Putkimarkkinat ovat laajentuneet ja muuttuneet huomattavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Uusia putkimalleja on tullut markkinoille runsaasti kaikissa laatuluokissa. Todellisuudessa 95% putkista tulevat kolmelta eri tehtaalta: Venäjältä (amerikkalaisen New Sensorin (=Electro Harmonix) omistama tehdas), Slovakiasta (JJ electronics) ja Kiinasta (shuguang). Kaikilta tehtailta tulee sekä huippulaatua, että hyvinkin vaihtelevan laatuisia tuotteita. Laatu on kasvanut kohisten 90-luvun aallonpohjasta, mutta vielä ei olla putkivalmistuksen kulta-aikojen tasolla. Joiltain osin kuitenkin melkoisen lähellä.

jjecc803_12

JJ ECC803S - Hieno ääninen putki mutta erät ovat valitettavan epätasalaatuisia.

Putkien laadun vaihtelu on tuonut markkinoille ns leimasintehtaita, mikä ei ole uusi ilmiö. Näitä on ollut aina, mutta nykyään entistä suurempi osa putkista myydään aivan muilla kuin tehtaiden leimoilla. Isoimpia näistä on Tube Amp Doctor (TAD), Groove Tubes ja Ruby Tubes. TAD tilaa putkia kaikilta tehtailta, pakkaa ja testaa jokaisen putken Saksassa ja myy sitten eteenpäin dealereille ja vahvistinvalmistajille. TAD:lla on myös omia malleja, joita tehtaat valmistaa vain TAD:a varten. Groove Tubes toimii kuta kuinkin samoin, paitsi Fenderille siirtymisen jälkeen onkin hieman siirtynyt jäähdyttelyvaiheelle. Ruby Tubes putket leimataan ja testataan suoraan kiinassa, eikä niitä testata enää muualla, mikä mahdollistaa halvemman hintatason mutta myös suuremman laadun vaihtelun.

Näiden lisäksi on pieniä putkikauppiaita, kuten me, jotka testaavat putkitehtaiden omia malleja ja myyvät niitä sitten SQ-leimoilla eteenpäin.

Miksi näin tehdään? Mihin tarvitaan välikäsiä, eikö ne vain tuo lisää hintaa putkille?

Kieltämättä hinta nousee kun kalliimman hintatason maissa joudutaan tekemään pitkälti käsityönä tehtävää putkien testausta. Testaus vaatii erikoisosaamista ja kustomoituja testilaitteita. Kumpikin näistä vaatii pääomaa.

avomkiv

AVO MARK IV - yksi legendaarisimmista putkitestereistä. Meilläkin on yksi aktiivikäytössä ja yksi varalla.

Mutta miksi siis putkia joudutaan testaamaan? Vastaus on yksinkertainen: laadun hyvin suuren vaihtelun vuoksi. Kun mittaamme 500kpl JJ ECC83S putkia on ääripäiden suorituskyky hyvin kaukana toisistaan! Kyse on siis hyvin eri soundisista, eri vahvistuksen ja käyttöiän omaavista putkista.  Näillä ääripäillä voi olla eroa enemmän soundissa kuin eri merkkisillä, mutta samat sähköiset arvot omaavilla putkilla. Lisäksi joukossa on viallisia putkia. Tässä kohdin voimme tehdä klassisen autonrengas vertauksen: Oletko tyytyväinen, jos ostat 195/65 R15 renkaat mutta saatkin 205cm leveät ja myyjä sanoo, että tehtaiden koneissa on 15% toleranssi leveyden suhteen? Ehkä kuitenkin päädyt merkkiin, jossa saamasi renkaat on juuri 195cm leveät. Eli käytännössä merkkiin, jossa joku on tehnyt laadunvalvonnan asiakkaan puolesta. Toisaalta, jos köröttelee muutaman kilometrin kauppareissua ei renkaiden leveysero välttämättä tunnu missään eikä matkan katkeaminen ole iso ongelma.

Eri merkkien ja mallien laadunvalvonnalla on suuria eroja. Esim. JJ ja Shuguang etuasteputkien laatu ja mittausarvot heittelevät suuresti, sen sijaan esim. Genalex ja Tungsol putkissa laatu on tasaisempaa, tosin on näissäkin ääripäiden ero iso. Näistä kuitenkin suurempi osa on käyttökelpoisia. JJ on toisaalta myös kaikkein halvin merkki eli on ymmärrettävää, etteivät heidän hintatasolla tehdä niin tarkkaa karsintaa tehtaalla - jokainen hyljätty yksilö nostaa tuotantoerän hyvien yksilöiden hintaa. Genalex esim. on taas suoraan hinnoiteltu korkealle, joten tehtaalla on mahdollista käyttää enemmän resursseja tuotantoon ja hylätä suurempi joukko putkia jokaisesta tuotantoerästä.

