Yleistä tietoa UralTone rakennussarjoista

Tämä artikkeli sisältää yleistason ohjeet ja huomautukset, jotka koskettavat kaikkia myymiämme rakennussarjojamme.

Juottamisesta löytyy artikkeli täältä.

Neuvonta
Olemme siirtyneet pääosin email- ja palautelomaketukeen, koska se on meille yksinkertaisesti helpompaa. Usein ongelma edellyttää ajatustyötä myös meidän puolelta ja pikainen avustaminen puhelimitse on hankalaa, sillä tarvittavat dokumentit ei ole välttämättä käytettävissä. Myymälässämme ei usein ole henkilökuntaa, jotka pystyvät antamaan teknistä tukea rakennussarjoista.

Jos siis tarvitset teknistä tukea suosittelemme ottamaan yhteyttä meihin kyseisen rakennussarjan tuotesivun "kysy tästä tuotteesta" osion kautta tai lähettämällä meille sähköpostia. Ohjaamme monet viestit suoraan kysy tästä tuotteesta osioon, jotta vastaukset voivat olla apuna myös muille käyttäjille.

Modifikaatiot
Tämä on tärkeää! Noudata ohjeita orjallisesti, ellet todella tiedä mitä ole tekemässä. Mikäli muutat kytkentää, mahdollisuutemme antaa tukea on heikkoa tai olematonta.

Esimerkiksi putkivahvistimen muokkauksista on aiheutunut seuraavia ongelmia: sähköturvallisuuden taso on laskenut, esim. oikosulkujen tms. vaara kasvaa, häiriöt (hurinat yms) ovat lisääntyneet radikaalisti ja niiden poistaminen on ollut ongelmallista, myös toimivuuden luotettavuus on kärsinyt. Tällaisia seikkoja ei kannata hankkia riesaksi vain sen takia, että saa jonkun kytkimen tms aseteltua eri paikkaan kotelossa. Laitetta voi modifikoida ja muokata erittäin paljon todella helpostikin, mutta kunnollisen osien sijoittelusuunnitelman tekeminen vaatii kokemusta audiolaitteista.

Onko sarja sopiva minulle?
Pyrimme toimittamaan sarjojen mukana selkeät layout-kuvat, osalistat ja kytkentäkaaviot joiden avulla rakentaminen on helppoa. Julkaisemme myös kuvia ja lisäohjeita nettisivuillamme.

Pyrimme lisäämään nettisivujemme tuotekuvauksiin tietoa rakennussarjan kokoamisen vaikeudesta ja rakentelun pituudesta.

Putkikitaravahvistimissa hyviä ensi projekteja on Champ ja UralTone Jr. Hifi vahvistimissa Kärpänen ja PP-EL34. Kitaraefekteissä esim. Trans-siberian-boost, Tremolo, EFF ja Du-o-Fuzz.

Tärkein taito kasaajalle on huolellisuus ja kyky seurata ohjeita. Kärsivällisyydellä pääsee pitkälle. Sähköopin tuntemusta ei meidän rakennussarjojen kasaamisessa tarvita. Kädentaidot ja huolellisuus vie helposti maaliin asti.

Jos et tunne lainkaan sähköturvallisuuteen liittyviä asioita, tai olet epävarma toimiessasi yli 400V:n jännitteiden kanssa, tutustu ohjeisiin, ja tarvittaessa alan kirjallisuuteen, ennen rakentelun aloittamista. Muista, että putkirakennussarjoissa käytettävät korkeat jännitteet voivat tappaa sinut, jos toimit väärin! Muista aina tarkistaa, ettei laite ole kytkettynä verkkovirtaan ja että laitteen virtalähteen elektrolyyttikondensaattoreissa ei ole varautuneena jännitteitä, ennenkuin kosket laitteen sisäosiin tai muuntajiin.

UralTone amplification tai suunnittelija Mikko Kankaanpää tai muu UralTone henkilökunta ei vastaa mistään rakennussarjan rakennuksessa aiheutuneista henkilö- tai laitevahingoista. Jos et tiedä mitä teet, älä tee!

