UralTone Studio Fuzz -efektipedalin kuvallinen rakennusohje

Studio Fuzz pohjautuu löyhästi Tone Bender MK III Treble’n’Bass konseptiin joka toteutettiin prototyypinomaisesti silikonitransistoreilla 60-luvun lopulla. Konseptista on löydettävissä ainoastaan muutama valokuva jonka perusteella on lähdetty etenemään kohti haluttua äänellistä lopputulosta. Valokuvan perusteella on hahmoteltu mahdollinen kytkentäkaavio ja sen jälkeen muokattu sitä reilusti jotta jokainen aste kytkennässä toimii halutulla lailla. Vox konsepti ei tiettävästi päätynyt varsinaiseen tuotantoon mutta mielestäni oma versioni siitä on moni tavoin käyttökelpoinen lisäys Fuzz pedaalien kasvavaan valikoimaan. 

  1. UralTone Studio Fuzz rakennussarja
    60,00 € 48,39 €

UralTone Studio Fuzz osalista - BOM - Bill of materials

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi
PDF muotoinen yleisohje pedaalirakentajille

Pedaalin rakentaminen

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

UralTone Studio fuzz -efektin piirilevy: Levylle on painatettu kaikkien osien paikat tunnisteineen. Tunnistetta vastaavat osien arvot tai tyypit löytyvät sarjan mukana toimitetusta osalistasta.

Rakentaminen on hyvä aloittaa matalista osista, jolloin osat painuvat levyn pintaan, kun näitä juotetaan kiinni levylle ja levy on käännettynä pöydän tms. pinnassa. Aloita latomalla vastukset levylle. Vastukset ovat merkitty R1, R2 jne. Vastusten arvot ovat merkitty värirenkain. Näiden tulkitsemiseen löytyy sarjan mukana toimitettu taulukko. Oikeat arvot voi myös mitata tai verrata värirenkaita ylläolevaan kuvaan. Vastusten asennussuunnalla ei ole väliä, mutta luettavuuden kannalta nämä kannattaa asentaa aina samoin päin levyn painatusten mukaan lukusuuntaan.

Juota diodi D1 levylle kiinni. Diodilla on määrätty asennussuunta, kotelon reunan raita kohdistetaan piirilevyn painatuksen mukaisesti.

Juota trimmerit RV2 levylle.

Juota keraamiset- ja muovikalvokondensaattorit (C1, C2…) paikoilleen. Keraamisten kondensaattorien arvot merkitään siten, että kaksi ensimmäistä lukua ilmoittavat arvon kaksi ensimmäistä lukua. Kolmas ilmoittaa nollien määrän. Esim. 471 on 470pF, 472 on 4700pF eli 4.7nF. Näiden osien asenussuunnalla ei ole väliä.

Asenna elektrolyyttikondensaattorit levylle. Huomioi osan asennussuunta, Kondensaattorin plusnapaa merkitsevä ura osan kyljessä vastaa piirilevylle painatettua uraa osan ääriviioissa.

Juota transistorit (Q1, Q2...) levylle. Sarjan transistorit ovat valittu vahvistuksen ja vuodon mukaisesti, huomioi näiden asennuspaikat.

Sama työvaihe toisesta kuvakulmasta

Potentiometrin ohjainnastan poistaminen

Seuraavaksi juotetaan potentiometrit kiinni levylle. Keskimmäisestä A100k potentiometristä poistetaan kiertymistä estävä ohjainnasta pois. Tämä irtoaa vääntämällä tai leikkaamalla sivuleikkureilla.

Potentiometrin ohjainnasta poistettu

Valualumiini murtuu poikki melko vaivatta.

Potentiometrit levyllä. Voit käyttää koteloa asennuksen apuna työntämällä potentiometrit kannen puolelta "väärin päin" koteloon. Näin nämä pysyvät suorassa oikealla paikallaan. Toinen taktiikka on juottaa ensin yksi kytkentäjalka kiinni ja taittaa osa haluttuun asentoon juotosta mahdollisesti lämmittämällä.

Juota DC-jakki levylle.

Juota paristoklipsi ja jakit kiinni levylle.
Huom: kuvassa oikeanpuoleisessa jakissa on valkoinen ja vihreä johdin juotetu väärin päin jakkiin.

Työnnä jalkakytkin paikalleen. Ruuvaa yksi mutteri aivan kytkimen kierteiden tyveen. Älä juota osaa vielä.

Pujota led asennusreikäänsä. Huomioi napaisuus. Älä juota lediä.

HUOM: UralTone sarjoissa käytetään kahta toisistaan poikkeavaa input-jakkia. Tarkista ennen juottamista kumpi versio jakkia sarjan mukana on toimitettu: https://www.uraltone.com/blog/efekti-jakit/

Asenna kytkentälevy koteloon. Avita tarvittaessa johtimet ym. siten, että kytkentälevy menee kotelon pohjaan asti ja on samalla tasalla koko matkan.

Kiinnitä kannen potentiometrit ja jalkakytkin. Laita tässä vaiheessa etulevy paikalleen, mikäli se on ostettuna sarjan mukana.

Kun levy on paikoillaan, juota jalkakytkin, led ym. kiinni

Asenna paristo. Laite on valmis testattavaksi.

Kiinnitä etulevyyn haluamasi tyyliset nupit. Jos laite soi, se tulee säätää vielä kohdalleen.

Kytke sisääntuloon plugi jotta efektiin tulee virrat. Mittaa yleismittarilla laitteen kotelon ja TP2 välinen jännite. Säädä trimmeriä tarvittaessa siten, että TP2:ssa on 3.7V jännite.

Mukavia soittohetkiä!