URALTONE SQ testaus

Olemme itse päätyneet testaamaan pääosin JJ ja Tungsol putkia, koska näissä testauksesta on todellista hyötyä ja menekki on suurta eli voimme testata kerralla isoja eriä. Joitakin kiinalaisia eriä olemme myös ottaneet testiohjelmaan, mutta näitä saa myös erittäin hyvin valikoituina esim. TAD:lta kohtuulliseen hintaan, joten pääpainomme on muissa merkeissä.

2016 vuoden putkitesterimme.

2016 vuoden etuasteputkitesterimme.

 

Olen testannut putkia yli kymmenen vuoden ajan ja testilaitteistomme on myös vaihtuneet ja kehittyneet tänä aikana reippaasti. Lähes alusta alkaen, olen suunnitellut testilaitteistot itse, mikä on käytännössä ainut mahdollisuus, jos putkia aikoo testata isommissa erissä. Tänä aikana UralTonella on testattu kymmeniä tuhansia putkia, joten proseduurit ja eri testausmenetelmien mielekkyys on tullut tutuiksi. Koska myyntimäärät on isoja näkisi asiakaspalautuksista (ja asiakaspalautteesta) nopeasti, jos joku on testauksessa menisi pieleen.

Olen päätynyt järjestelmään, jossa sisäänajon jälkeen putket testaan vahvistimen kaltaisessa kytkennässä audiosignaalilla, joka analysoidaan tietokoneella. Näin saa parhaan käsityksen miten putki toimii nimenomaan audiokäytössä, koska audioputkistahan tässä on kyse. Klassisten putkitesteireiden antamat lukemat (Ia ja gm) kertovat putkesta paljon, mutta eivät loppujen lopuksi kaikkea siitä miten se käyttäytyy vahvistimessa. Muut putkimallit (esim. radioputket) testataan sitten klassikko putkitestereillä (eli käytännössä AVO:lla).

Kun koko erä on testattu lajitellaan putket arvojen (vahvistus ja anodivirta) mukaan järjestykseen. Erästä poistetaan ääripäät ja ne yksilöt, joissa puoliskojen ero on liian suuri. Tämän jälkeen putket lajitellaan vahvistuksen mukaan LOW GAIN SQ, STANDARD SQ ja HIGH GAIN SQ luokkiin. Lopuksi STANDARD SQ luokista valitaan ne yksilöt, joissa puoliskojen ero (vahvistuksen ja anodivirran suhteen) on pieni ja tehdään niistä BALANCED SQ putkia. Lopuksi BALANCED SQ putkista valitaan mahdolliset parit, joista saadaan BALANCED AND MATCHED SQ -putkia.

Mitkä luokitukset soveltuvat mihinkin sovellukseen?

LOW GAIN SQ - näitä voi käyttää, jos haetaan hieman myöhempää säröytymistä. Jos vahvistimessa on liikaa gainia, voidaan näillä tasoittaa sitä hieman. Usein kuitenkin tällöin kannattaa harkita 5751 tai 12AT7 putkia, joissa on selkeästi matalampi gain.

STANDARD SQ - Nämä ovat varmin valinta lähes aina, ellei haluta balansoituja putkia. Tässä joukossa ei ole ääripäitä eli nämä toimivat kaikissa kytkennöissä ja vahvistimissa.

HIGH GAIN SQ - Näitä voi käyttää LOW GAIN vahvistimissa, kun haetaan maksimaalista säröytymistä ja vahvistusta. Siis esim. vintage Fenderit tms. High gain vahvistimiin näitä ei voi suositella. High gain vahvistimissa on aina jonkin tason häiriöongelma, joka pahenee high gain putkilla. Yleensä tarve on vähentää gainia, ei lisätä.

BALANCED SQ - Nämä putket on koko joukon valioyksilöitä, joissa arvot on joukon keskiväliltä (eli ne mihin tehtaalla on pyritty) ja puoliskojen ero on pieni. HIFI vahvistimissa kannattaa aina käyttää näitä ja joissain tapauksissa myös kitaravahvistimien vaiheenkääntäjissä (viimeinen putki ennen pääputkia). Nämä toimivat missä tahansa laitteessa loistavasti ja on suositeltavin valinta jos haluat parasta.

BALANCED AND MATCHED SQ - Nämä myydään aina pareittain ja on tarkoitettu HIFI -vahvistimiin. Näiden avulla varmistat kanavien balanssin siis sen, että molemmat kanavat soivat samalla tavalla. Parin putket asennetaan aina stereovahvistimen kanavien vastaaviin putkipaikkoihin.

TAKUU: Kaikille UralTone SQ putkille myönnetään 6kk takuu ostopäivästä.

Yhteenvetona ostaessa meidän, tai muiden asiallisten kauppiaiden SQ putkia tai TAD putkia saat varmasti hyvät ja laadukkaat putket. Jos jostain syystä putkessa on vikaa, jota ei testeissä havaittu, pitkä takuu tulee apuun. Jos ostat tehtaan leimoilla halvemman luokan putkia, joita ei ole kauppiaan toimesta erikseen testattu, voit saada yhtä hyvät putket, tai sitten et. Parin euron säästö voi tuoda varavahvistimelle käyttöä.

-Mikko Kankaanpää lokakuussa 2016[related_products is_auto_added="1"]