Eri valmistajien Stratocaster tremolot on yleensä hyvin lähellä toisiaan. Erot on lähinnä materiaaleissa: paremmissa malleissa on teräs- tai messinkiblokit tuomassa massaa ja sustainia ja kenties laadukkaasta materiaalista koneistetut tallapalat. Soundierojat ovat todellisia, mutta itse vibran toiminta on yleensä samankaltainen. Toki paremmissa malleissa tuntuma on parempi, mutta toimintamekanismi on kuitenkin samankaltainen.

Espanjalainen Isaac Vega alkoi ajatustyön puhtaammalta pöydältä 2013. Erilaisten versioiden ja lukuisten protojen jälkeen Vega päätyi hyvin yksinkertaiseen ratkaisuun. Kitaran kanteen, mikkien ja tallapalojen väliin kiinnitetään teräspalkki, jonka takaosassa on ura. Talla on ikään kuin suoraan tallapalojen edestä katkaistu Fender tremolo. Itse talla kelluu kielten ja jousien jännitysten välissä. Kiinnityspiste runkoon on teräspalkin takaosan ura ja tallan etuosan ohuehko metallilevy. Kun jousien ja kielten veto on tasapainossa kelluu talla jämäkästi oikeassa kohdassa, mahdollistaa erittäin isot sävelkorkeuden muutokset ja, ihme kyllä, palaa samaan asentoon pitäen vireen täydellisesti.

Toiminnallisesti Vegatrem on perinteistä Fender Tremoloa paljon parempi. Sen tuntuma on herkkä ja se tottelee soittajaa nöyrästi. Se myös todellakin pitää vireen erinomaisesti. Mieleen tulee laadukas Jazzmaster tremolo (esim Mastery, joka on oma suosikkini).

Koeasensin Vegatrem:n Squier 50s Stratoon, joka on hinnastaan huolimatta täysin soittokelpoinen kitara. Kitarassa on jo aiemmin vaihdetut Mojotone mikit ja soundi on varsin hyvä. Nämä on erinomaisia upgrade kohteita, koska työnjälki näissä on ollut hyvää ja listahinnat on järjettömän matalia.

Alkuperäinen melkoisen heppoinen tremolo irti.
Tremolon kiinnitys on tässä 6 ruuvilla, jolloin voidaan asentaa Vegratrem perusmalli. Apulainen varmistaa laadun.
Tallaosa kiinnittyy vain kielten ja jousien avulla. Ohjeiden avulla valitaan mukana toimitettavista jousista sopivat käytettävälle kielisetille. Asennusohjeet on selkeät ja youtubesta löytyy valmistajan video asennuksesta.

Ensimmäiset soittohetket on todella hauskoja. Kampi tottelee käden liikkeitä uskomattoman tarkasti ja virettä on helppo kuljettaa ylös ja alas. Isommillakin bendauksilla talla palaa oikeaan asentoon eli todellakin pitä vireen. Stratosta tuli melkein kuin uusi kitara!

Soundin vertailu on vaikeampaa kun kuulomuisti on niin lyhyt eikä tämä ollut kitara, jota soitan kovin usein. Yritetään kuitenkin! Kitara soi ehdottomasti terveen kuuloisesti eli hyvin. Mitään ylimääräisiä räminöitä ei tallasta tule. Tallapalat on laadukkaasti työstetyt. Koko talla on itseasiassa erittäin korkealaatuisesti valmistettu, jos vertaa vaikka Fenderin USA osiin on työnjälki selvästi parempaa.

Perusasiat on kunnossa! Sustain on näkemykseni mukaan samalla tasolla vintage-tyylisten strato tremoloiden kanssa. Äänen klangi taas enemmän kirkkaaseen kallellaan. Muhkeaa ja sustainrikasta soundia etsivien kannattaa ehkä katsoa perinteisempää tallaa jykevällä teräs- tai messinkibplogilla ja koneistetuilla sustain tallapaloilla.

Kenellä tätä voisi suositella?

Jos tykkäät käyttää paljon kampea ja omistat straton kannattaa ehdottomasti tutustua Vegatremiin lähemmin. Etenkin jos haluat ennakkoluulottomasti kehittää soittoa ja omaa soundia. Itselle Fenderin perinteinen vibrasysteemi on aina jäänyt vähemmälle käytölle toisin kuin vaikka Jazzmasterin vibrakoneisto. Vegatrem:n asennuksen jälkeen tämä strato muuttui kitaraksi, jonka kampeen tartutaan.

Perinnetietoiset tuskin tähän tarttuu, mutta uudenlaista lähestymistapaa etsiville Vegatrem voi antaa uutta inspiraatiota soittamiseen. Ainakin itsellä löytyi uusia kulmia soittoon ja tähän kitaraan on tullut tartuttua monen monta kertaa.