UralTone PP-EL34 RIAA lisäosa

UralTone / Pännäri RIAA 2.0 on erilliskytkennästä sovitettu versio UralTone PP-EL34 vahvistimelle.

Tässä artikkelissa käydään läpi rakentelua valokuvien kera. Pidä aina ensisijaisena ohjeena sarjan mukana toimitettua layout kuvaa ja osalistaa. Kuvasarjan tarkoituksena on selventää miten rakennetaan ja muutokset ovat joskus mahdollisia. Osa komponenteista saattaa olla erinäköisiä, mutta tärkeintä on että sähköiset arvot on osalistan mukaiset.

Kuvasarjassa RIAA rakennetaan valmiiseen vahvistimeen. Mikäli sarja rakennetaan alusta alkaen, sisääntulon johdotukset ym. kannattaa tehdä luonnollisesti vain kertaalleen RIAA-kytkennän mukaisesti. Vahvistin kannattaa rakentaa muutoin ohjeen mukaisesti ja testata se toimivaksi. Asennuksessa kannattaa varautua kiinnittämällä RIAA-levyn kiinnityksen korotusholkit sekä RIAA-putkien kannat.

Sarja voidaan asentaa vain version 2.0 PP-EL34 sarjoihin, joissa on valmiiksi porattu kotelo ja paikat lisäputkille. Sarjaa on toimitettu erilaisilla verkkomuuntajilla. Riippuen muutajasta, kytkennän virtalähteessä on pieniä eroja asennuksessa. Kuvasarja on toteutettu kesäkuussa 2021 kerättyyn sarjaan.

Mikäli tilaat RIAA-sarjan vanhempaan vahvistimeen, varmista tilattaessa että saat oikean version.

  1. UralTone / Pännäri PP-EL34 RIAA -lisäosa
    150,00 € 120,97 €

    UralTone / Pännäri RIAA 2.0 versio UralTone PP-EL34 vahvistimelle. Voidaan asentaa vain version 2.0 PP-EL34 sarjoihin, joissa on valmiksi porattu kotelo ja paikat lisäputkille. Sarja ei sisällä ECC88 / 6922 / E88CC putkia. Lisätietoja

LINKIT:

PP-EL34 RIAA -LISÄOSA BOM - OSALISTA

Vaihe 1 - Ennakkovalmistelut

Jos olet kokematon rakentaja opettele ensin hyvän juotoksen salat ja turvallisen työskentelyn perusteet. Tärkeintä on oma turvallisuus! Emme käy tässä läpi näitä seikkoja. Noudata tätä ohjenuoraa koko projektin ajan:

Jos et tiedä mitä teet, tai olet epävarma, älä tee!

Luo mieluummin ohjeet ensin, googleta lisätietoa tai kysy meiltä neuvoa.

Nämä yleisartikkelit kannattaa lukea ennen töiden aloittamista:

-Juotoskoulu: Juotoksen perusteet aloittelijoille
-Kaapelien käsittely
-Yleistä tietoa UralTone rakennussarjoista

Vaihe 2 - Rakennussarjan osien tarkistus

Tarkista, että kaikki osalistan mukaiset osat on toimitettu ja lajittele ne komponenttilajeittain (vastukset, kondensaattorit, liittimet, putken kannat jne). Useimiten osat toimitetaan näin lajiteltuina. Kytkennän eri osat, varsinainen RIAA ja virtalähde toimitetaan erillisissä pusseissa.

Jos jotain puuttuu ota yhteyttä meihin ja korjaamme virheemme.

Jotkut komponentit voi näyttää eri näköisiltä kuin kuvissamme. Tärkeintä on, että vastusten ja kondensaattorien arvot ovat oikeat. Huomaa kuitenkin tämä: osien ilmoitettu jännitekesto on minimi. Esim. listan 400V voi todellisuudessa olla vaikka 630V. Lisäksi kondensaattoreissa 22uF on vastaava kuin 25uF jne.