Työkalut
Olemme lisänneet kunkin rakennussarjan sivulle kokoelman mielestämme hyväksi havaittuja työkaluja. Etenkin aloittelijalla pitäisi olla kunnolliset, ei välttämättä kalliit, työkalut. Näistä usea on valikoitunut juurikin oman käyttökokemuksen perusteella. Rakentamiseen tarvitset:

  • Juotoskolvi. Efektipedaleiden juotostöissä pärjää n.25-35W perusjuottimella, putkivahvistimien jykevämpiin juotoksiin kannattaa hankkia 50W säädettävä juotinasema.
  • Juotostina. Kannattaa panostaa laatuun. Hyvä tina on helpompaa käyttää ja usein juotoksesta syntyvät fluksi-roiskeet ovat vähäisemmät. Lyijyllinen tina toimii matalammalla lämmöllä ja on helpompi käyttää. Hyvällä juottimella eroa lyijyllisen ja lyijyttömän välillä ei huomaa. Huomioi oikea juotoslämpötila.
  • Muita työkaluja. Sivuleikkurit, kärkipihdit, ruuvimeisseleitä ja jakoavain. Hyvään työkalupakkiin sopivat myös ruuvinväännin, porasarja, erikokoiset viilat, ym.
  • Yleismittari. Putkivahvistinrakentamisessa jännitemittausskaala tulee olla ainakin 750Vdc. Perusmittarilla pärjää hyvin, myymissämme mittareissa on riittävä tarkkuus rakennussarjojen mittaamiseen. Lisäominaisuudet (esim. autorange) ovat mukavia käytössä, muttei välttämättömiä.
  • Audioprobe tai oskilloskooppi. Ehdottomia vianetsintään ja korjaukseen.

Mittaukset ja vianetsintä
Putkivahvistimia ja kaikkia verkkovirralla toimivia laitteita mitattaessa muista "toinen käsi taskussa" -sääntö: Jos kaikesta huolellisuudestasi huolimatta saat sähköiskun, ei jännite kulje lävitsesi. Muista että sähköisku voi tappaa! Älä tee mittauksia väsyneenä, kiireessä tai päihtyneenä. Jos et ole aikaisemmin mittaillut korkeita jännitteitä opiskele mittarin käyttöä rahauhassa ja ajan kanssa.

Muista aina tarkistaa ettei vahvistimen suotokondensaattoreissa ole korkeita jännitteitä ennen kun alat tutkimaan ja korjailemaan kytkentää. Paristokäyttöiset laitteet ovat turvallisia, mutta poista aina paristo ennen korjaamista. Oikosulut saattavat vahingoittaa puolijohteita.

Useimmissa vahvistinrakennussarjoissamme on layoutkuvassa mittapisteet sekä jännitteille (mitataan yleismittarilla) että signaalille (mitataan audioprobella tai oskilloskoopilla) jonka avulla laitteen toimintaa voi tutkia johdonmukaisesti signaalitien mukaisesti.

Yleisimpiä virheitä:

  • Ohjeita ei ole seurattu huolella: Sarjojen mukana tulevat layoutkuvat pyrkivät vastaamaan valmista laitetta. Johdotuksen vetämien toisin, liian lyhyet tai liian pitkät vedot jne. aiheuttavat ongelmia.
  • Juotosvälineet tai taidot eivät ole olleet riittävän hyvät: Suojatut kaapelit on lämmitetty oikosulkuun, puolijohteet paistettu rikki. Osat eivät ole riittävän syvällä piirilevyllä / piirilevyä vasten, johdot kuorittu liian pitkältä matkalta jolloin suojaamaton johto aiheuttaa oikosulkuja.
  • Aksiaalimuovikonkat sulaneet oikosulkuun kolvin osumasta (jos konkan kyljessä on pienikin sulama, vaihda osa ennen käynnistämistä uuteen!)
  • Komponentteja väärin päin, väärissä paikoissa (diodeissa, transistoreissa, mikropiireissä ja elektrolyyttikondesaattoreissa on napaisuus eli ne pitää asentaa oikein päin).
  • 3PDT jalkakytkin asennettu 90° käännettynä

Rakennussarjan myyminen eteenpäin tai valmiiksi kasatun rakennussarjan ostaminen
Muista, että jos myyt tai luovutat rakentamasi laitteen toiselle henkilölle, vastaat sen turvallisuudesta ja olet velvoitettu kirjallisesti takamaan laitteen direktiivien mukaisuuden ja asentamaan CE- merkin laitteeseen. Lisätietoja sähköturvallisuudesta ja lainsäädännöstä: www.tukes.fi.

Onko turvallista ostaa käytetty rakennussarjasta kasattu vahvistin?

Lue edellinen. Vastuu asioilla ei kuitenkaan ole juurikan väliä, jos vahinko tapahtuu. On hyvin harvinaista, että sähkölaitteista käyttäjä saa sähköiskun, mutta mahdotonta tämä ei ole. Jos laite on kasattu huonosti tai väärin voi se pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaaraa käyttäjälle, hyvinkin usein kuulostaa huonommalta kuin pitäisi ja olla epäluotettava. Jos haluat voit lähettää meille sisäkuvia laitteesta ennen ostopäätöstä, jolloin voimme arvioida miltä laitteen kasaajan kädenjälki näyttää. Jos testauksessa joku asia epäilyttää, kannattaa yleensä unohtaa kaupat.

Vastaa

Post your comment

UralTone verkkokauppa