrin vaihtoehtoisten padien eristeeksi.

Juota potentiometrit levylle. Kannattaa juottaa ensin yhdestä nastasta ja varmistaa että osa menee suoraan ja on levyssä kunnolla kiinni. Kun asento ok ok, juota loput kytkentäjalat.

Kiinnitä etuvahvistimen 18mm korotuspalat koteloon.

Sovita etuvahvistimen levy koteloon ja lyhennä Ice-power moduulin johtoja tarvittava määrä siistiä johdotusta varten.

14-napainen jännitteensyötön kaapeli sopii lyhentämättä, signaalikaapeleita voi lyhtentää n 15cm.

Juota johtimet piirilevylle. Signaalikaapelissa voi käyttää samaa kutistesukkatekniikkaa suojamaan kanssa kuin aikaisemmin. Johtimet juotetaan levylle samassa jäjestyksessä kuin liittimen toisessa päässä. Layout-kuvan mukana tulee myös värikartta johtimien järjestykselle. Signaalikaapelin maa on melko paksu. Se on helpon juottaa levyyn päältä "puskusaumalla".

Asenna ledilliset painokytkimet koteloon. Kytkimissä on painatettuna + ledin plus-navan tunnistamiseksi. Tämä plus merkki kohdistetaan osoittamaan yläoikealle kuvan mukaisesti.

Juota RIAA:n sisäntulon kaapelit sekä linjatason kaapelit levylle. Kytke Ice-power moduulin johtimet

Juota painokytkimien johtimet. Nämä voi tehdä joko käyttämällä komponenttien kytkentäjalkojen pätkiä kuten kuvassa tai juottamalla lyhyet johtimet.

(Huom: punaista johtoa ei asenneta, vastus R45 juotetaan normaalisti padeihin)

Purista lattakaapeliin liittimet. Asenna ensin toinen ja lyhennä johtoa tarvittava määrä. Tämän jälkeen purista toinen liitin. Lattakaapelin punainen raita kohdistetaan liittimeen painatetun kolmion (pin 1) mukaan. Lattakaapeiliittimen voi puristaa ilman työkalua puristamalla liittimen paikoilleen ja tämän jälkeen painamalla sopivalla tasapäisellä isolla työkalulla liitin pöytää tms. vasten kiinni.

Varmista, että takapaneelin IEC-liittimessä on sulake paikoillaan. Käy vielä ajatuksella kaikki läpi, ettei kytkennässä ole virheitä ja osat ovat oikein päin kytketty. Kun kaikki on kunnossa, kiinnitä pohjalevy ja liimaa pohjaan kumitassut. Asenna makusi mukaiset potikan nupit. Laite on valmis!

Mukavia soittohetkiä.

Huom: Ohjeessa käytetään RIAA-asteen perässä 2.2uF signaalikondensaattoreita (C13 ja C14). DC-kytkentä mahdollistaa eri tyyppisten operaatiovahvistimien kokeilun kytkennässä jolloin mahdollinen pieni tasajännite lähdössä ei haittaa. Mikäli käytät vain suunnittelijan valitsemaa, sarjan mukana toimitettavaa operaatiovahvistinta, voit ohittaa 2.2uF kondensaattorit hyppylangalla. Tällöin levylle asennetaan monikierrostrimmerit RV1 ja RV2 operaatiovahvistimen offset-säätöä varten. Ennen käyttöönottoa RIAA:n lähtö säädetään 0V:iin mittaamalla yleismittarin pienimmällä jänniteasteikolla mittapisteitä TP1-TP3 (L) ja TP2-TP3 (R) kiertämällä trimmereitä RV1 (L) ja RV2 (R).