Vaihe 3 - Rakentelupaikka ja -rauha

Varaa projektia varten pöytätilaa, jota et tarvitse koko projektin aikana mihinkään muuhun. Aikaa rakenteluun menee ammattilaiselta noin päivä, aloittelijoilta 2 kertaa enemmän.

Varaa viereen kahvia tai teetä, rentoudu ja kohdista ajatukset pelkästään tähän projektiin.

Vaihe 4 - Kasaamisen aloittaminen, RIAA-piirilevy

Ensimmäisenä vaiheena kasataan RIAA-kytkennän levy.

Juottaminen on hyvä aloittaa matalimmista osista. Tällöin osat pysyvät levyn pinnassa kun levy käännetään juottamista varten. Levyllä on kaikkia osanumeroita kaksi, kullekin kanavalle omat. Niihin padeihin johon tulee osan lisäksi myös putken kannalle menevät johtimet voi jättää tässä vaiheessa juottamatta. Näitä ovat alareunan 1-3, 6-8 numeroidut padit. Lyhennä kuitenkin vastusten jalat siten, että ne jäävät niin lyhyiksi kun juotettuna.

Huom: joissain versioissa piirilevyssä on kummallekin kanavalle yhteiset R10 ja R11.

Juota kondensaattorit levylle. Sama matalat ensin järjestys on suositeltavaa. Keskellä olevat C3 ja C6 ovat elektrolyyttikondensaattoreita. Näillä on määrätty asennussuunta. Komponentin kotelon raita kohdistetaan piirilevylle painatetun valkoisen merkinnän mukaan. Muilla kondensaattoreilla ei ole asennussuuntaa.

Seuraavaksi juota levylle j-fet -transistorit. Sarjassa käytetään joko BF245 tai 2N3819 tyypin transistoreita. Näillä on erilaiset kantakytkennät. Asenna osat levyn kääntöpuolen ohjeen mukaisesti. Valkoisella painatettu kolmeen oikeanpuoleiseen padiin tulee BF245 ja mustalla painatettuun kolmeen vasemmanpuoleiseen padiin asennetaan 2N3819.

Kytkentälevy on valmis ja sen voi lattaa toistaiseksi syrjään.

Vaihe 5 - Virtalähde

Rakenna seuraavaksi RIAA:n virtalähde. Sama matalat osat ensin on hyvä järjestys. Koska kannen kopan alla on tilaa vähän, varmista että isot pystykondensaattorit tulevat levyn pintaan kiinni. Vastaavasti levyn juotospuolella tulee komponenttien jalat leikata mahdollisimman lyhyiksi.

Kuvassa BR1 on jätetty asentamatta. Riippuen versiosta tähän asennetaan joko diodisilta tai vanhemmissa versioissa käytetty tehovastus. Jätä T1, IC1 ja BR2 toistaiseksi asentamatta. Laita tähän vaiheeseen rakennettu levy syrjään ja siirry vahvistinkotelon pariin.

Vaihe 6 - Asennus koteloon

Oletuksena RIAA rakennetaan vahvistimeen joka on valmis tai sisääntulon johdotuksia vaille valmis. Poista kannen koppa, RIAA-putkien ja PP-EL34 tekstillä varustetut peitelevyt. Suojaa kotelo tarvittaessa harsolla tai käytä pehmeää työskentelyalustaa naarmujen välttämiseksi.

Juota RIAA putkenkannat levylle. Kun peitelevyt on poistettu nämä saa asennettua poistamatta kytkentälevyä kotelosta.

Asenna RIAA-levyn korotuspalat. Näiden asennus voi onnistua kärkipihtejä tms. käyttämällä poistamalla vahvistimen etuasteputket. Mikäli asennus ei onnistu, irrota etulevyn voimakkuussäädin, sisääntulon valintakytkin ja virtakytkin sekä vahvistinpiirilevyn kiinnitysruuvit kotelon kannesta. Paina led sisään. Taivuta piirilevy etupaneelin osien kanssa etureunasta varovasti ylös ja kiinnitä korotuspalat. Palauta kaikki irrotetut osat sisääntulovalitsinta lukuunottamatta paikoilleen.

Kiinnitä RIAA-kytkentä levyyn. Levyn kiinnityksessä käytetään jatkettuna sekä 30mm että 20mm millin korotuspaloja.

Vaihe 7 - Virtalähteen asennus koteloon

Kiinnitä virtalähde koteloon. Kiinnitä ruuvit kotelon sisäpuolelta ja ruuvaa väliin korotukseksi mutterit. Mutterin ja piirilevyn väliin asennetaan muoviprikka. Kiinnitä levy koteloon.

Kiinnitä IC1, T1 ja BR2 koteloon. IC1:n alle tulee mica-eriste ja ruuviin eristeholkki. Taittele jalat siten, että ne menevät levyn padeihin. Helpoin tapa on työntää osa padeihin ja taivuttaa se siitä omalle paikalleen. Kun osa on ruuvattu kiinni, juota osat yläpuolelta kiinni. Varmista, ettei näiden jalat osu koteloon.

Vaihe 8 - Johdotus

Johdota vahvistin layoutkuvan mukaisesti. Mikäli asennat RIAA:n valmiiseen vahvistimeen, juota takapaneelin ylimmästä RCA-parista johdot irti ja juota ne lyhennettynä RIAA:n lähtöön. Paneelin liitäntäparista juotetaan uusi johdinpari RIAA:n sisääntuloon.

Huomioita:
- RIAA-putkien hilojen johdotus on toteutettu suojatulla kaapelilla. Kaapelin suoja juotetaan vain vahvistinlevyn puolelta kiinni maalenkkien välttämiseksi.
- RIAA:n hehkun kolmesta johdosta vain kaksi juotetaan virtalähdelevyyn. Toinen sininen johdin päätetään kutistesukalla.

9 - Tarkistuskierros

Kun kaikki osat on kolvattu ja ruuvattu paikalleen, pitää kaikki käydä läpi vielä kertaalleen. Tarkista jokainen liitos, juotos, komponentin asennussuunta ja johdotus kohta kohdalta. Parasta on käydä läpi jokainen eyelet nasta ja seurata siitä lähteviä komponentteja ja johtimia verraten niitä layout kuvaan. Merkkaa samalla kuvaan mitkä komponentit, johtimet ja eyelet nastat on tarkistettu. Kun kaikki on käyty läpi on aika kytkeä virrat koneeseen!

10. Virrat päälle

Kun olet 100% varma, että kaikki on oikein on aika kytkeä virrat päälle. Oletamme tässä, että ainut testilaite mitä omaat on yleismittari. Oletuksena on myös se, että vahvistin on jo testattu toimivaksi.

Varmista, että laite on pöydällä, joka on siisti. Ylinmääräiset osat, johdot yms pitää siivota pois testipöydältä, ettei ne vahingossakaan pääse aiheuttamaan oikosulkua. Esim. silmällä vaikeasti havaittavat tinalangan pätkät voivat olla tuhoisia, jos ne ovat jääneet vahvistimen sisään. Heiluta vahvistinta ilmassa komponenttipuoli alasapäin ja varmista, ettei kotelon sisään ole jäänyt mitään ylinmääräistä irtotavaraa.

Mittaa yleismittarin ohmimittarilla RIAA:n maapisteen resistanssi suhteessa koteloon. Eli laita yleismittari resistanssi mittaukselle (pienin alue), laita musta mittajohdin koteloon kiinni. Mittari pitäisi näyttää nolla tai lähes nollaa (maksimissaan muutamaa ohmia). Mittaa resistanssi virtalähteen anodijännitelähdön resistanssi. Mikäli tulos on muutamia ohmeja, on laitteessa oikosulku. (Huom, kun konkat latautuvat on mittatulos aluksi pieni, mutta se nousee suureksi.)

Varmista, että takapaneelin sulake on asennettuna.

Kytke virtakytkin "päälle" asentoon. Varmista, ettei RIAA:n putket ole kannoissa. Voit myös poistaa vahvistimen putket, näitä ei tarvita nyt. Kytke laite seinään. Jos havaitset mitään epäilyttävää ääntä, hajua tai kipinöintiä tms vedä välittömästi pistoke seinästä. Jos ongelmia ei esiinny, voit tehdä ensimmäiset jännitemittaukset.

RIAA:n virtalähteellä on trimmereiden asennosta riippuen n. 5-10V ja 150-200V jännitteet. Mikäli virtalähteen lähdössä ei ole jännitteitä, tarkista kytkentä.

Vaihe 11. Säädöt

Kun johdotus on valmis, kytkentä säädetään kohdilleen. Virtalähdelevyllä on kaksi trimmeriä, toinen (P2) säätää hehkun jänninitettä, toinen (P1) anodi-jännitettä. Mittaa yleismittarin 20V alueella jomman kumman RIAA-putken kannan tai virtalähteen lähtöä. Säädä jännite 6.3V (tai 7V jos käytät PCC-putkia). Tämän säädön voi tehdä ilman putkia.

Asenna putket. Mittaa jännite putken nastalta 6. Tämän voi mitata joko RIAA-levyn padilta 6 tai kannalta vahvistimen piirilevyltä. Säädä virtalähteen jännitettä siten, että kummankin kanavan jännite on keskiarvoltaan noin 70V. (esim. 68V ja 72V.) Tällöin virtalähteellä jännite on yleensä noin 190V. Voit varmistaa muut mittapisteet ennen käytöönottoa.

Laite on nyt valmis käyttöön.

12. Levy soimaan ja korvat auki

Laita suosikkilevysi soimaan ja nosta hiljalleen volumea niin että kuulet musiikin kaiuttimista.

Jos joku asia ei toimi, kuulostaa oudolta tai epäilyttävältä kytke virrat pois ja jatka vikaan mahdollisesti liittyvien kohtien tutkimista ja viahakua.

Jos kaikki toimii hienosti, asenna kannen koppa ja pohjalevy paikoilleen. Vahvistin on valmis! Nauti hienosta musiikista ja onnittele itseäsi:
Ihan jokainen ei ole rakentanut huippuluokan putkivahvistinta!

13. Tuki

Annamme mieluusti teknistä tukea! Jotta saat parhaan mahdollisen tuen lähesty meitä sähköpostitse ja mainitse ensimmäisessä viestissä seuraavat asiat:

  1. Mikä rakennussarja on kyseessä
  2. Oma nimesi, puhelinnumerosi ja tilausnumero (jos löytyy)
  3. Kuvaile ongelma mahdollisimman tarkasti. Saamme paljon viestejä ja puheluita, joten emme aina muista vaikka asiasta olisi puhuttu esim. puhelimessa. Eli kerro aina kaikki asiat uudestaan.
  4. Voit laittaa kuvan tai muutaman kuvan (alle 1M mutta tarkkoja) laitteen sisältä, jotta näemme karkeasti onko laite rakennettu oikein.
  5. Älä koskaan poista ketjusta vanhoja viestejä
  6. Pyrimme vastaamaan 24h aikana arkisin, mutta joskus tuessa on ruuhkaa. Jos et saa vastausta kahden päivän kuluessa ota uudestaan yhteyttä.

14. Antaa musiikin soida

Onneksi olkoon, käsissäsi on erittäin laadukas putkivahvistin, joka kestää soittoa kymmeniä vuosia kunhan putkia muistaa vaihtaa säännöllisesti. Mukavia soittohetkiä!

[related_products is_auto_added="1"]